Cestovanie a kontaktné šošovky? Žiadny problém, ak sa budete držať týchto pravidiel

Napísal Michal Krajčír 19. júl 2023

Kontaktné šošovky poskytujú jasné videnie, slobodu pri aktivitách aj prirodzený vzhľad bez okuliarov. Pri cestovaní mimo vašej komfortnej zóny domova je však potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

pexels_nataliya_vaitkevich

Viete, ako sa správne starať o šošovky tak, aby ste si zachovali ostrý zrak a predchádzali problémom?

Či už sa rozhodnete pre víkend v Tatrách alebo návštevu exotickej destinácie, prostredie, na ktoré nie sme zvyknutí, môže spôsobiť mierne komplikácie pri starostlivosti o kontaktné šošovky. Pokiaľ si nechcete výlet pokaziť očnou infekciou, poradíme vám, ako na to.

Základný manuál pri starostlivosti o kontaktné šošovky

Cestovanie so sebou prináša výzvu, zbaliť sa „naľahko“ a zároveň mať všetko potrebné. Pri kontaktných šošovkách to platí dvojnásobne. „Ak nosíte mesačné alebo 14-denné kontaktné šošovky, budete potrebovať roztok a puzdro. Ak používate jednodenné kontaktné šošovky, uistite sa, že ich máte dostatočné množstvo na celý váš výlet. Vaša batožina by tak vždy mala obsahovať náhradné šošovky, cestovný roztok na kontaktné šošovky, antibakteriálny gél na ruky, malé zrkadlo, očné kvapky, slnečné okuliare a rezervné dioptrické okuliare,“ radí Martin Slaný, odborný garant očnej optiky Fokus, ktorý zároveň prináša niekoľko tipov, ako sa starať o kontaktné šošovky.

Pre stále ostrý zrak a minimalizovanie problémov s vašimi očami počas letnej dovolenky sa držte týchto tipov:

1.)    Dôkladne si umývajte ruky: Pred manipuláciou so šošovkami si vždy dôkladne umyte ruky mydlom a vodou, najlepšie predsterilizovanými utierkami alebo dezinfekčným gélom na ruky.

2.)   Kontrola platnosti šošoviek: Pred cestou sa uistite, že kontaktné šošovky sú stále v platnosti a neblíži sa dátum ich vypršania.

3.)   Cestovný balíček: Nezabudnite si so sebou vziať balíček s doplnkami pre starostlivosť o šošovky. Balíček by mal obsahovať čistiaci roztok, kvapky do očí a škatuľku na skladovanie šošoviek.

4.)   Šošovky pred dlhým letom: Ak cestujete lietadlom, pri dlhšom lete sa odporúča odložiť šošovky do puzdra, pretože suchý vzduch v lietadle môže spôsobiť nepohodlie očí.

5.)   Nezabudnite na rezervné šošovky: Vždy si so sebou vezmite rezervné šošovky, aby ste boli pripravení na neočakávané situácie, ako je strata alebo poškodenie šošoviek.

6.)   Zvlhčovanie očí: Počas cestovania sa môžete cítiť nepohodlne, najmä ak letíte lietadlom alebo cestujete v suchých podmienkach. Použite preto kvapky do očí na ich zvlhčenie, aby ste predišli nepríjemnostiam.

7.)   Voda a šošovky sa k sebe nehodia: Nikdy nepoužívajte vodu z vodovodu alebo iné nečisté kvapaliny na umývanie alebo skladovanie šošoviek, aby ste minimalizovali riziko infekcie.

8.)   Chráňte sa pred slnečným žiarením: Ak máš radi vonkajšie aktivity, investuj do kontaktných šošoviek s UV ochranou alebo nosi slnečné okuliare na ochranu očí pred slnečným žiarením.

9.)   Plávanie s kontaktnými šošovkami: Neodporúča sa nosiť šošovky pri plávaní v bazéne či na jazere, pretože môžu prísť do kontaktu s nečistotami alebo mikróbmi, čo môže spôsobiť infekciu očí.

Dodržujte odporúčania svojho očného lekára: Pred cestou sa poraďte so svojím očným lekárom alebo optometristom o akýchkoľvek osobitných pokynoch alebo odporúčaniach pre svoje šošovky na základe individuálnych potrieb.

Zdroj foto: Pexels (c)Nataliya Vaitkevich

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.