Saunujete sa? Možno ohrozujete svoj život!

Napísal Krstína Chudá 03. január 2024

Sauna je v zime skvelá. Posilňuje imunitu, pomáha zahriať telo po celodennom výlete alebo relaxovať po náročnom pracovnom dni. Nech už je dôvod akýkoľvek a vyrážate do sauny, vždy by ste mali mať na pamäti základné zásady používania sauny! Neubližujte si.

freepik_saunovanie_w_24

Netrávite dostatok času ochladzovaním

Ľudia stále podceňujú fázu ochladzovania. Ak sa len opláchnu v sprche vlažnou vodou, nevyužijú ochladzovací bazén a rovno sa vrátia do sauny alebo zamieria do teplej vírivky, čo nie je dobré. Ak nezvládnete ochladzovací bazén, mali by ste sa aspoň osprchovať chladnejšou vodou a potom si nechať aspoň pätnásť minút oddýchnuť.

A prečo je ochladenie také dôležité? Keď vstúpite do sauny, vaša telesná teplota začne stúpať. Telo na to reaguje tým, že sa aktívne snaží ochladiť telo. Pritom sa zintenzívni váš tep, zvýši sa tepová frekvencia a krvný tlak, pokožka sa prekrví a začnete sa potiť, čím sa z tela vyplavujú rôzne škodlivé látky. Následné rýchle ochladenie tela prinúti cievy, aby sa opäť stiahli, a krvný obeh sa vráti do normálu. Správne ochladzovanie je preto pri saunovaní veľmi dôležité! Ak sa do sauny vrátite hneď po ochladení, veľmi zaťažujete svoje telo. Telo potrebuje desať až pätnásť minút na upokojenie, na normalizáciu pulzu. Je potrebné nechať ho skutočne vychladnúť, dopriať mu dostatočný odpočinok a potom ísť do vírivky, teda do teplej vody, alebo sa opäť vrátiť do sauny.

Snažíte sa prekonať časové rekordy

Pred samotným vstupom do sauny počkajte, kým sa poriadne zapotíte. Tento čas je individuálny, trvá približne desať až dvadsať minút. Nesnažte sa však držať krok so skúsenými používateľmi sauny. Niektorým ľuďom stačí na začiatku päť minút, iní vydržia pokojne aj pätnásť. Svoju úlohu môže zohrávať aj vaša aktuálna kondícia a psychická pohoda. Takže aj keď zvyčajne vydržíte v saune dvadsať minút, nie je hanba odísť už po desiatich minútach, ak nie ste v ideálnom rozpoložení. Počúvajte svoje telo, a ak sa necítite dobre, opusťte saunu a doprajte telu poriadne vychladnúť. Presýpacie hodiny v saune teda berte ako ukazovateľ dĺžky pobytu, ale nie ako meradlo výdrže. Nie je to "neodídem, kým sa hodiny nepresypú".

Nepodceňujete hygienu

Z hygienických dôvodov je dôležité sa saunovať na Evu a Adama. Ak sa hanbíte, choďte do sauny, ktorá je vyhradená len pre ženy. Prikryte druhou plachtou nie je správna cesta. Prečo? Pot sa zle odparuje a telo sa v mokrej plachte nezahrieva rovnomerne. Keď opustíte saunu, najprv treba zmyť pot v sprche a až potom ísť do ochladzovacieho bazéna.

Striedate saunu a parný kúpeľ

Kvalitné wellness centrá sú zvyčajne vybavené rôznymi typmi suchých sáun a parných kúpeľov. Nesnažte sa však za každú cenu skúsiť všetko. Sauny a parné kúpele fungujú na úplne odlišných princípoch a nie je dobré ich kombinovať.

Nezabúdajte na hlavu

Hlava je súčasťou nášho tela a preto je starostlivosť o ňu súčasťou kompletného zážitku zo saunovania. Využite možnosť používať peelingy a iné telové prípravky, ktoré môžu obsahovať med. Nebojte sa ich votrieť do vlasov - aj keď to poškodí váš účes. Cez vlasy sa dostávajú do pokožky rôzne vitamíny a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Málokto vie, že po saunovaní je dôležité ochladiť nielen telo, ale aj hlavu. Preto sa odporúča po saunovaní hlavu opláchnuť. Po nedokonalom ochladení môže bolieť hlava a môže sa dostaviť nespavosť.

Alkohol do sauny nepatrí!

Ak chodíte do sauny pravidelne a radi navštevujete wellness a kúpeľné centrá, kde je niekoľko sáun, určite ste sa stretli s ľuďmi, ktorí si medzi saunovaním radi dajú pohár vína. Počas saunovania by ste sa mali vyhýbať akémukoľvek alkoholu vrátane obľúbeného piva a prosecca. V opačnom prípade sa úplne zruší relaxačný účinok saunovania.

Konzumácia alkoholu rozširuje cievy, zvyšuje prietok krvi a tiež zvyšuje krvný tlak. Podobný účinok má aj sauna, takže môže príliš zaťažovať srdce. Alkohol dehydratuje a telu potom chýba voda, rovnako ako sauna, ktorá zvyšuje nároky na srdce. Kombinácia alkoholu a tepla u mnohých ľudí môže spôsobiť nevoľnosť.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.