Čaká vás extrakcia zuba? Spoznajte najnovšie metódy, ktoré vám pomôžu ju zvládnuť

Keď ide o zdravie chrupu, prevencia je lepšia ako liečba. Čo ak je už neskoro na prevenciu a musíte čeliť extrakcii zuba? Môže to byť nepríjemná, a obávaná procedúra, a často sa stáva, že najväčšie obavy prichádzajú až po nej.

shutterstock_dentist_w_1123

Čaká nás bolesť, opuch a hľadanie spôsobov, ako tieto nepohodlia minimalizovať a urýchliť hojenie. Našťastie nám moderná stomatológia prináša nové metódy a prístupy, ktoré môžu tento proces nielen zjednodušiť, ale i zefektívniť náhradu zuba po extrakcii.

V tomto článku preberieme najnovšie metódy, ktoré pomáhajú pacientom rýchlo sa zotaviť po extrakcii zuba a zároveň ponúknu možnosti, ako riešiť následnú zubnú náhradu. Či už sa zaujímate o tradičné metódy alebo hľadáte inovatívne riešenia, tu nájdete informácie, ktoré vám pomôžu preklenúť toto obdobie s menšími ťažkosťami. A nezabudnite, aj po odstránení zuba sa môže váš úsmev vrátiť k pôvodnej kráse a funkcii, ak sa rozhodnete pre správne kroky.

PRF na urýchlenie hojenia po extrakcii zuba

PRF, alebo "Platelet rich fibrin", je v podstate hustá hmota získaná z vašej vlastnej krvi. Obsahuje krvné doštičky, ktoré sú plné rôznych faktorov pomáhajúcich rastu a hojeniu. Táto látka urýchľuje hojenie nielen v ústach, ale aj po ošetrení zubných kanálikov.

Začneme teda s využitím. PRF pomáha napríklad, keď vám chirurg odstráni zub. Po tomto zákroku totiž často klesá kvalita kosti a ďasien. PRF to výrazne redukuje a pritom zlepšuje vzhľad. Tento materiál sa používa aj pri iných zákrokoch, napríklad pri zavedení zubných implantátov alebo liečbe parodontu.

Ako sa PRF získava? Lekár vám odoberie trochu krvi z ruky, tú následne vloží do centrifúgy. Do niekoľkých minút je PRF pripravené, či už v tekutej alebo tuhej forme.

Ak by ste sa mali podrobiť chirurgickému zákroku, kde je PRF potrebné, vždy sa poraďte s lekárom o strave. Musíte totiž dodržiavať určité dietetické obmedzenia deň pred zákrokom, aby bol materiál čo najefektívnejší.

Takže, ak sa chystáte na nejaký zubný zákrok, určite sa spýtajte svojho zubného lekára na PRF. Je to skvelý spôsob, ako urýchliť hojenie a zlepšiť výsledok po extrakcii.

shutterstock_patient_dentist_1123

Augmentácia kosti vytvorí pevný základ pre zubný implantát

Ak je kostné tkanivo po extrakcii zuba poškodené a pacient má záujem o zubný implantát, je potrebná augmentácia kosti. Augmentácia kosti je vlastne operácia, kedy sa vám do čeľuste alebo sánky pridáva extra kostný materiál. Tento zákrok odporúčajú stomatochirurgovia v prípade, ak chcete zubné implantáty a nemáte dosť „pevnej pôdy" v čeľusti, na ktorú by sa mohli implantáty správne uchytiť.

Môže to byť kvôli strate kosti, či už po úraze, alebo ak po strate zuba ubehla dlhšia doba. Bez zubu totiž časom začne ubúdať aj kosť, ktorá ho držala na mieste.

Ako sa pripraviť na operáciu? Lekár vám pred operáciou dá všetky potrebné inštrukcie. Napríklad, pred zákrokom by ste nemali jesť a piť len vodu. Fajčenie a alkohol sú tiež tabu.

Samotná operácia je bezbolestná, vďaka lokálnej anestézii. Lekár vám do čeľuste vloží špeciálny materiál, ktorý potom zakryje a zašije. Po operácii budete musieť dodržiavať pokyny na starostlivosť, aby sa všetko pekne zahojilo. Obvykle to trvá niekoľko týždňov.

Takže ak máte problémy so zubami a chcete si dať implantáty, ale nemáte dosť kosti, augmentácia kosti by mohla byť riešením. Je to seriózny zákrok, ale s dobrou prípravou a starostlivosťou sa nemusíte ničoho báť.

Možnosti zubnej náhrady po extrakcii zuba, augmentácii kostí a využití PRF (plazmový bohatý na fibrín) sú široké a prispôsobené individuálnym potrebám každého pacienta. Tieto pokročilé postupy umožňujú nielen obnovu funkčnosti úst, ale aj estetickú spokojnosť, ktorá je veľmi dôležitá. Vždy je však kľúčové vyhľadať skúseného zubného lekára, ktorý vám pomôže vybrať najvhodnejšiu metódu náhrady zubov podľa vašich potrieb a želania.

Zdroj obrázkov: shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.