Zdravotný kalendár štyridsiatničiek

Telá a orgány štyridsiatničiek sa postupne menia. Prejavuje sa to nárastom hmotnosti, ktorá sa ťažšie zhadzuje, zrak začína slabnúť a postupne začínajú aj pohlavné orgány reagovať na blížiacu menopauzu. 

zena 1000x563

O to viac je potrebné dbať o svoje zdravie a venovať zvýšenú pozornosť aj intímnemu zdraviu. Preto v návštevách gynekológa treba pokračovať.  Napriek tomu, že množstvo vajíčok k oplodneniu klesá a tým aj možnosť otehotnenia, chrániť sa treba ešte aj rok po nástupe klimaktéria. Vyplýva to z prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ak to kontraindikácie nevylučujú, tie ženy, ktoré užívali hormonálnu ochranu pred počatím; môžu pokračovať v nízkodávkovej antikoncepcii, ktorá neskôr v niektorých prípadoch nahrádza hormonálnu substitučnú terapiu.

V tomto období sa častejšie objavujú poruchy menštruačného cyklu.  Dôvodov môže byť viac. Nemusí to byť iba dôsledok nastupujúcej menopauzy. U väčšiny žien sú na príčine hormonálne zmeny. Dochádza k poklesu hladiny hormónu estrogénu dôsledkom  čoho, menštruácia začína byť slabšia  a vynechávať. Ak sa objavujú silné kŕče a bolestivé krvácanie, majte sa na pozore! Na príčine môžu byť zmeny na endometriu, myómy, zrasty, polycistické vaječníky a v najhoršom prípade nádor.

ENDOMETRIÁLNA BIOPSIA  (odber vzorky tkaniva endometria)

Rakovina endometria (vnútorná výstielka maternice) je po rakovine prsníkov a ovárií ďalšou najčastejšou rakovinou u žien. Riziko sa vyskytuje hlavne u obéznych žien (nadváha nad 20% a viac), u diabetičiek, žien s pozitívnou rodinnou anamnézou, pri nepravidelnej menštruácii a žien, ktoré nemajú ovuláciu. Riziko rakoviny endometria zvyšuje substitučná hormonálna liečba (hormonálna liečba po menopauze) a liečba rakoviny prsníkov po liečbe s tamoxifénom.

MAMOGRAFIA (vyšetrenie rtg lúčmi s nízkou intenzitou žiarenia)

Efektívnosť prevencie rakoviny prsníka sa zvyšuje pri mesačnom samovyšetrení prsníkov ženou prvé dni počas menštruácie, pretože mamograf nedokáže ukázať každý typ rakoviny. Na Slovensku gynekológovia posielajú ženu prvýkrát na toto vyšetrenie po štyridsiatke, ak si to nevyžaduje rodinná anamnéza alebo podozrenie na ochorenie.

CYTOLOGICKÉ VYŠETRENIE KRČKA MATERNICE

Pomáha zistiť rakovinu krčka maternice a odhaliť niektoré choroby  prenášané pohlavným stykom. Riziko rakoviny krčka maternice sa zvyšuje u žien, ktoré začali pohlavný život pred osemnástym rokom, pri promiskuite bez použitia kondómu, po prekonaní sexuálnej prenosnej choroby (genitálny opar, genitálne bradavice) a HPV vírusmi.

Najčastejšie pohlavné choroby

CHLAMÝDIOVÉ OCHORENIE – bakteriálna infekcia, ktorá sa diagnostikuje z výtoku krčkas maternice

TRICHOMONIÁZA – infekcia spôsobená organizmom, ktorá sa diagnostikuje z výtoku krčka maternice a zo steru krčka

GONORE (KVAPAVKA) - bakteriálna infekcia postihuje krček maternice, močovú rúru alebo rektum , ktorá sa diagnostikuje z výtoku krčka maternice

SYFYLIS – bakteriálne ochorenie, ktoré sa diagnostikuje z rán na koži a z krvných testov

GENITÁLNE BRADAVICE (GENITÁLNE VERUKY A KONDYLÓMY) – vírusová infekcia, ak je výrus  prítomný aj na krčku, možno ho  diagnostikuje v stere krčka

GENITÁLNY HERPES  - vírusová infekcia, ktorá sa diagnostikuje u aktívnej herpetickej kože

HEPATITÍDA TYPU B - vírusové ochorenie, ktoré sa diagnostikuje krvnými testmi

AIDS – súbor vírusov, HIV vírus sa diagnostikuje krvnými testmi

Zdravotný kalendár

Raz za 1 rok: preventívna kontrola, gynekologické vyšetrenie, cytológia krčka maternice, mamografia, skúška na okultné krvácanie v stolici, tuberkulínový test, zubné  a očné vyšetrenie, vyšetrenie konečníka

Raz za 3 roky: laboratórne vyšetrenie na cholesterol, zisťovanie rakoviny kože, EKG, sigmoidoskopia (zrakové vyšetrenie dolnej časti hrubého čreva a konečníka pomocou sigmoidoskopu)

OČKOVANIE  raz za 10 rokov proti tetanu. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.