Ako najľahšie prekonať ťažkosti pri hormonálnej nerovnováhe

Napísal Lucie Piloušek 24. júl 2023

Za akých podmienok môže dôjsť k hormonálnej nerovnováhe a jej zhoršeniu a ako sa vrátiť späť do svojho vyváženého stredu? Hormonálna horská dráha ženského tela môže byť často veľmi mätúca a nechtiac spôsobiť veľa problémov.

freepik_hormonal_imbalance

Zdroj foto: Freepik

S trochou úsilia však môžete lepšie porozumieť svojim hormónom, vrátiť ich do prirodzenejšej rytmickosti a cítiť sa nielen oddýchnutejšie a spokojnejšie, ale aj celkovo zdravšie: s pravidelnejšími a plodnejšími cyklami, krásnou pokožkou a vlasmi, fungujúcim trávením a výživným spánkom.

Hormonálna rovnováha je veľmi široký a individuálny pojem. V skutočnosti ide o sofistikovanú súhru mnohých molekulárnych kaskád, ktoré komunikujú v tele aj na väčšie vzdialenosti a neustále reagujú na danú situáciu vo vnútornom a vonkajšom prostredí človeka. Samotná predstava nás môže vyčerpávať a niet divu, že aj naše hormóny sú niekedy "vyčerpané".

Hormonálna nerovnováha ženy veľmi často pramení zo situácie, keď telo z určitých dôvodov netvorí dostatok progesterónu. Progesterón je takým ženským ochrancom pohody, pokoja, bezpečia, tepla domáceho krbu a opakovaných relaxačných činností. Ak ho máme nedostatok, môžu prísť na rad problémy ako bolestivý PMS, citlivé prsia, ťažká, bolestivá, nepravidelná alebo chýbajúca menštruácia, nadúvanie, neplodnosť, úzkosť, opakované bolesti hlavy, nekvalitný spánok, ako aj podráždenosť a v neposlednom rade vyššie riziko potratu.

Čo stojí za prevahou estrogénu a nedostatkom progesterónu?

Veľmi často stres. Stresové reakcie a pripravenosť na akciu totiž spúšťajú v tele dráhy, vďaka ktorým sa prekurzory hormónov menia na stresový hormón kortizol a progesterón už nie. V skutočnosti to v tom momente nie je pre telo žiaduce. Stres znamená nevhodný čas na počatie a žena môže krátkodobo alebo dlhodobo stratiť reprodukčné hormóny a správanie. Je to skrátka prvá vec, ktorú telo pri veľkom strese vypne a čaká na vhodnejší čas.

Ďalšími faktormi ovplyvňujúcimi hormonálny cyklus, menštruačný cyklus a ovuláciu, teda produkciu progesterónu, môžu byť napríklad nedostatok melatonínu, alkohol a kofeín, nevhodná strava, príliš intenzívne cvičenie, nepravidelný režim a preťažená myseľ.

Príčinou a spúšťačom nerovnováhy môže byť chronický stres a nedostatok odpočinku, nekvalitný a nepravidelný spánok, ako aj nevhodný stravovací režim, náhodné striedanie doplnkov na podporu plodnosti a prekvapivo aj príliš intenzívna fyzická aktivita (napr. kardio 5-7-krát týždenne).

Ako teda podporiť svoje celkové hormonálne zdravie?

Viete, čo je úplne skvelé? Väčšina tipov na podporu hormonálnej rovnováhy sú techniky, ktoré väčšinou poznáte a pomôžu vám nielen s vyrovnaním cyklu, ale aj s celkovým zdravím a regeneráciou. Ešte úžasnejšie je však to, že či už sa potýkate s nešpecifickými príznakmi hormonálnej nerovnováhy, PCOS, hypofunkciou štítnej žľazy, syndrómom vyhorenia alebo abnormálnou únavou a preťažením, nižšie uvedené stratégie vždy vyživia vaše telo, bezpečne ho ukotvia, poskytnú mu viac odpočinku a dodajú silu.

Vždy je však dôležité konzultovať svoju zdravotnú anamnézu s osobným lekárom a prediskutovať s ním aj svoju cestu k zotaveniu alebo možnosti suplementácie.

Cesta k spokojným fyziologickým procesom ženského tela nemusí byť taká zložitá, ako sa zdá, a z nasledujúcich stratégií si môžete vybrať tie, ktoré sú vám najbližšie:

- Zamerajte sa na svoju záťažovú kapacitu. (Dbajte na rovnováhu medzi cvičením a odpočinkom vo svojom živote. Tým umožníte svojmu telu efektívnejšie sa zotaviť, čím zvýšite svoju odolnosť voči stresu).
- Vyrovnajte si hladinu cukru v krvi.
- Jedzte dostatočne - celé potraviny s vyváženým pomerom makroživín.
- Ráno sa vystavujte slnečnému žiareniu.
- Čo najviac sa vyhýbajte alkoholu a skúste na nejaký čas vyradiť kofeín.
- Nastavte si správnu úroveň náročnosti fyzických aktivít a nepreháňajte to s ich množstvom každý týždeň. Hormonálna joga môže byť skvelým spôsobom, ako to urobiť.
- Skúste pravidelne meditovať alebo maľovať, tvoriť a čítať relaxačnú literatúru
- Rešpektujte svoje hranice, potreby, individualitu a cyklickú povahu svojho tela a života. Dovoľte si prijímať a prepúšťať, pretože nekonečná expanzia nie je možná.
- Z doplnkov výživy môžete vyskúšať napríklad Komplex na podporu ženskej plodnosti , antioxidant Black Stuff, ashwagandhu a glutatión, na podporu detoxikačných procesov a odstránenie prebytočného estrogénu. 

Produktové tipy:

Wild Nutrition - FERTILITY - Podpora ženskej plodnosti

Tento komplex bylín, funkčných húb a živín podporí organizmus úplne prirodzeným spôsobom. Hormonálnej aktivite napomáhajú vyvažujúce živiny, ako je vitamín B6 a zinok, ktoré podporujú prirodzenú plodnosť a reprodukčnú funkciu organizmu. Selén potom napomáha správnej funkcii štítnej žľazy. Cena: 45,93 EUR

Back Stuff - zmes pre mikrobióm

Kapsuly obsahujú prírodný brezový extrakt a funkčné huby čaga a dodávajú telu obrovské množstvo humínových kyselín, fulvokyselín a polyfenolov. Sú doslova nabité stopovými prvkami a minerálmi v biologicky dokonale využiteľnej forme. Cena: 23,18 EUR

Wild Nutrition - Ashvaganda plus

Kombinácia organickej ašvagandy a prírodného horčíka je určená pre všetkých aktívnych športovcov alebo ľudí s fyzicky náročným zamestnaním. Tento produkt sa vyvíjal dlhých 12 rokov a má jedinečne vysoký obsah fytoaktívnych látok. Ashwagandha dodáva energiu, podporuje vytrvalosť a zvládanie dočasného stresu. Cena: 29,08 EUR

NaturLabs - Lipozomálny glutatión

Dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi. Ideálny, ak je váš organizmus vystavený oxidačnému stresu napríklad zo znečisteného ovzdušia, pesticídov v potravinách alebo nedostatku pohybu či spánku. Chráňte sa pred oxidačným stresom a váš život nemusí byť boj. Cena: 37,88 EUR


Príbeh Systers

Zakladateľka Systers Veronica Allister sa dlho usilovala o projekt, ktorý by spájal múdrosť našich starých mám v oblasti starostlivosti o zdravie žien s vedeckými prístupmi a najnovšími technológiami v oblasti dlhovekosti a biohackingu. Nikde na svete ho však nemohla nájsť. A tak začala vytvárať a zhromažďovať know-how, ktoré by umožnilo ženám všetkých generácií žiť kvalitný, dlhý a plnohodnotný život vo svojom tele.

Roky na sebe testovala výživové doplnky od rôznych dodávateľov a naučila sa hravo identifikovať najlepšie produkty na trhu. Okrem kvality výroby jej záleží aj na etickom zaobchádzaní so živočíšnou ríšou a planétou, pričom musí byť v súlade s hodnotami a celkovou filozofiou výrobcu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.