Viete, aký fototyp kože máte a aké pravidlá pre slnenie z toho pre vás plynú?

Napísal Kristína Chudá 14. august 2023

Vedeli ste, že keď strávite opaľovaním na slniečku 20 minút, dodali ste telu potrebnú dennú dávku vitamínu D? Ako teda telo pripraviť na to, že bude slnku vystavené po celý deň? Zistite, aký fototyp kože máte, a podľa toho zvoľte vhodnú opaľovaciu kozmetiku aj následnú starostlivosť po opaľovaní.

freepik_fototype_skin_23

Zlá starostlivosť o pokožku, nevhodné a nechránené slnenie alebo nedbalá starostlivosť o kožné znamienka – to všetko môže viesť k najrôznejším druhom poškodenia pleti, alebo dokonca k rakovine kože. Princíp ochrany pred slnkom je pritom taký jednoduchý. Základom je určiť si, aký typ (fototyp) kože máte a podľa toho dodržiavať určité pravidlá.

Čo je to fototyp a je možné ho zmeniť?

Fototyp kože odráža fakt, ako koža reaguje na slnečné žiarenie. Hovorí, aké množstvo kožného pigmentu melanínu kože obsahuje. Čím menej melanínu v koži máme, tým menej sme odolní proti UV žiareniu a rýchlejšie sa spálime. Platí to u svetlých typov ľudí, ktorí majú blond vlasy a modré oči. Môžu to byť aj ryšaví ľudia. Naopak snedšie typy ľudí majú melanínu dostatok, ich odolnosť proti UV žiareniu je preto vysoká a darí sa im krásne sa opaľovať.

Množstvo melanínu v koži je dané genetickými predpokladmi. Je ale ovplyvňované aj geografickými a prírodnými podmienkami. Pokiaľ máte v tele melanínu málo, môžete ho prostredníctvom vhodnej stravy alebo potravinových doplnkov zvýšiť. Nečakajte však, že by sa váš fototyp kože zmenil.

Ako zistiť fototyp kože?

Základná Fitzpatrickova škála fototypov z roku 1975 stanovuje šesť fototypov. V dnešnej dobe sa však štandardne používajú iba prvé štyri stupne tejto škály. Každý stupeň má svoje základné charakteristiky, pravidlá a odporúčania. Zistite, aký fototyp ste práve vy a ako by ste sa správne ku svojej koži mali správať.

Fototyp I

Charakteristika

Tento druh kože majú zhruba 2% populácie. Koža aj pleť sú veľmi svetlé, niekedy pôsobia bledo. Pokožka je citlivá. Vlasy sú hrdzavé alebo blond, oči modré. Väčšina zástupcov tejto skupiny má v tvári a po tele mnoho pieh.

Reakcia na slnko

Ľudia z tejto skupiny nemávajú radi opaľovanie sa, pretože sa často po krátkom pobyte na slnku spália. Ide predovšetkým o nos, uši, dekolt, alebo dokonca očné viečka. Spálenie je veľmi bolestivé. Opálenie dohneda u tejto kože nie je možné. Vždy sa pokožka opaľuje do červena a následne sa olupuje. Úpal snáď zažil každý zástupca tejto skupiny.

Ochrana a starostlivosť o pokožku

Podľa odborníkov je možné kožu bezpečne slnku vystaviť na iba 10 minút. Dlhší pobyt na slnku bez akejkoľvek ochrany nie je zdravý. V našich podmienkach postačí použiť opaľovacie krémy so stupňom ochrany proti UV žiareniu (SPF) 20–30. Pokiaľ budete pri mori alebo na horách, potom stupeň SPF zvýšte na 50 či 50+. Slniečko príliš nevyhľadávajte a čas trávte radšej v tieni.

Ako ochranu zvoľte najlepšie vhodný SPF krém alebo mlieko. Dobre a presne sa vám bude na telo nanášať a nevynecháte žiadne miesto. Pokiaľ už máte telo spálené, potom sa vám bude lepšie roztierať mlieko. Nezabudnite ale ochranu aplikovať 20–30 minút pred vystavením sa slnku a potom vždy za ďalšie 1,5 hodiny najdlhšie (záleží na podmienkach slnenia – voda, pot, oblačnosť…).

Po opaľovaní vždy pokožku hydratujte a dodajte jej potrebné vitamíny. Koža vďaka tomu bude regenerovať a získa opäť stratenú vodu. Použite mlieka a krémy po opaľovaní. Ak sa vám podarilo spáliť, potom voľte skôr gély a peny s hojivým a chladivým účinkom. Niekto nedá dopustiť na biely jogurt z chladničky. V každom prípade sa po ďalších niekoľko dní vyhýbajte priamym slnečným lúčom.

Fototyp II

Charakteristika

Koža ľudí s týmto fototypom je svetlá, môže obsahovať niekoľko pieh kdekoľvek na tele. Ďalšou charakteristikou sú veľmi svetlo hnedé vlasy, skôr ale svetlé a tmavé blond odtiene. Modré, zelené alebo šedé oči podčiarkujú bledosť v tvári. Pokožka je citlivejšia. Fototyp II sa v populácii objavuje asi u 12 % ľudí.

Reakcia na slnko

Pokiaľ patríte do tejto skupiny, potom máte s opaľovaním často problémy. Nedarí sa vám opáliť do krásneho hnedého odtieňa. Vaša pokožka má sklony k červenaniu a mnohokrát dôjde k jej spáleniu. Následne sa opálenie zlupuje.

Ochrana a starostlivosť o pokožku

Vyhýbajte sa dlhodobému pobytu na slniečku. Vaša pokožka vydrží väčšiu záťaž, než tomu bolo pri fototype I, ale aj tak nezostávajte na slnku bez ochrany dlhšie ako 20 minút. Pokiaľ zostanete cez leto doma, postačí vám opaľovacia ochrana SPF 20–30. Pri mori však v pravidelných intervaloch používajte prípravky SPF 50.

Vyberajte si radšej opaľovacie krémy a mlieka, ktoré sú založené na báze minerálneho slnečného filtra. Ten nebude zaťažovať vašu citlivú pokožku toľko ako iné ochrany. Krém sa prilepí na pokožku a nebezpečné UV žiarenie iba odrazí. Nedochádza k vstrebaniu opaľovacieho krému priamo do kože. Na to po opaľovaní poslúži vhodný krém, ktorý dodá vašej pokožke potrebnú hydratáciu a vitamíny.

Ak máte problémy s kožou a používate špeciálne krémy, potom sa týmito krémami natrite zhruba pol hodiny pred tým, než aplikujete opaľovací krém.

Fototyp III

Charakteristika

V populácii najrozšírenejší fototyp – má ho až 78 % ľudí. Pleť je svetlo hnedá bez bledosti. Ľudia z tejto skupiny majú hnedé, čierne alebo šedé oči. Vlasy majú sfarbené dohneda či iných tmavých odtieňov. Pehy a materské znamienka na tele nájdete, ale nie sú tak výrazné, ako tomu bolo u predchádzajúcich fototypov.

Reakcia na slnko

Pokožka reaguje na slnko kladne. Veľmi dobre sa opaľuje do krásnych hnedých a bronzových odtieňov. Niekedy je opálenie prirovnávané k mliečnej čokoláde. Pokožka vydrží bez opaľovacieho krému okolo pol hodiny. V niektorých prípadoch trvá aj dlhšiu dobu, než dôjde k spáleniu. Aj napriek tomu si ale na spálenie dajte pozor. Pokiaľ budete na slnku dlho bez ochrany, môže sa aj vaša koža spáliť.

Ochrana a starostlivosť o pokožku

V našich podmienkach vám bude stačiť ochrana SPF 10-15. Akonáhle sa ale vydáte k moru alebo do hôr, siahnite po ochrane okolo SPF 20. Nezabúdajte na starostlivosť a ochranu pier a materské znamienka. Na týchto miestach neplatí fakt, že je vaša koža veľmi odolná. Pery sa veľmi ľahko spália a dokážu nepríjemne potrápiť. Znamienkom venujte pri krémovaní zvláštnu pozornosť a nezabúdajte na ne.

Dôležité je tiež pravidelne obnovovať ochrannú vrstvu a opakovane sa mazať. Najmä po kúpaní alebo utretí sa do uteráka. Aj keď zvolíte vodeodolné ochrany, neplatí, že by ste krém nemali v pravidelných intervaloch znovu aplikovať. Samozrejmosťou je správna starostlivosť aj po opaľovaní.

Fototyp IV

Charakteristika

Iba 8 % populácie má to šťastie, že sa pri opaľovaní nikdy nespáli a ich koža je nádherne medená. Ide o ľudí s veľmi tmavou pokožkou, tmavou pleťou a tmavými vlasmi. Tie sú tmavo hnedé až čierne. Oči sú ako mliečna alebo horká čokoláda. Na tele je minimum viditeľných pieh.

Reakcia na slnko

Táto koža sa spáli len vo výnimočných prípadoch. Spálenina nie je tak zreteľná, je iba citlivá. Bez akejkoľvek UV ochrany vydrží pokožka až 45 minút.

Ochrana a starostlivosť o pokožku

Aj keď koža veľmi dobre odoláva škodlivému UV žiareniu, je správna ochrana namieste. Pokiaľ plánujete stráviť na slnku dlhšiu dobu, venujte sa dôkladnému namazaniu. Predídete tak možným problémom s poškodenou pleťou a vyvarujete sa prípadnej rakovine kože. Každá pokožka si zaslúži správnu ochranu pred slnkom a tiež následnú starostlivosť v podobe hydratácie a prísunu vhodných vitamínov.

Pokiaľ chcete svoju tvár oživiť make-upom, naneste na tvár najskôr opaľovací krém alebo denný krém s ochranným faktorom a líčiť sa začnite až po niekoľkých minútach. Vyskúšať môžete aj make-up s ochranou SPF. Jeho účinnosť však nie je stopercentná.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.