Obavy pred prvou terapiou sú normálne, nie však neprekonateľné

Napísal Viki Hudáková 30. január 2024

Všetko, čo robíme po prvý raz sa nám spája s neistotou, strachom či obavami. Nabrať odvahu a pustiť sa do neznáma netrvá chvíľu. Často je to o nekonečnom zvažovaní a dlhodobom presviedčaní seba samého.

freepik_therapist_0124

Tak, ako sa obávame z prvého dňa v novej práci či škole, rovnako sa môžeme obávať aj prvej terapie. Ak sa však na ňu dobre pripravíme a dáme jej šancu, život môže nabrať úplne iný smer.

Prvá terapia nie je jednoduchá, no je dôležitá

Hoci môže byť prvá terapia veľkým strašiakom a odhodlávať sa k nej môžete dlhšie, v skutočnosti to nie je nič strašidelné. Prvá terapia je nesmierne dôležitá, pretože práve pri prvom stretnutí si s terapeutom vymieňate tie najdôležitejšie informácie. Vysvetlíte mu čo vás privádza na terapiu, čo vás trápi alebo čo by ste radi zmenili. Terapeut vám zas vysvetlí, akým spôsobom bude s vami pracovať, ako často terapie budete potrebovať a hlavne spoločne zistíte, čo bude cieľom terapií. „Prvé sedenie je veľmi dôležité na zistenie, či sa s daným človekom cítite dobre a či u neho môžete nájsť pomoc,“ vysvetľuje terapeutka Mgr. Michaela Jombíková Janáková PhD. a dopĺňa, že prvé stretnutie nie je len o organizácii.

Nesadol vám prvý terapeut? Nenechajte sa odradiť

Mnohí sa k terapii odhodlávajú dlho, pretože majú strach či o svojich problémoch budú vedieť hovoriť, alebo sa obávajú samotného terapeuta. Otázka „Čo ak si nesadneme?“ je v prípade prvej terapie bežná. Dôležité je však povedať, že mať obavy pred prvou terapiou je úplne normálne. Dokonca je úplne normálne na svojej prvej terapii nestretnúť terapeuta, ktorý by vám vyhovoval. Niekedy je to otázka sympatií,  inokedy zas štýlu práce. „Skúste byť úprimný a o svojich obavách či požiadavkách otvorene hovoriť. Niekedy takýto úprimný rozhovor môže viesť k zodpovedaniu otázky či ešte dáte spoločným sedeniam druhú šancu alebo nie. Terapeut sa nebude hnevať aj keď ho odmietnete, prešiel mnohými hodinami vzdelávania a rozumie aké je dôležité, aby ste sa pri terapii cítili pohodlne a bezpečne,“ vysvetľuje terapeutka z online terapeutickej platformy Hedepy. Ak sa vám aj nepodarí na prvom sedení nájsť toho pravého terapeuta, nenechajte sa odradiť. Vždy si pripomeňte, prečo ste sa rozhodli terapiu vyhľadať, čo ňou chcete dosiahnuť a po akej zmene túžite.

Pripravte sa na prvé sedenie

Z prvej terapie nemusíte mať vôbec obavy ak sa na ňu poriadne pripravíte. Základom je sa na terapii cítiť pohodlne a príjemne. A to doslova. Vyberte si na vašu prvú terapiu oblečenie, v ktorom sa cítite dobre a pohodlne. Sebaistejší budete aj keď si o terapii a jej rôznych smeroch niečo naštudujete. Budete tak vedieť, čo môžete očakávať. To najdôležitejšie  je však zároveň aj najťažšie – utriediť si myšlienky a zamyslieť sa nad tým, čo vás na terapiu privádza. „Nápomocná v tom môže byť predstava, ako by to vyzeralo, keby bola terapia účinná. Čo konkrétne by sa vo vašom živote zmenilo?“ hovorí terapeutka a dopĺňa, že dobrým pomocníkom na prvú terapiu je zoznam otázok alebo tém, ktoré chcete s terapeutom prebrať. Samozrejmosťou je aj pohár vody, servítky či pero a papier na prípadné spísanie vlastných myšlienok či poznámok z terapie.

Po prvom sedení vám môže byť lepšie, ale aj horšie

Rovnako ako prvý deň v práci nie je ľahký, ani prvá terapia nie je jednoduchá. „Prvá terapia vie byť veľmi vyčerpávajúca a môže umocniť pocit, že situácia človeka je zložitá a cesta k spokojnosti bude dlhá a náročná,“ vysvetľuje Mgr. Michaela Jombíková Janáková PhD. Zároveň však dodáva, že väčšina ľudí má  po prvej terapii dobrý pocit, že v sebe našli silu urobiť tento krok, a zároveň cítia ľahkosť a veľa novej energie. Celková úľava však prichádza až po niekoľkých terapiách. Vážnejšie problémy si vyžadujú väčšie množstvo terapií, jednorazová terapia zvyčajne pomáha pri riešení krízových situácií. Cieľom terapie je však zvýšiť celkovú kvalitu života človeka, čo si vyžaduje niekoľko rozhovorov s množstvom otázok a hlbšie preskúmanie seba samého.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.