Vyberáme 10 top vecí, ktoré si pozrieť cez víkend v Bratislave

To neznamená, že nebudú aktuálne aj v nasledujúcich dňoch či o rok... Výber sa zameral na miesta - budovy, výhladky a prírodné zákutia priamo v Bratislave, či v blízkom okolí, kam sa dostanete aj miestnou dopravou. Tak neváhajte a vydajte sa objavovať Bratislavu.

Top 5 výhľadov v Bratislave:

1) VÝHĽAD Z BRATISLAVSKÉHO HRADU

Bratislavský hrad sa nachádza neďaleko centra a je jednou z najznámejších a najnavštevovanejších pamiatok Bratislavy. Prístup na hrad je jednoduchý, cesta pešo z centra mesta trvá do 30 minút. Z nádvoria hradu je výhľad na najstaršie sídlisko – Petržalku, UFO, most SNP aj Apollo. Vstup na nádvorie je možný celoročne aj vo večerných hodinách. Je ideálnym miestom na večerné prechádzky pri západe slnka.

hrad_1

Vstup do areálu hradu je bezplatný. Vstup do interiérov hradu a Historického múze SNM je spoplatnený.

2) VÝHĽAD Z  MICHALSKEJ VEŽE

Michalská brána bola postavená v 14. storočí a je jedinou zachovanou bránou mestského opevnenia. Nachádza sa v historickej časti mesta a zaraďuje sa medzi turistami vyhľadávanú pamiatku. Vo vnútri sa nachádza Múzeum zbraní, ale aj socha sv. Michala podľa ktorého je brána pomenovaná. Z balkóna sa ponúka panoramatický výhľad na hradný vrch, strechy a veže mesta ako aj na Malé Karpaty.

michalska_veza_2

Informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdete TU.

3) VÝHĽAD ZO STAREJ RADNICE

Budova Starej radnice sa nachádza na Hlavnom námestí neďaleko Maximiliánovej fontány. Od roku 1868 v nej sídli Múzeum dejín mesta. Z jej veže sa návštevníkom naskytá nádherný pohľad na historické centrum mesta. Vstupné je spojené so vstupným do Apponyiho paláca. Zľava s Bratislava Card 100%*Platí na jednorazový vstup. Otváracie hodiny

hlavne_namestie_3

Hlavné námestie v Bratislave, foto(c) Matej Kováč

4) VÝHĽAD Z DEVÍNA

Devín je bezpochyby pôsobivou krajinnou dominantou, ktorá sa týči nad sútokom rieky Dunaj a Morava. Od roku 1961 je národnou kultúrnou pamiatkou. V priestoroch jaskyne horného hradu sa nachádza expozícia s názvom Stavebný vývoj hradu Devín. Výhľadu na sútok Dunaja s Moravou dominuje známa legendami opradená Panenská veža zachytená i na starších slovenských minciach. Na Devín je možné dostať sa z pod Mostu SNP autobusom č. 28 alebo 29. Prístup na Devín je možný aj po vode. Prístavisko pri Dunaji obsluhuje sezónne lodné linky z centra Bratislavy i z rakúskeho Hainburgu.

devin_4

Základné vstupné pre dospelého v sezóne je je 8 €. Upozorňujeme, že počas zimnej sezóny je možný vstup len do areálu hradu a výstavné priestory sú zatvorené. Zľava s Bratislava Card 100% * Platí na jednorazový vstup. Otváracie hodiny

5) VÝHĽAD ZO SANDBERGU

Sandberg je pozostatok morského útesu, ktoré sa tu nachádzalo pred 14 až 16 miliónmi rokov a leží takmer na hraniciach s Rakúskom. Pieskový vrch je najzápadnejším výbežkom Devínskych Karpát. Na jar sa v okolí Sandbergu objavia koberce pestrofarebných kvetov, ktoré ulahodia nejednému oku, ešte v kombinácii s krásnym výhľadom na nivu rieky Moravy, hrad Devín a na Rakúsko. V prípade priaznivého počasia je vidieť aj Alpy. Ak plánujete navštíviť aj hrad Devín ideálne je spojiť tieto dve lokality do jedného výletu a pokračovať z hradu po modrých značkách, ktoré vás dovedú až k Sandbergu. Z centra mesta premáva na Sandberg linka autobusu č. 28 zo zastávky Most SNP.

sandberg_5

Sandberg

5 vecí, ktoré nájdete iba v hlavnom meste:

1) MODRÝ KOSTOL

Postavený v štýle maďarskej secesie, ale modernou technológiou z betónu, tento tortový kostol je jediný svojho druhu, miesto, ktoré očarí mnohých návštevníkov mesta.

2) DELOVÉ GULE V MÚROCH DOMOV

Označovanie budov delovými guľami bolo po Napoleonských vojnách bežnou praxou. Údajne mali určovať domy, ktoré ostali poškodené a mali právo na daňové úľavy. Nájdete ich napríklad na Hlavnom námestí na budove Starej radnice, na Michalskej ulici č. 6 alebo na Apponyiho paláci. Veľká časť sa nachádzala už dnes v zbúranom podhradí.

3) VOJENSKÝ BUNKER NA NAJHUSTEJŠIE OBÝVANOM SÍDLISKU V STREDNEJ EURÓPE

Spojenie histórie a socialistického urbanizmu je natoľko výnimočné, že by ste si toto miesto určite nemali nechať ujsť. Vojenský bunker B-S 4-Lány z čias 2. svetovej vojny uprostred sídliska návštevníkom zadarmo ponúka exteriérovú aj interiérovú expozíciu.

4) MOST CHUCKA NORRISA

Most, pri ktorom si názov mohli zvoliť samotní obyvatelia a pri ktorom jednoznačne vyhralo toto recesistické pomenovanie. Úrady anketu nakoniec neakceptovali, no pre všetkých Bratislavčanov ostane aj napriek oficiálnemu názvu Cyklomost Slobody vždy Mostom Chucka Norrisa.

5) PIVO NA VEREJNÝCH TOALETÁCH

Neznie to veľmi lákavo, ale opak je pravdou. Bývalé verejné toalety sú momentálne v Bratislave veľkým hitom. Pôvodne nevzhľadné priestory sa zmenili na nepoznanie. V týchto pivárňach vás čaká útulný interiér, štýlová terasa a k tomu bohatý výber chutných pív z malých a kvalitných pivovarov. Navštívte podniky Steinplatz alebo Kollárko.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.