Divadelné tipy

Modrý salón v novej budove SND je pre činoherný súbor našej prvej scény platformou na prezentáciu tém, ktoré by nemali „odísť do zabudnutia“, taká je aj téma Akcie B. Najlepšia hra súčasnosti  je napínavý aj zábavný thriller 2:22 PRÍBEH DUCHOV v DK Ružinov.

snd_blue_salon_dk_ruzinov

Modrý salón v novej budove SND

Téma Akcie B spojená s konkrétnou dejinnou udalosťou (1952 – 1953), keď boli stovky rodín nespravodlivo a násilne vysťahované najmä z Bratislavy do dehonestujúcich podmienok v odľahlých kútoch Slovenska.

Hra Petra Pavlaca vznikla priamo na motívy knihy Akcia B Marianny Oravcovej z vydavateľstva Ústavu pamäti národa.

Akcia B, pretože v nej šlo o byty, sa odohrávala pred sedemdesiatimi rokmi, keď sa len z Bratislavy muselo do 24 hodín až 15 dní vysťahovať vyše 700 rodín, aby „triedni nepriatelia“ uvoľnili byty novým komunistickým kádrom. 

Svoje pohnútky venovať sa Akcii B ozrejmuje Marianna Oravcová v programovom bulletine k premiére: „Myšlienka spracovať tému vysťahúvania ako jednu z perzekúcií, ktorú sa Komunistickej strane Slovenska a ŠtB podarilo uskutočniť tak dôkladne, že takmer úplne vypadla z pamäti spoločnosti i historiografie, vznikla počas môjho pôsobenia členky Slovenského helsinského výboru (SHV) v oficiálnej delegácii na konferencii OBSE venovanej ľudskej dimenzii v júni 1990.“ Autorka sa k téme vrátila v roku 2020 v spomínanej monografii.

Zdroj foto: SND

Autor pôvodnej hry, dramatik a dramaturg Peter Pavlac k mnohým podnetom vzácnej publikácie Marianny Oravcovej pripája ešte jeden: „Na výstave v Liptovskom Mikuláši (v lete 2023) som narazil na tvorbu dvojice manželov – fotografa Martina Martinčeka a jeho druhej manželky Ester Šimerovej-Martinčekovej (významnej modernistickej výtvarníčky). Dozvedel som sa, že i oni boli Akciou B nepriamo postihnutí. Vysťahovali sa tesne predtým, ako by ich k tomu donútili. Aj ich príbeh mi zostal v hlave, a hoci v hre nevystupujú ako hlavní aktéri príbehu, ich odkaz sa v hre nesie cez ich tvorbu.

Doplňujúcim zdrojom boli aj fotografie Martina Martinčeka, ktoré začal fotiť na Liptove po ich vysťahovaní a zachytával na nich obrazy ťažkého života, odchádzajúceho starého sveta, chudoby a utrpenia, ľudí a krajiny. K týmto fotkám Milan Rúfus napísal sériu básní, z ktorých každú venoval jednej fotografii. Tieto básne (i fotky) sa tiež objavili v texte a majú svoj veľmi špecifický zmysel a význam,“ uvádza okrem iného v rozhovore v bulletine k hre Peter Pavlac.

Umenie je tou silou, ktorá pomáha prežiť, alebo od mlčania k rozprávaniu

Ako hovoriť o veciach, zážitkoch, ktoré sa zdajú nekomunikovateľné, slovami nesprostredkovateľné?, pýta sa Peter Pavlac a tak ako v ďalších jeho hrách i teraz, umením, divadlom, v jednom z mnohých príbehoch, v tomto konkrétnom takom absurdnom, hľadá cestu k dotykom a porozumeniu, cestu od mlčania k rozprávaniu.

Inšpiratívne slovo tvorcov na papieri a vo stvárnení protagonistov Martina Hubu, Zuzany Kucúrikovej, Daniela Žulčáka a Michaely Trokanovej, poslucháčky VŠMU, na scéne Evy Kudláčovej-Rácovej, v réžii Mariany Luteránovej.

DK Ružinov

2:22 PRÍBEH DUCHOV

Najlepšia hra súčasnosti. Napínavý aj zábavný thriller, počas ktorého prežijete jednu vzrušujúcu, priam elektrizujúcu noc. Na svetlo sveta vystupujú ľudské tajomstvá... Ale aj všadeprítomní duchovia... Viera a nedôvera do seba narážajú. Iskria vtipné bonmoty. Niečo zvláštne sa k sebe závratnou rýchlosťou približuje. Môžu sa nám mŕtvi skutočne zjavovať? Naozaj duchovia existujú? Čomu veríte vy? Trúfate si odhaliť pravdu? Mladý manželský pár, Jenny a Sam, sa so svojou malou dcérkou nasťahovali do nového bytu starého domu, ktorý postupne rekonštruujú. Jenny je presvedčená, že v ich dome straší. Že každú noc, presne o 2:22, počuť z detského babyfónu tajomné kroky. Ale jej manžel, astrofyzik Sam, verí len tomu, čo sa dá racionálne vysvetliť. Počas kolaudačného večierka, na ktorý pozvali ich spoločnú priateľku Lauren s jej novým partnerom Benom, sa všetci rozhodnú, že nepôjdu spať a zostanú hore... Až do 2:22. A potom sa uvidí! A všetko odhalí! Brilantne vtipná divadelná udalosť sezóny. Zaručene sa budete báť aj smiať. Večer plný šokujúcej akcie, humoru a adrenalínu. Komediálne mystický príbeh Dannyho Robinsa je senzáciou londýnskeho West Endu z roku 2022.

dk_ruzinoc_cultus

Divadlo komédie uvádza túto hru ako jediné divadlo na Slovensku v exkluzívnej celoslovenskej premiére. Záver, aký by ste nečakali. Inscenácia, pri ktorej vám behá mráz po chrbte. Zážitok, ktorý chcete znova vidieť. Pôvodnými producentmi hry 2:22 - príbeh duchov boli Tristan Baker a Charlie Parsons zo spoločnosti Runaway Entertainment, Isobel David a Kater Gordon. Uvádzame po dohode so spoločnosťou Music International Europe Limited: www.mtishows.eu

Réžia: Svetozár Sprušanský
Účinkujú: Dominika Žiaranová, Soňa Norisová, Marcel Ochránek, Přemysl Boublík
Predaj vstupeniek: vstupenky v sieti Ticketportal
Podujatie pre vás pripravili: MČ Bratislava-Ružinov, Divadlo Komédie a CULTUS Ružinov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.