Vytvorte si dobré pracovné prostredie

Ergonómia sa zaoberá optimálnymi pracovnými podmienkami, hlavnou jej úlohou je správne navrhnúť pracovné prostriedky, aby vyhovovali zdraviu, bezpečnosti a najvyššiemu pracovnému výkonu. Do úvahy sa berú všetky fyziologické, hygienické a psycho – fyziologické požiadavky.

back_pain_1200x750

- Jedna z dôležitých požiadaviek je lokalizácia a veľkosť pracovného miesta

- Pracovné miesto má mať aspoň 2 m2 nezastavanej plochy s 25 m3 vzdušného priestoru. Okná a priehľadné steny nesmú oslňovať aby nedochádzalo k odrazu alebo odlesku obrazovky na počítači. Počítač nemá byť umiestnený blízko okna.
- Optimálna teplota miestnosti je cca. 22 °C a v lete okolo 26 °C. Vlhkosť vzduchu sa odporúča vyššia, cca. 45 - 70 %, pretože pri práci s monitorom se v suchom prostredí vytvára elektrostatický náboj.

- Umelé osvetlenie nemá byť priame a na oknách sú vhodné regulovateľné clony. Najvhodnejšie umiestnenie monitora je také, aby osoba sedela bokom k oknu. Štandardná veľkosť pre pracovné miesto je vypracovaná, pre osobu vysokú 170 cm. Rozmery pracovnej dosky majú poskytovať dostatočný priestor na monitor, počítač, klávesnicu a iných technických zariadení. Nevhodným materiálom na pracovnú dosku je sklo.

- Optimálna výška stola je cca. 65 cm, vzdialenosť očí od podlahy cca. 119 cm, vzdialenosť oči od monitoru min. 40 cm a maxim. 60 cm, vhodný je zorný uhol 60 °.Pracovná solička musí byť stabilná, s nastaviteľnou sedacou časťou ako aj chrbtovou opierkou. Výška stoličky sa riadi výškou stola umiestnenia monitoru. Ruky majú volne ležať na pracovnej doske približne v uhle 90 °.

Nevhodné pracovné prostredie nie raz vyvoláva zdravotné problémy, ktoré sa prejavujú niektorými symptómami, ktorým sprievodným javom je bolesť.

1, bolesti v bedrovej a krížovej časti – častou príčinou je nevhodná stolička alebo rozmery pracovného stola
2, bolesti v krčnej časti a v oblasti šije, je dôsledkom, zlého držania hlavy a horných končatín – zle umiestnený monitor, špatné držanie tela alebo stoličky
3, bolesť paže, ruky – nevhodná klávesnice, zlé umiestnenie myši
4, bolesti hlavy a vizuálne poruchy – nevhodné osvetlenie, umiestnenie monitory alebo nekvalitný monitor

Aby ste predišli problémom pri práci s počítačom, maximálne pracujte 5 hodín počas dňa a po dvoch hodinách si dajte aspoň 10 minútovú prestávku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.