Aj nevinný zápal očnej spojivky môže trvalo poškodiť zrak

Napísal Alexandra Štullerová 18. júl 2023

Zápaly očných spojiviek sa radia k najčastejším zdravotným komplikáciám letnej sezóny. Predaj očných kvapiek v prvej internetovej lekárni na Slovensku, MojaLekáreň.sk, medziročne stúpol od mája tohto roka až o 80%. Prinášame manuál základnej pomoci.

oko_2018

Odborníci z MojaLekáreň.sk varujú, že neliečený zápal spojiviek môže viesť k zápalu rohovky, v horšom prípade až k oslepnutiu.

Prevencia kyselinou hyaluronovou

„Neliečený zápal očnej spojivky so sebou nesie riziko trvalého poškodenia zraku,“ hovorí Kamila Horníčková, lekárnička z MojaLekáreň.sk. Leto tomuto problému iba nahráva na smeč: slnko, prach, peľ a kúpanie sú totiž častou príčinou práve zápalu spojiviek. Ľudia by v tomto období nemali podceňovať prevenciu v podobe očných kvapiek. „Vody v rybníkoch, jazerách a chlór v bazénoch, bývajú najčastejšou príčinou zápalových procesov. Po kúpaní v lete je preto dobré oči vypláchnuť čistou vodou, alebo použiť jemné kvapky, ideálne s obsahom kyseliny hyaluronovej - takzvané umelé slzy “, vysvetľuje. Zvlhčujúce kvapky sú vhodné aj na výplach oka, ak sa doň dostane cudzie teleso ako piesok, prach, či drobný lietajúci hmyz. Použitím takéhoto výplachu predchádzame podľa odborníčky aj suchosti očí, ktorá je jednou z najčastejších príčin začínajúceho zápalu spojiviek. 

Neliečený zápal očnej spojivky môže skomplikovať život

Pozor na pretrvávajúci zápal. „Ak zápalový stav oka neprejde do dvoch dní, je už na mieste vyhľadať lekára“, upozorňuje vedúca online poradne MojaLekáreň.sk, Pavla Horáková. Vážne komplikácie môže mať neliečený zápal spojivky u malých detí, bábätiek či u ľudí so slabou imunitou, zlou životosprávou, prevažne vo vyššom veku, kedy môže skončiť až stratou zraku. Predovšetkým u detí a bábätiek by ste s návštevou lekára nemali váhať.

Obozretní by mali byť podľa lekárničky aj majitelia kontaktných šošoviek:  „nedokonalá hygiena, zabudnuté kontaktné šošovky v oku pri kúpaní, či dokonca chybná voľba už pri kúpe šošoviek sú všetko faktory vyvolávajúce zápalové reakcie,” hovorí Horáková.

Oči hydratujme stravou, pomáhajme im bylinkami

Hydratácia organizmu v lete je stále opakovanou témou, no v súvislosti s očami o nej málokto hovorí. „Hydratáciou organizmu v lete pomáhame podľa farmaceutky a odborníčky na prírodnú medicínu, Kamily Horníčkovej aj našim očiam. Pri suchosti očí je vhodné zaradiť dostatok tekutých potravín do stravy a hydratovať telo vnútorne. Ideálne sú minerálne vody, vývary, šťavnatá zelenina ako melóny a uhorky. Pomôžu podľa nej aj bylinky.“ Obkladom z odvaru očianky lekárskej a nechtíka by sme nemali pri miernych komplikáciách nič pokaziť, avšak pri silnom zápale, či dokonca hnisajúcom oku to určite neskúšajte,” varuje a tiež apeluje na vyhľadanie odbornej pomoci.

Manuál základnej pomoci

• Pri podráždenom, suchom oku, alebo nečistote v ňom používame zvlhčujúce kvapky ako Ocuflash, Ocutein sensitive, Artelac Tripleaction, Systane, Hyal-drop

• Pri začínajúcom zápale a hnisaní používame očné kvapky, alebo masť na oči s obsahom dezinfekčnej zložky ako je  Desodrop, Ophthalmo-septonex, Occusept

• Pri alergii, je vhodné zaobstarať si kvapky určené na alergiu, (pokiaľ nemáme predpísané od lekára) ako napríklad Livostin, Allergodil, Ocutein Allergo či Vividrin ectoin

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.