Ste hrdinka, citlivka či sebavedomá rodička?

Napísal Kristína Chudá 06. jún 2023

Aká ste boli pri pôrode? Ustráchaná, alebo citlivka? Kričali na celé pôrodné oddelenie? Ku ktorému typu sa radíte? Amelia Lamont je sama matkou a popri tom pracuje aj ako pôrodná asistentka odhalila deväť typov rodičiek.

gravidita_pickwizard

Počas svojej praxe sa stretla s množstvom žien a každá z nich reaguje na pôrod úplne inak. Niektoré to zvládnu ako hrdinky, iné majú problém aj s tou menšou bolesťou. Zo svojich doterajších skúseností vytvorila zoznam deviatich typov rodičiek, s ktorými sa stretáva na pôrodnej sále.

1. Chúlostivé mamičky

Pre pôrodné asistentky sú práve tieto ženy tou najhoršou možnou alternatívou. Prečo? Keďže sú veľmi chúlostivé, upnú sa práve na ne. Pokladajú ich za tie najbližšie osoby, ktorým bezhranične môžu veriť. Všetko čo im povedia je pre nich sväté a tým sa aj riadia. Vôbec si netrvajú na svojom, nehádajú sa a nehľadajú inú, možno pre mamičku vhodnejšiu východiskovú cestu. Vždy splnia to, čo im povedia, pretože veria ich skúsenostiam a takto si chcú zabezpečiť čo najjednoduchší pôrod.

2. Pokojné mamičky

Vyžaroval z váš až čudesný pokoj pri pôrode? Potom patríte medzi pokojné mamičky, ktoré všetko zvládajú veľmi dobre. Pôrodná asistentka je len oporou, aby nebola v tých najdôležitejších minútach v živote sama. Počas pôrodu sa sústredí na príchod jej dieťatka na svet a nič iné ju nezaujíma a nedokáže rozhodiť. Dokonca ju nevystrašia ani silné kontrakcie. Stačí pár slov podpory a opäť sa dostane do stavu ako predtým, do stavu pokoja a harmónie.

3. Ustráchané mamičky

Stačí len jeden jediný moment a Amelia vie rozoznať budúce mamičky. Ako? Keď sa im stretnú pohľady, vie, že ju budú v tento deň veľmi potrebovať a musí ich uisťovať pri každej kontrakcii. Zvyčajne do tejto skupiny patria prvorodičky, no niekedy sa medzi ne zaradia aj matky, ktoré mali prvé tehotenstvo a pôrod veľmi ťažké a teraz sa obávajú toho, čo ich bude zasa čakať.

4. Rázne mamičky

Je to ďalšia životná výzva. Áno, takto to berú rázne a silné ženy. Narodenie ich dieťaťa je pre nich ďalšou výzvou. Vopred si naštudujú všetko, čo ich čaká a následne sa podľa toho riadia. V hlave majú plán, ktorého sa chcú pridržiavať. A keď sa zmenia okolnosti, z rukáva vytiahnu plán B. A ich hlavný cieľ? Hladký priebeh pôrodu a nikdy nepripustia, že by sa mohli mýliť. Pre pôrodné asistentky sú preto niekedy ťažkým orieškom. Tvrdo si stoja za svojim názorom a ten obhajujú zo všetkých síl.

5. Citlivé mamičky

Väčšina rodičiek je pri pôrode citlivá. Môžu za to silné bolesti, ale aj prudko búriace sa hormóny. Kvôli tomu sa ľahko rozplačú a sú zraniteľnejšie. Lenže tento typ žien je navyše až prehnane citlivý. Potrebujú sa neustále vo všetko uisťovať a mať blízky kontakt so svojou asistentkou. Tá ju po celý čas chlácholí a robí všetko tak, aby sa cítila pohodlnejšie.

6. Sebavedomé mamičky

Všetko vedia. Majú zhliadnuté všetky tehotenské fóra a diskusie, prečítali dostupnú literatúru, absolvovali všetky možné aj nemožné kurzy a majú za sebou aj rozhovory s inými mamičkami. Keď príde čas pôrodu, nič ich neprekvapí. Počítajú s možnými komplikáciami a už teraz majú tipy, ako to zvládnuť. Sú veľmi sebavedomé a pôrodom preplávajú s veľkou ľahkosťou.

7. Hlučné mamičky

Pôrod sa často podobá prežívaniu svojich intímnych chvíľ. Ak sú ženy hlučné pri sexe, s veľkou pravdepodobnosťou sa tak uvoľnia aj pri príchode ich bábätka na svet. Amelia vysvetľuje, že pre tieto matky je pobyt na pôrodnej sále športovou disciplínou. Myslia si, že s čím väčším hlukom privítajú svojho potomka na svete, tým viac to ocení. Ich pôrod však môže byť pre personál psychicky náročný, ale tieto ženy sa tak cítia komfortnejšie a neupustia od svojich zvykov.

8. Mamičky ignorujúce bolesť

Niektoré tehuľky sa pri pôrode dostávajú do takej extázy, že nevnímajú nič okolo seba. Sústredia sa len na to pekné prekvapenie, ktoré ich na konci čaká. Ignorujú bolesť a namiesto toho sa len sústredia na jednotlivé pokyny, ktoré dostávajú. To všetko sú pre ne prostriedky, ktoré im uľahčujú cestu k vytúženému cieľu.

9. Prekvapivé mamičky

Asistentka musí byť počas pôrodu pripravená úplne na všetko. A to doslova! Niektoré ženy sa síce môžu zdať ako veľké citlivky, ale potom v danom momente zozbierajú všetku odvahu a prejdú tým s veľkou gracióznosťou. Naopak, silné dámy môžu v rozhodujúcu chvíľu zlyhať a na pôrodnej sále robia veľké scény.

Nech bude priebeh akýkoľvek, najdôležitejší je ten malý drobček, ktorý na vás čaká s veľkou láskou.

https://www.kidspot.com.au/birth/labour/real-life/midwife-reveals-there-are-10-types-of-women-in-labour/news-story/def92b954bb94f89faa63944349e46ba

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.