Povolania, z ktorých vás rozbolia zuby

Určité aktivity a prostredie môžu spôsobovať nepríjemnú bolesť zubov. Najmä, ak ich nemáte v poriadku. Akútnu bolesť zubov a tváre môže vyvolať zmena atmosférického tlaku. Tento jav sa nazýva barodontalgia.

Trpia ňou hlavne potápači, piloti, vysokohorskí horolezci, parašutisti alebo posádky ponoriek. „Zmenou tlaku na už chorý zub sa zvyšuje citlivosť a bolestivosť postihnutého miesta,“ potvrdzuje MDDr. Romina Tvrdoňová z kliniky Dr. Martin.

istockphoto_horolezci_23

www.istockphoto.com

Barodontalgia sa najčastejšie vyskytuje vo výškach 600 až 1500 m a hĺbkach ponorov 10 až 25 m.  Plyny v zubnej dutine sa rozširujú a zmršťujú, aby zodpovedali hladinám okolitého tlaku. Bolesť často pretrváva aj po vyrovnaní tlaku.  Ak už pacient pociťuje bolesť zubov, mal by sa vyhnúť akýmkoľvek studeným alebo horúcim nápojom, ktoré môžu bolesť zintenzívniť a vyhľadať svojho ošetrujúceho zubného lekára, dodáva stomatologička R. Tvrdoňová.

istockphoto_potapac_23

www.istockphoto.com

Skorá liečba infekcie, skrytého zubného kazu alebo nahradenie nevhodných zubných náhrad vám pomôžu predchádzať spomínaným nepríjemnostiam. Či už pred dovolenkou spojenou s potápaním alebo pri výkone povolania, kde je zmena tlaku bežnou súčasťou, si preto nechajte pravidelne skontrolovať stav vašich zubov. Stomatologička zo zubnej kliniky Dr. Martin uzatvára: „Najlepší spôsob ako sa vyhnúť barodontalgii je vyhýbať sa zmenám tlaku, kým sa u pacienta nedokončia všetky konzervatívne, protetické a chirurgické zubné zákroky.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.