Mýty a fakty o alergii

Mnoho neprávd sa stalo rokmi "zaručenými pravdami", čo sa týka názorov na alergie, ktoré sú vplyvom zlého životného sprostriedia čoraz častejšie. Alergia sa nedá vyliečiť - PRAVDA. Alergické ochorenia majú svoj pôvod v genetike, a preto ich medicína zatiaľ nevie liečiť, ale iba zmierňovať príznaky.

yes_no_22

Alergia na mačky je spôsobená ich srsťou poletujúcou vo vzduchu - MÝTUS
V skutočnosti alergikov dráždia tráviace enzýmy v slinách mačky. Sliny sa dostávajú na mačaciu srsť vďaka jej častej hygiene a odtiaľ sa enzýmy po zaschnutí dostávajú do ovzdušia a do dýchacích ciest alergika.

Keď sa alergia neprejavila napr. do 40. roku života, už sa neprejaví - MÝTUS
Alergia sa môže prejaviť aj v strednom či vyššom veku. Závisí to od mnohých faktorov, ako sú napríklad dlhodobejšie vystavenie alergénu (látke vyvolávajúcej alergiu), stres, nesprávna životospráva.

Keď sú obaja rodičia alergici, aj ich dieťa bude určite trpieť na alergiu - MÝTUS
Rodičia – alergici majú 30-percentnú šancu, že ich dieťa nebude alergik. Ak rodičia netrpia alergiou, ich dieťa ju bude mať iba s 12-15-percentnou pravdepodobnosťou.

U dieťaťa, ktoré máva kožné exémy, je zvýšená pravdepodobnosť, že neskôr bude mať astmu - PRAVDA
Toto riziko sa však môže znížiť včasnou liečbou, preto treba čo najskôr vyhľadať alergológa.

Všetky predpisované lieky proti alergii spôsobujú malátnosť - MÝTUS
Protialergické lieky – tzv. antihistaminiká – kedysi naozaj mali ako vedľajší účinok ospalosť a zníženú koncentráciu. Teraz však existujú lieky novej generácie (napr. s látkou levocetirizín), u ktorých sú vedľajšie účinky oveľa miernejšie. Okrem toho, že v predpísanej dávke neuspávajú, levocetirizín navyše nezaťažuje pečeň a pôsobí aj protizápalovo.

Alergie sa viac vyskytujú v mestách než na dedinách - PRAVDA
Je to spôsobené najmä viac znečisteným životným prostredím v mestách, prítomnosťou rôznych chemikálií v ovzduší, vyššou hladinou stresu, ale napríklad aj pobytom v klimatizovaných priestoroch, prehnanou hygienou od malička, pričastým užívaním antibiotík, jedením neprirodzenej stravy a podobne. Príkladom je bratislavská časť Petržalka, kde počet alergikov za posledných 25 rokov narástol takmer šesťnásobne.

Človek môže byť alergický aj na obyčajnú vodu - Pravda
Táto tzv. akvagénna urtikária je však veľmi zriedkavým ochorením.

Alergie sa vyskytujú menej vo východnej ako v západnej Európe - PRAVDA
Na Slovensku napriek tomu trpí na rôzne druhy alergie takmer 50 % obyvateľov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.