Neignorujte varovné signály!

Ak sa v organizme niečo nezdravé odohráva, telo nám to v predstihu oznámi rôznymi spôsobmi. Sprievodne javy sa prejavujú najčastejšie bolesťou, kŕčom, silným potením, zmenou farby pokožky alebo zvukom.

freepik_health_1029

Tmavé kruhy pod očami

Príčinou vytvárania kruhov pod očami môže byť ponocovanie, nevhodná skladba jedla, v horšom prípade vážne ochorenie. Zadržiavanie vody v organizme sa prejavuje aj jej kumulovaním v okolí očí, dôsledkom čoho vznikajú tmavé plochy. Spôsobuje to presolená strava, nadmerná konzumácia kávy a fajčenie. V prípade, ak ste vylúčili hore uvedené dôvody, môže ísť o chudokrvnosť či závažnejšie ochorenie obličiek a srdca. V takomto prípade navštívte lekára.

Syndróm suchého a červeného oka

Veľmi častý problém ľudí pracujúcich s počítačom.  Popritom zhoršuje tento stav suché, chladné a veterné počasie, prílišná konzumácia alkoholu a sledovanie televízie.  Na zhoršení sa podieľajú aj niektoré lieky (antidepresíva, antihistaminiká) a napríklad sezónne ochorenia (nádcha, chrípka). Suché oko môže naznačovať aj závažné autoimunitné ochorenie (lupus) alebo zvýšenú činnosť štítnej žľazy.

Popraskané kútiky, krvácajúce ďasna

Dôvodom môže byť nedostatok železa, vitamínu A, C alebo vitamíny zo skupiny B. Z vonkajších vplyvov sú to suché pery,  studené a veterné počasie.
Krvácaniespôsobuje kyselina z baktérií ukrytých v medzizubných priestoroch. Množia sa hlavne v stresovom stave a pri hormonálnej nerovnováhe.  Pomôže dostatočná dentálna hygiena a antibakteriálna ústna voda. 

Ľadové ruky

Nervozita, strach a stres spôsobujú zlú cirkuláciu krvi do rúk. Ak vylúčime spomínané symptómy, studené ruky mávajú aj osoby, ktorým sa pomalšie prekrvujú končatiny. Ďalšou príčinou je cievna diagnóza Raynaudov syndróm a zablokované cievy z dôvodu užívania betablokátorov.

Kŕče v svaloch

Častou príčinou býva nedostatok pohybu – dlhé státie či sedenie, alebo prílišné zaťaženie svalov počas športovania a, nedostatok tekutín. Kŕče spôsobujú aj niektoré hormonálne lieky a zúžené cievy. Ak ste náchylné na kŕče, dodržujte pitný režim a dodávajte pravidelne organizmu v potravinách vápnik, draslík a horčík.

Pukajúce kĺby

Kĺby obklopuje tekutina bohatá na dusík a oxid. Prudkým pohybom sa kĺb roztiahne  a uvoľní plynové bubliny sprevádzané zvukovým efektom. Pukanie spôsobujú aj šľachy, ktoré sa trú o kosti. Pokiaľ je pukanie sprevádzané bolesťou, začervenaním kĺbu alebo je citlivý na dotyk, vyhľadajte lekára. Môže byť poškodená chrupavka alebo trpíte  artritídou.

Zsdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.