Dobrý spánok pre nastávajúce mamičky

Nespavosť môže byť jeden zo sprievodných javov tehotenstva. Dokážete ho eliminovať ak dodržíte základné pravidlá spánkovej hygieny, ktoré sú overené desaťročiami.

freepik_pregnant_sleep_23

Tehotenstvo nie je choroba

V rámci zdravej životosprávy dodržiavajte aj pravidelný pohyb. Tehotenstvo nie je choroba ale stav, ktorému len prispôsobujte svoje schopnosti. V prípade, že máte rizikové tehotenstvo poraďte sa so svojim lekárom o svojich možnostiach. Nezabúdajte, že kvalitu spánku ovplyvňuje aj fyzická námaha počas dňa. Spájajte príjemné s užitočným pri prechádzkach a vhodnom cvičení, ktoré je určené pre gravidné ženy. Niektoré cviky z jógy pre tehotné, sú vhodné robiť pred spaním, pretože uvoľňujú kĺby a pretiahnu svaly. Okrem fyzickej kondícii sa to odrazí aj na vašej psychike a v konečnom dôsledku na spánku.

Spálňa bez televízora, počítača, tabletu a mobilu

Je dobre známe, že modré svetlo vyžarované z obrazoviek narušuje kvalitu spánku a týka sa to hlavne tesne pred zaspaním. K pokojnému spánku neprispievajú ani napínavé seriály či počítačové hry partnera...
Ku kvalitnému spánku vám pomôže dobre vyvetraná spálňa, zatemnená podľa vášho zvyku a pravidelné ukladanie k spánku.
Ako tehotná, choďte do postele vždy, keď sa cítite unavená. Ak vám to umožňuje vaše zamestnanie, ľahnite si aj počas dňa.

Dôležitá je poloha

Čím vyšší stupeň tehotenstva, tým zložitejšie sa nastávajúce mamičky dokážu „uhniezdiť“ na posteli. Čoraz ťažšie si dokážu nájsť tú správnu polohu, ktorá im vyhovovala v období pred otehotnením. Zložité to majú hlavne tie tehotky, ktoré spávali na brušku alebo na chrbte. Na začiatku tehotenstva, polohe na bruchu bráni precitlivelé poprsie a neskôr rastúce bruško. Preto lekári odporúčajú spánok na ľavom boku, ktorý je najpohodlnejší. V tejto polohe lepšie cirkuluje krv a v treťom trimestri sa dobre dostane k rastúcemu plodu a k ľadvinám ženy. Vhodný je aj spánok v polosede.

Dojčenský vankúš pomáha ešte pred pôrodom

Mnoho mamičiek si nedokáže vynachváliť dojčenský vankúšik, ktorý im uľahčil život ešte pred narodením ich bábätka. Pri spánku na boku si ho podkladali pod stehná a kolená.

Keď spánok neprichádza a nepomáha počítanie ovečiek :-)

Skúste sa uvoľniť a zbytočne sa nefrustrovať, že o pár hodín zazvoní budík. Skúste si uvariť dobrý harmančekový, medovkový alebo bylinkový čaj na spánok. Prečítajte si pár stránok z romantickej knižky, alebo sa uvoľnite pri aróma lampe s vôňou levandule. Keď ani to nepomáha skúste poprosiť vášho partnera o jemnú masáž, ktorá môže prejsť až k predohre...

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.