Pohodlie vo feng šuej obývačke

Napísal Kristína Chudá 22. december 2022

Obývačka je miestom stretávania sa. Po celom dni sa tu stretne rodina, organizujú sa v nej posedenia s rodinou alebo známymi. Obývacia izba je vždy živá a k tomu je potrebné, aby bola harmonická. Obývačka podľa feng šuej súvisí s osobným bohatstvom, zdravím a šťastím celej rodiny.

feng_shui_obyvacka_1_21

Podľa feng šuej musí mať obývacia izba aspoň dve steny, aby mohla čchi energia (je to prírodná sila, ktorá nás obklopuje) vstúpiť do miestnosti bez toho, aby spomalila alebo bola brzdená inými miestnosťami. Neodporúča sa umiestnenie obývačky medzi izby, dovnútra bytu, ani za spálňu alebo kuchyňu. Feng šuej kuchyňa alebo spálňa majú svoje špecifiká, ktoré sú v rozpore s obývačkou, preto ideálne umiestnenie je stred bytu alebo domu. Pôdorys obývačky by mal byť štvorcový alebo obdĺžnikový. Takéto umiestnenie obývačky zabezpečuje, že energia je vždy čerstvá na aktiváciu všetkých prvkov obývacej izby.

Ako teda mať krásnu feng šuej obývačku?

1. Minimalizujte neporiadok

Čistenie priestoru je vždy dôležitým krokom pri vytváraní dobrého feng šuej. Obývačka, ako jediná izba v dome či byte, je prístupná návštevám a preto je dôležité, aby ste ju udržiavali v čistote. Preto si v obývačke ponechajte iba nábytok, dekorácie a ďalšie drobnosti, s ktorými cítite spojenie. Ak vám nejaký predmet nerobí radosť, darujte ho. Môžete tiež meniť sezónne dekorácie a hneď budete mať pocit, že máte novú obývačku. 

2. Jasnejšie je lepšie

Osvetlenie je v obývačke feng šuej veľmi dôležité. „Čím viac osvetlenia, tým lepšie," hovorí odborníčka na feng šuej, Cantley. Svetlo a slnko nám „zabezpečuje“ mať dobrú náladu. Naopak, tmavý priestor môže vyvolať depresiu a znížiť vibrácie energie.

feng_shui_obyvacka_2_21

3. Farebné záležitosti

Farba je vo feng šuej dôležitá. Pretože obývacia izba je miestom, kde sa ľudia stretávajú, zemité tóny sú ideálne na uzemnenie. Pri nábytku zvážte neutrálne farby ako je žltá, hnedá a hlinená. Dekorácie zasa laďte do jasne modrej či zelenej. Toto prinesie do miestnosti energiu a šťastie.

4. Dávajte pozor na rozloženie

Najdôležitejším nábytkom v izbe je pohovka. Mala by byť určite opretá o stenu - ideálne o hlavnú. V poslednej dobe je síce moderné umiestnenie do priestoru (plávajúce), no podľa feng šuej sa to neodporúča. Takéto umiestnenie by mohlo spôsobiť nestabilitu v rodine, v práci alebo ovplyvniť vaše vzťahy a zdravie.

Pohovka by nemala mať za sebou na stene zrkadlo, pretože ak si sadnete na pohovku, tak odkryjete hlavu iným, čo je nepríjemné. Ak máte zrkadlo vedľa pohovky, tak je to v poriadku. Oproti alebo vedľa pohovky by mali byť umiestnené kreslá. Medzi nimi by mal byť konferenčný stolík, ideálne v obdĺžnikovom alebo štvorcovom tvare.

Pohovku neumiestňujte ani tak, aby zabránila výhľadu z okna. Toto tiež bráni pozitívnemu toku energie. Oproti oknu umiestnite napríklad zrkadlo, aby sa všetky krásy vonkajšieho prostredia odrážali vo vašej obývačke.

5. Ozdobte steny

Aby ste dosiahli ozaj pozitívnu energiu, zaveste na stenu fotografie. Fotografie alebo obrazy krajiny, prípadne usmiatych ľudí - ideálne členov vašej rodiny. Tak ako sa podľa feng šuej fotografie do spálne nehodia, tak práve obývačka je ideálne miesto na ich umiestnenie. Do izby však nedávajte smutné a ponuré obrazy alebo ľudí s utrápenými tvárami!


https://www.realsimple.com/home-organizing/decorating/decorating-living-room/feng-shui-living-room

https://www.thespruce.com/easy-steps-to-feng-shui-living-room-1274493

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.