Osteoporózu netreba podceňovať

Napísal Dominika Begáňová 11. december 2023

„Potichu” oslabuje kosti, najmä ženám po menopauze. Spočiatku nebolí, no môže narobiť množstvo problémov. Reč je o osteoporóze, známej ako chorobe rednutia kostí. Ide o čoraz rozšírenejšie ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä u žien po menopauze.

freepik_osteoporosis_1223

Na Slovensku ňou podľa Národného centra zdravotníckych informácií trpí približne 400-tisíc ľudí, z toho viac ako 85 percent tvoria ženy. Pozreli sme sa preto na to, prečo sú ohrozené práve ony, k akým zmenám pri osteoporóze dochádza a najmä ako tomuto ochoreniu predchádzať.

Ľudia poznajú osteoporózu ako ochorenie, pri ktorom dochádza k oslabeniu kostí. Po tridsiatom roku života totiž začína ubúdať kostné tkanivo. Majú na to vplyv mnohé faktory ako napríklad nízke hladiny vápnika, vitamínu D, fajčenie, rodinná anamnéza, ale aj nízke hladiny hormónu estrogén. A práve tu sa dostávame k tomu, prečo sú na toto ochorenie náchylnejšie ženy po menopauze.

Ženy v produktívnom veku v porovnaní s mužmi produkujú vo väčšom množstve estrogén - hormón, ktorý reguluje ženský menštruačný cyklus a ovplyvňuje reprodukčný systém. Tento hormón znižuje aktivitu osteoklastov rozkladajúcich kosné tkanivo. Vplyvom hormonálnych zmien v období menopauzy sa však produkcia estrogénu zníži. Dochádza k nedostatočnému potláčaniu aktivity osteoklastov, čo podmieňuje vznik postmenopauzálnej osteoporózy.

Aké sú príznaky tohto ochorenia?

Osteoporóza prebieha väčšinou bezpríznakovo. Celé roky sa môže vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať pacientovi žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. U niektorých pacientov môže byť príznakom osteoporózy strata výšky či bolesti chrbta.

Vedeli ste že.....

na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady?

Ako vyzerá liečba osteoporózy? 

Liečbu osteoporózy môžeme rozdeliť na nefarmakologickú a farmakologickú. Medzi nefarmakologickú liečbu sa radí zabezpečenie optimálneho denného príjmu vápnika, vitamínu D a bielkovín, dostatočná pohybová aktivita a vylúčenie rizikových faktorov. Práve optimálne vyvážená strava, pohyb a obmedzenie rizikových faktorov sú základom prevencie pred osteoporózou.

„Farmakologická liečba zahŕňa najmä užívanie preparátov s vápnikom a vitamínom D, užívanie K2 vitamínu a ďalšej vhodnej liečby podľa stavu pacienta,“ vysvetľuje Veronika Klenová, Therapeutic Area Manager spoločnosti Zentiva, výrobcu liekov na osteoporózu.

Rizikové faktory osteoporózy

Rozdeľujú sa do dvoch skupín.

Neovplyvniteľné:

-       vek nad 65 rokov (riziko však stúpa už po päťdesiatke),

-       ženské pohlavie,

-       menopauza alebo hysterektómia,

-       osteoporóza v rodinnej anamnéze,

-       oneskorený nástup prvej menštruácie,

-       nuliparita (žiadny pôrod ani tehotenstvo),

-       hypogonadizmus (nedostatočné vylučovanie testosterónu u mužov).

Ovplyvniteľné:

-       nezdravé stravovanie

-       nízky index telesnej hmotnosti (BMI) – nižší než 19,

-       znížená činnosť žliaz produkujúcich pohlavné hormóny,

-       fajčenie a alkohol,

-       nedostatok vitamínu D,

-       nedostatok príjmu vápnika,

-       nedostatok fyzickej aktivity.

Strava pri osteoporóze

Strava pri osteoporóze by mala byť bohatá predovšetkým na vápnik a vitamín D.

Vápnik obsahujú najmä potraviny ako:

-       mak,

-       kapustová zelenina (kapusta, karfiol, kel, ružičkový kel, brokolica a pod.)

Vitamín D sa nachádza najmä v potravinách ako:

-       ryby,

-       treščia pečeň,

-       vajíčka,

-       mäso,

-       mliečne výrobky.

Zdroj foto: Frerepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.