Čierny kašeľ

Napísal Radka Malečková 29. marec 2024

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho kašľa je 6-21 dní.

doktorka_fonendoskop_17

Na začiatku má čierny kašeľ príznaky podobné prechladnutiu - nádcha, vysoká teplota, chrapot, bolesť hrdla, kýchanie. Bohužiaľ, nemizne ako prechladnutie. Približne po 14 dňoch sa začnú objavovať záchvaty dusivého kašľa, ktoré môže sprevádzať vracanie hlienu, bronchospazmus, krvácanie z nosa alebo krvácanie do kože, očných spojiviek alebo mozgu. Po záchvate zvyčajne nasleduje hlasný zajakavý, chrčivý dych. Záchvaty kašľa sú veľmi vyčerpávajúce.

Komplikácie čierneho kašľa môžu zahŕňať zápal pľúc, dehydratáciu, kŕče, dýchavičnosť, zlomeniny rebier alebo krátku zástavu dýchania. Čierny kašeľ nereaguje dobre na bežné antitusiká (lieky proti kašľu). Ak vám teda lieky proti suchému kašľu nezaberajú, odporúča sa návšteva lekára.

Liečba čierneho kašľa

Správnu diagnózu môže stanoviť lekár na základe výterov, krvných testov a metódy PCR. Liečba čierneho kašľa spočíva najmä v užívaní antibiotík. Tie sa musia podať včas - ihneď na začiatku ochorenia. Okrem toho je dôležitý dostatočný príjem tekutín a zvlhčovanie vzduchu; hlieny prítomné v dýchacích cestách možno odstrániť pomocou sprejov s morskou vodou. Počas antibiotickej liečby je vhodné užívať aj probiotiká na obnovenie črevnej mikroflóry.

Neliečený čierny kašeľ môže viesť k niekoľkotýždňovým záchvatom dávivého kašľa, krátkodobej neschopnosti dýchať, zlomeným rebrám, natrhnutým medzirebrovým svalom atď. Pri užívaní antibiotík je nákazlivosť čierneho kašľa približne 5 dní, bez liečby môže byť pacient nákazlivý 3 - 4 týždne. Pri užívaní antibiotík je infekčnosť čierneho kašľa približne 5 dní, bez liečby môže byť pacient infekčný 3 - 4 týždne. Pri čiernom kašli sa odporúča karanténa na 3 týždne. Neliečený čierny kašeľ môže pretrvávať viac ako 3 mesiace. Preto pri podozrení na čierny kašeľ kontaktujte svojho lekára.

Prevencia čierneho kašľa

Prevenciou čierneho kašľa môže byť očkovanie. Deti sa povinne očkujú proti čiernemu kašľu v prvom roku života a následne sa v 5 a 10 rokoch preočkujú kombinovanými vakcínami. Preočkovanie sa odporúča najmä v dospelosti, keď účinok očkovania v detstve už nemusí poskytovať dostatočnú ochranu.

Čierny kašel v tehotenstve

Čierny kašeľ v tehotenstve prebieha a lieči sa rovnako ako u dospelých. Liečba je vždy v rukách lekára. V tehotenstve sa môžete dať zaočkovať aj proti čiernemu kašľu. Očkovanie sa odporúča medzi 28. a 36. týždňom tehotenstva. Očkovanie potom zabezpečí, že novorodenec bude mať protilátky proti čiernemu kašľu.

Čierny kašel v tehotenstve

Čierny kašeľ v tehotenstve prebieha a lieči sa rovnako ako u dospelých. Liečba je vždy v rukách lekára. V tehotenstve sa môžete dať zaočkovať aj proti čiernemu kašľu. Očkovanie sa odporúča medzi 28. a 36. týždňom tehotenstva. Očkovanie potom zabezpečí, že novorodenec bude mať protilátky proti čiernemu kašľu.

Čierny kašeľ u detí

U malých detí a dojčiat, ktoré ešte neboli očkované, býva priebeh ochorenia najťažší. Tieto deti ešte nedokážu správne kašľať a záchvaty môžu viesť k duseniu. Medzi komplikácie patrí zápal pľúc, encefalopatia a v najhorších prípadoch smrť. Preto sa v obdobiach so zvýšeným rizikom respiračných ochorení odporúča vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí s dieťaťom.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk:

Vysoká fluktuácia študentov, či ľudí zamestnaných v susedných krajinách počas veľkonočných sviatkov môže šírenie nákazy čiernym kašľom zvýšiť. Stále silnejšie obavy z čierneho kašľa pozorujeme aj u zákazníkov Lékárna.cz, českej sestry MojaLekáreň.sk. V online poradni sa nás čoraz častejšie a opodstatnene pýtajú, ako môžu chrániť seba a svojich blízkych. Prípadov podľa českého Státního zdravotního ústavu totiž pribúda, najviac medzi stredoškolákmi vo veku 15 – 19 rokov*/.

Izolácia je v prípade seniorov a bábätiek odpoveďou na otázku, ako sa efektívne chrániť pred šíriacou sa hrozbou nákazy čierneho kašľa v Európe. V praxi to znamená obmedzovanie sociálnych kontaktov na čo najužší rodinný kruh tak, ako to dobre poznáme z čias pandémie Covid19. Akýkoľvek náznak kašľa, či inej choroby nepatrí do úzkeho kontaktu s touto skupinou ľudí.

Ako seniori, tak aj bábätká, majú totiž výrazne zníženú imunitu a jej podpora výživovými doplnkami stravy a vitamínmi je v prípade dojčiat /najviac prospešných látok získavajú z matkinho materského mlieka/ nemožná a v prípade seniorov komplikovanejšia, vzhľadom na možnú liečbu dlhodobých problémov.

Posilňovanie imunity je aj na jar stále v hre. Ako odborníci s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve budeme stále opakovať, že prevencia je v prípade zdravia najdôležitejšia. Vitamín C, D, zinok a selén sú nevyhnutnými partnermi v podpore obranyschopnosti organizmu. Už pri spomínaných deťoch rodičia nič nepokazia nasadením betaglukánov, Preventanu či Imunostim. Echinacea, rakytník a hliva je kombo, ktorého sa nemusia báť dospelí.

Nesmieme zabudnúť na očkovanie. Je síce povinné, ale mnoho rodičov dnes očkovanie svojich detí odmieta. Osveta je opodstatnená. V dospelosti je dôležité preočkovanie, pretože vakcinácia z detstva už stráca účinok.

*https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/03/Pertuse_2024_03_24.pdf

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.