Kto? Veď MY ŽENY...

Napísal Kristína Chudá 08. marec 2024

Mnohí stále považujú MDŽ za socialistický prežitok. Spájajú si ho s karafiátmi, politickou agendou a lacnými úsmevmi politikov. Tento sviatok bol dlhé roky zneužívaný pre potreby režimu a ideológie. História Medzinárodného dňa žien je ale úplne iná...

freepik_0803_23

Zdroj foto: Freepik

Preto sa v našich končinách MDŽ spájal s dňom, keď ženy zväčša oslavovali doma pri deťoch, politici ich za to velebili na tribúnach a muži to všetko zapíjali s priateľmi v krčme. Skutočnosť a história Medzinárodného dňa žien je ale úplne iná a s komunizmom nemá vôbec nič spoločné.

KEDY BOL STANOVENÝ PRESNÝ DÁTUM TOHTO SVIATKU?

23. februára 1917 sa v Petrohrade konala veľká demonštrácia žien proti svetovej vojne. Tá potom viedla k abdikácii cára a oficiálnemu uznaniu volebného práva ženám. Toto dátum juliánskeho kalendára pripadá na 8. marec v kalendári gregoriánskom, preto bol sviatok oficiálne vyhlásený na tento deň.

PÁR FAKTOV O MDŽ

- Začalo to v New Yorku v roku 1908

- 40 000 žien začalo boj za rovnoprávnosť

- Bojovali za právo žien voliť (trvalo to 107 rokov, ako posledná krajina dala právo voliť ženám Saudská Arábia v roku 2015)

- Bojovali za 8 hodinový pracovný čas

- Bojovali za lepšie pracovné podmienky

- Bojovali za ženy a dcéry a začali boj, ktorý trval dlho

A ako osláviť Medzinárodný deň žien?

Doprajte si deň voľna

Predstavte si, že napríklad v takej Číne dostanú 8. marca všetky ženy voľno. Muži musia pracovať ďalej a uctiť si svoje drahé polovičky! Tohto roku vyšiel Deň žien na stredu, takže voľný deň sa žiaľ nekoná. Ale nezúfajte! Rodine oznámte, že žiadne upratovanie, varenie, pranie a žehlenie sa z vašej strany na Deň žien nekoná. Nechajte ich, nech vám ukážu, aká ste pre nich dôležitá a nech sa o vás tentoraz pre zmenu postarajú oni. Vy robte to, čo vás baví. Choďte na dobrý film, dajte si ľahkú prechádzku, vyjdite si na pohárik vína alebo kávy s kamarátkou, prípadne skočte na obľúbené jedlo, alebo si doprajte dobrý kúpeľ so zaujímavým časopisom.

Uctite si dôležité ženy vo vašom živote

Spomeňte si na dôležité ženy vo vašom živote. Kto vás najviac ovplyvnil či ukázal správnu cestu? Tento deň sa nesie v znamení silných žien, bez ktorých by sme tu dnes neboli. Ak máte to šťastie a takúto ženu ešte stále vo svojom živote máte, vyjadrite jej vďaku.

Či už to bude večerným posedením s kamarátkami, alebo príjemným večerom so svojimi blízkymi, oslávme to. Práva, ktoré dnes ženy majú, považujeme za samozrejmé. Ale boj ešte nie je na konci. Stále tieto práva neplatia všade a my by sme mali byť rady, že ich už máme. Tak si aspoň pripomeňme, čo vlastne môžeme a začnime byť na tieto práva hrdé. Či už je to právo učiť sa, voliť, chodiť von, povedať svoj názor, právo rozhodnúť sa a právo pracovať, či nepracovať. Sú to naše práva a buďme na ne pyšné. Trvalo dlho ich vybojovať.


https://www.goodgoodgood.co/articles/how-to-celebrate-international-womens-day

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.