Prvá pomoc po pichnutí osou či včelou?

Napísal Kristína Chudá 19. júl 2023

Chladenie a antihistaminiká. Ale čo alergici? Bodnutie hmyzom nie je ničím výnimočným v letných mesiacoch. Čo robiť a ako postupovať, ak vášho drobca pichne osa alebo včela? Aká je prvá pomoc, čím rýchlo uľaviť a kedy je na mieste bežať na pohotovosť?

freepik_honey_been_23

Dozviete sa tiež, ako sa správať v prípade silnej alergickej reakcie.

Bodnutie včelou alebo osou zažil asi každý. Väčšina ľudí znáša žihadlá bez väčších problémov, nepríjemné vedľajšie príznaky spravidla do pár dní odídu. U detí je to často trochu náročnejšie. Dôležité je vždy dobre odstrániť žihadlo (v prípade včely) a postihnuté miesto začať čo najskôr chladiť. Ako si poradiť s "píchnutým" drobcom, ktorý zvyčajne hystericky plače a v niektorých prípadoch začne nepríjemne opúchať?

Čo robiť pri uštipnutí osou alebo včelou

Zo všetkého najskôr sa snažte dieťa upokojiť. Zvlášť, ak niečo také zažíva prvýkrát, môže byť vydesené. Potom sa pokúste žihadlo vytiahnuť tak, že ho zo strany vyškrabte nechtom a potom skúsite jed v ranke jemne vytlačiť. Postihnuté miesto ochlaďte a použite dezinfekciu a niektorý z dostupných špeciálnych gélov z lekárne. Vyskúšať môžete aj klasický babské recept, teda plátok cibule, citrónu alebo zasiahnuté a bolestivé miesto potrite octom.

Žihadlo do úst alebo jazyka

V prípade, že dôjde k bodnutie do úst, hrozí nebezpečie opuchu, ktorý by mohol uzavrieť dýchacie cesty. Ústa schlaďte cucaním ľadu, zmrzlinou alebo ľadovou vodou. Na nič ďalšieho nečakajte, okamžite sa s ratolesťou zbaľte a vydajte sa k lekárovi alebo rovno do nemocnice.

Alergická reakcia

Ide o veľmi nebezpečnú situáciu, ktorá môže postihnutého dokonca ohroziť na živote.

Najprv opäť miesto ochlaďte, podajte antihistaminiká a dezinfikujte. Ak štípanec v priebehu niekoľkých hodín zmizne, ide o prirodzenú reakciu na hmyzí jed, nie o alergiu. Anafylaxia, čiže celková reakcia organizmu, býva sprevádzaná kožnými príznakmi, zrýchleným tepom, poklesom tlaku, nevoľnosťou a dýchavičnosťou. Prejavuje sa pomerne skoro po bodnutí, asi tak do štvrť hodiny. U niektorých ľudí sa anafylaxia môže hlásiť o slovo po troch až dvanástich hodinách. Postihnutému je nutné podať adrenalín, inhalačný sprej a vyhľadať odbornú pomoc.

V niektorých prípadoch môže prejsť alergia až v anafylaktický šok, ktorý je bez lekárskeho zásahu životu nebezpečný. Každé dieťa s rizikom anafylaxie by teda malo byť aj po podaní adrenalínu a antihistaminiká prehliadnuté lekárom, ktorý zváži, či je potrebné ďalšie sledovanie.

Ak viete o tom, že je vaša ratolesť alergická na včelie, osie alebo sršnej bodnutie, mali by ste na to upozorniť všetkých ľudí, ktorí budú mať nad vaším potomkom dozor, to znamená učiteľa, vychovávateľa v škôlke či školskej družine, trénerov športových oddielov, vedúcich na tábore a podobne. Dieťa by malo byť vybavené "pohotovostnom balíčkom", ktorý obsahuje potrebné antihistaminiká.

A domáce (babské) rady? Áno, aj tie máme:

Med - Med môže pomôcť pri hojení rán, bolesti a svrbení. Na ošetrenie po včelom bodnutí, naneste malé množstvo na postihnuté miesto. Prikryte to voľným obväzom a nechajte hodinu pôsobiť.

Jablčný ocot - Niektorí ľudia veria, že ocot pomáha neutralizovať včelí jed. Miesto bodnutia namočte do umývadla so zriedeným jablčným octom najmenej na 15 minút. Môžete tiež namočiť obväz do octu a potom ho priložte na miesto bodnutia.

Bylinky a oleje - Tieto bylinky majú vlastnosti hojenia rán a môžu pomôcť zmierniť príznaky bodnutia včely:

-        Aloe vera je známa tým, že upokojuje pokožku a zmierňuje bolesť. Ak máte rastlinu aloe vera, odlomte list a vytlačte gél priamo na postihnuté miesto.

-        Nechtíkový krém je antiseptikum používané na hojenie drobných rán a zmiernenie podráždenia pokožky. Krém naneste priamo na miesto bodnutia a prikryte obväzom.

-        Levanduľový esenciálny olej má protizápalové schopnosti a môže pomôcť zmierniť opuchy. Esenciálny olej zrieďte nosným olejom, napríklad kokosovým alebo olivovým. Naneste niekoľko kvapiek zmesi na miesto bodnutia.

-        Olej z čajovníka je prírodné antiseptikum a môže zmierniť bolesť od včelieho bodnutia.

Prvá pomoc pri bodnutí

-        postihnuté miesto pozorne prezrite

-        okamžite odstráňte celé žihadlo

-        miesto bodnutia umyte čistou vodou

-        ranu a okolie vpichu začnite hneď chladiť (studený obklad, ľad)

-        pri prudkej reakcii je vhodné podať liek – antihistaminikum.

Kedy vyhľadať lekára?

Pri bodnutí do tváre, najmä do krku či do úst, vždy navštívte lekára, prípadne okamžite volajte rýchlu záchrannú službu. Rovnako v prípade nečakane silnej reakcie alebo dýchavičnosti a dychových ťažkostí.

Zdroj foto: Freepik


https://www.webmd.com/first-aid/bee-and-wasp-stings-treatment

https://www.healthline.com/health/outdoor-health/home-remedies-for-bee-stings

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.