Proti kvasinkám funguje rozumná hygiena

Napísal Mária Halajová 03. august 2023

Kvasinková infekcia predstavuje pre mnohé ženy cyklický problém. Ako náhle sa u nich objavia už dobre známe známky ochorenia, prepadá ich stres a psychická nepohoda. Niektoré sa časom v kolotoči čudných výtokov...

kvasinkova_infekcia11019

... pálenia a nepríjemného svrbenia uzatvárajú do seba, ich sebavedomie klesá a je potrebné priznať i to, že to má dopad aj na ich vzťahy a milostný život. Boj s kvasinkami sa však vyhrať dá! No neodmysliteľnou súčasťou ženského zdravia sa musí stať aj rozumná hygiena. To znamená - žiadne extrémy a základná čistota. Poznáte ženské protizápalové pravidlá?

Čo je za “peklom“ v nohavičkách?

Pôvodcom kvasinkovej infekcie pošvy býva Candida albicans. Objavuje sa aj na iných, predovšetkým vlhkých, častiach tela, ako napríklad v ústach, kde je známa ako orálna kandidóza (ľudovo soor/múčnivka).

To, že sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou táto baktéria dolu premnožila, môžu signalizovať nasledovné prejavy: pálenie, svrbenie pošvy, začervenanie a opuch okolia, pošvový výtok, ktorý niekedy pripomína zrazené mlieko, či bolestivá súlož.

Niektoré ženy sa snažia tento problém vyriešiť samé. No ak trpíte kvasinkovou infekciou po prvýkrát, alebo ak príznaky po týždni bežnej liečby voľne dostupnými liečivami neodznievajú, je nutné vyhľadať lekára.

Prečo sa mi to tam dolu deje?

Ak sa vám problém vracia, rozhodne si nič nevyčítajte, neobviňujte sa! Nie ste „chybný kus“ Venuše, niekedy to skrátka ovplyvniť neviete a s problémami tohto typu sa môže stretnúť ktorákoľvek žena!

  • Rozvoj infekcie často podporuje užívanie antibiotík, ale niekedy stačí obyčajná únava.
  • Na kvasinkovú infekciu sú náchylnejší diabetici, pretože vysoká hladina cukru v krvi a moči podporuje rast týchto choroboplodných zárodkov.
  • Môže sa prenášať pohlavným stykom, ale nie je to podmienka.
  • Bežnejšie sa vyskytuje u tehotných žien alebo žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu.

Čo môže pomôcť?

Štandardná medicína

Množstvo účinných liečebných prípravkov dostanete voľne v lekárni v podobe vaginálnych čapíkov či krémov. Infekcie u mužov prebieha veľmi často bezbolestne, preto požiadajte svojho partnera, aby si potieral penis liečivým krémom a zabránil tak novému prenosu na vás. Ego nabok, nie je to žiadna “hanbatá“ choroba, treba sa o tom porozprávať a preliečiť dôsledne oboch. Pri infekciách, ktoré liečbe vzdorujú, je nutné zájsť k lekárovi, ktorý predpíše silnejšie protiplesňové lieky.

Bylinky

Protiplesňové vlastnosti má nálev z nechtíka lekárskeho. Máčajte 10 minút 1-2 lyžičky sušenej rastliny v šálke vriacej vody, nakoniec ju preceďte a vypite. Svrbenie zmierni masť s obsahom hviezdice prostrednej.

Homeopatia

Pri kvasinkových infekciách homeopatia odporúča podávať liek Thuya occidentalis 9 CH dvakrát denne počas 3 týždňov, aby sa zmenila reaktivita imunitného systému.

Pri typicky svrbivom tvarohovitom výtoku pomôže liek Helonias 9 CH 2-3x denne 5 granúl.

V prípade pálivých bolestí v oblasti genitálií sa volí liek Arsenicum iodatum 9 CH 3x denne 5 granúl.

Ak je koža svrbivá a citlivá až krvácavá, podávame liek Kreosotum 9 CH. Okrem tohto lieku je vhodné podávať liek Monilia albicans 15 CH 1x denne 5 granúl. Tento liek podporuje tvorbu protilátok.

Uvedené jednozložkové homeopatické lieky sú voľnopredajné homeopatické lieky bez schválených terapeutických indikácií na vnútorné použitie. Okrem uvedených riedení sa môžu použiť aj iné riedenia, no v takomto prípade je použitie veľmi individuálne a dávkovanie spadá do rúk odborníka – lekára homeopata alebo lekárnika. 

Laserová medicína

Laser využíva medicína približne 30 rokov. Ide o svetlený lúč, ktorý sa v minulosti

používal najmä pre deštrukčný efekt, čiže ako náhrada za skalpel. To však bolo

v začiatkoch laserových prístrojov, dnes lasery pomáhajú aj v gynekológii. Ich úspešnosť sa preukázala pri liečbe rôznych ťažkostí, okrem nepríjemných cyklických gynekologických zápalov, napríklad aj pri inkontinencii. Takýto laser bol po prvýkrát zavedený do praxe na Slovensku v Žiline, pod vedením MUDr. Silvestra Gala, PhD..

ZÁSADY ROZUMNEJ HYGIENY

Napriek tomu, že na kvasinkovú infekciu máme dnes viacero účinných riešení, je nevyhnutné zaradiť do svojho fungovania a života nasledujúce rituály a pravidlá.

  • Jedzte zdravo. Obmedzte cukry, pridajte viac zeleniny, vlákniny a probiotík. Veľkým zdrojom probiotických kultúr sú fermentované potraviny.
  • Po toalete sa utierajte vždy spredu dozadu.
  • Pri intímnej hygiene ani pri kúpeli nepoužívajte parfumované prípravky alebo pošvové deodoranty. Nevykonávajte výplach pošvy, ak vám to neodporučil váš lekár.
  • Noste kvalitnú, bielu a bavlnenú spodnú bielizeň s klasickým strihom. Prečo? Pretože je vzdušná, pod syntetickými tkanivami sa pokožka zaparuje. Navyše, pri kvalitnej bielej bavlne minimalizujete riziko prítomnosti škodlivých látok a farbív od výroby, čo by v spojení so syntetickým materiálom tvorilo dokonalý skleník na patologické mikróby. Tangá, brazilky a spol si nechajte len na krátke predohry, prípadne špeciálne príležitosti. Tie totiž už len z podstaty strihu nie sú vzdušné a prichádzajú do kontaktu s vlhkejšou časťou vagíny, čím vytvárajú podporu pre kvasnenie mikróbov.
  • Spodnú bielizeň a tiež pyžamo pravidelne meňte. Počas problémových dní meňte nohavičky aj viackrát za deň.
  • Nepoužívajte parfumované intímky a dámske hygienické vložky. Tampóny voľte v prípade, že je to nevyhnutné.
  • Mimochodom, v akom stave sú vaše osúšky? Zamysleli ste sa niekedy ako často meníte svoju osúšku a kde ju nechávate po použití vyschnúť? Pokiaľ nemáte svetlú a dobre odvetrávanú kúpeľňu, zabudnite, že tu necháte po sprche alebo v horúcej pare svoj uterák. Je potrebné nechať ho bezodkladne a dôkladne hneď po použití rozprestrieť a vysušiť. Dobrým zvykom je vyberať opäť aj tu kvalitné bavlnené materiály, ktoré môžete prať a vyvárať pri najvyššej teplote. Sušičky vedia tiež pomôcť, majú programy, pri ktorých baktérie nemajú šancu.
  • Používajte neagresívne pracie prostriedky, vrátane aviváží a dávku na jedno pranie nepreháňajte.
  • Urobte si radosť a nakúpte si dvoje, alebo pokojne aj troje plavky! Nielenže sa budete pri vode cítiť ako módna ikona, ale tým, že sa zakaždým prezlečiete do suchých plaviek a mokré necháte vysušiť, zabránite opäť zapareniu, premnoženiu baktérií a zápalu. Vo svojej skrini ich neskladujte v uzatvárateľných plastových nádobách či vrecúškach, dovoľte aj im aby mohli do najbližšieho použitia voľne dýchať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.