Ako si vybrať správny anatomický vankúš a užívať si bezbolestný spánok?

Túžite sa konečne vyspať doružova a ráno sa prebúdzať bez bolesti chrbta, hlavy a krčnej chrbtice? Doprajte svojmu telu vhodnú oporu vďaka anatomickému vankúšu. V čom spočívajú jeho hlavné výhody a ako vybrať ten pravý?

K čomu slúži anatomický vankúš

Anatomický vankúš dodá vašej hlave, krčnej chrbtici a ramenám skvelú oporu počas spánku a zníži riziko toho, že sa ráno zobudíte rozlámaní a s nepríjemnými bolesťami v hornej oblasti tela. Tvar anatomického vankúša je prispôsobený tak, aby vyhovoval tvaru a veľkosti vašej hlavy, povolil svalové napätie a poskytol vám ideálnu oporu, vďaka ktorej budete zaspávať v správnej polohe. Rovnako ako do každej spálne patrí luxusný matrac, ktorý dopraje dokonalú oporu vášmu telu, mal by mať svoje čestné miesto v moderných spálňach aj anatomický vankúš.

1_shutterstock_14423

Zdroj obrázka:  Yushchuk Myroslava / Shutterstock.com

Výber anatomického vankúša podľa polohy, v ktorej spíte

Zaspávate radi na chrbte, na boku alebo najradšej spíte na bruchu? Pozícia, v ktorej každú noc zaspávate, je pri výbere dôležitá. Anatomický vankúš pre spanie na boku je vyšší a pevný, pričom je ideálne, keď má tvar vlny a vhodne tak vypĺňa priestor medzi matracom a hornou polovicou vášho tela, konkrétnejšie hlavou a ramenami.

Naopak, pre spanie na bruchu je vhodné zvoliť vankúš nižší, ktorý nebude spôsobovať bolestivé zakrivenie v oblasti krčnej chrbtice a hlavy. Pre spáčov, ktorí radi zaspávajú zase na chrbte, sú najvhodnejšie mäkké a vysoké anatomické modely.

2_shutterstock_14423

Zdroj obrázka: Penyushkina / Shutterstock.com

Ako vybrať anatomický vankúš podľa materiálu

Anatomické vankúše sa vyrábajú z celého radu materiálov. Záleží na vás, ktorý z nich si zvolíte a zaobstaráte si ho do svojej luxusnej spálne.

Na výber máte nasledujúce materiály:

●      pamäťová pena,

●      latex,

●      PUR pena,

●      perie.

Zatiaľ čo anatomický vankúš z pamäťovej peny skopíruje tvar vášho tela, latexové vankúše sú hypoalergénne a antibakteriálne. PUR pena je tvrdšia oproti tej pamäťovej, ale používaním zmäkne a ponúkne ideálnu oporu vašej hlave a krku. Pokiaľ nepatríte k alergikom a máte radi klasiku, môžete staviť na tradičné verzie plnené perím.

3_shutterstock_14423

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Ako zariadiť, aby vám anatomický vankúš vydržal čo najdlhšie

Anatomicky tvarovaný vankúš sa čoskoro stane vaším nepostrádateľným spoločníkom, a preto je vhodné mu poskytnúť správnu starostlivosť. Tá spočíva v jeho pravidelnom čistení, napríklad vysávačom, a občasnom vetraní. Rozhodne je vhodné kúpiť si aj odpovedajúci poťah na anatomický vankúš a tým ho chrániť pred poškodením. Keďže sa anatomický vankúš radí medzi luxusné doplnky do spálne, zaslúži si tú najlepšiu možnú starostlivosť.

4_shutterstock_14423

Zdroj obrázka: ivan_kislitsin / Shutterstock.com

Výber anatomicky tvarovaného vankúša podľa veľkosti

Veľkosť je taktiež faktorom, ktorý pri výbere vezmite do úvahy. Anatomické vankúše sa dajú rozdeliť na veľkosti S, M a L.

  1. Malé anatomické vankúše (S), ktoré nepresahujú rozmer 20×30 cm, sú vhodné aj na cestovanie.
  2. Stredné verzie (M) o veľkosti 30×60 je vhodnejšie nechať doma.
  3. Rovnako tak aj veľký model (L) 70×90 cm, ktorý nahradí váš klasický vankúš a posteľ po ustlaní nebude vyzerať prázdna, pretože prikrývka a vankúš spolu vytvoria dokonalú harmóniu.

Vybavte svoju spálňu praktickými vankúšmi anatomických tvarov a bolesti krčnej chrbtice, chrbta, hlavy a ramien odznejú. Budete sa tak každé ráno prebúdzať plní elánu a vo výbornej nálade. Ide teda o ideálny nápad, ako vylepšiť spálňu a dopriať si kvalitný spánok. Aby však anatomicky tvarovaný vankúš nijako nevyčnieval, zaobstarajte si naň praktický obal v požadovanej farbe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.