Umenie na mieste X: Spolupráca prírody a umenia pozýva ľudí na návštevu Košického kraja

Na Slovensku ojedinelý projekt organizácie Košice Región Turizmus ponúka 5 nových zaujímavých miest na stretnutia s umením v krajine. Prostredníctvom  tzv. landartových diel propaguje ekologické dovolenkovanie v Košickom kraji a jeho návštevníkov podnecuje k úvahám o tom, ako spolupracujeme s prírodou.

krt_region_kosice_23

Namiesto tradičnej komunikácie ponuky zážitkov v Košickom kraji sa tento rok organizácia Košice Región Turizmus rozhodla priniesť návštevníkom niečo nové – nezvyčajné križovatky prírody a umenia, ktoré pozývajú k zamysleniu sa nad rôznorodosťou vzťahov medzi človekom a krajinou. V rámci projektu Umenie na mieste X, ktorý vznikol pri príležitosti desiateho výročia založenia organizácie, vyrástlo v piatich regiónoch kraja päť unikátnych landartových diel. Diela prepájajú prírodu s človekom, umením a konkrétnou lokalitou. Navrhnuté boli tak, aby prírodu rešpektovali, ale aby ju zároveň obohatili o novú atraktivitu, ktorá sa stane lákadlom pre turistov.

Projekt vznikol v spolupráci s agentúrou Slovák & Friends. Tá sa k zadaniu od začiatku stavala s úmyslom podnietiť verejnosť nielen k cestovaniu na zaujímavé miesta Košického kraja, ale aj k diskusii o vzťahoch medzi človekom a prírodou. V úvodnej fáze projektu Umenie na mieste X profesionálni tvorcovia odprezentovali svoje návrhy pred odbornou komisiou. Následne piati víťazi zrealizovali svoje unikátne diela, ktoré dnes môže navštíviť verejnosť z celého Slovenska.

„Spoznanie celej galérie Umenie na mieste X je našou pozvánkou na vycestovanie do piatich zaujímavých lokalít v Košickom kraji, ktoré sa práve vďaka takejto nezvyčajnej kultúrnej intervencii stávajú odteraz ešte výnimočnejšími. Verím, že diela zarezonujú aj v celoslovenskom meradle a návštevníci si k nim nájdu cestu nielen v rámci letných výletov, ale i dlhších dovoleniek,“ pozýva na návštevu výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. „Nezáleží na tom, či si cestu na naše Miesta X cielene naplánujete, alebo sa na nich ocitnete náhodou. Určite vás oslovia nečakaným, ale zároveň citlivým stretom prírodného a ľudského živlu,“ dodáva riaditeľka. 

Dielo Samuela Velebného Za časom na oblohe, ktoré vyrástlo v blízkosti Herlianskeho gejzíru, je inšpirované slnečnými hodinami. Jeho témou je plynutie a prežívanie času. Jeho integrálnou súčasťou sa stáva prichádzajúci človek.

Inštalácia Kométa z dielne Michala Machciníka, ktorá víta návštevníkov Zádielu, spája bubon miešačky a vyhodené vianočné stromčeky. Umiestnená je na pomedzí prírodnej rezervácie a industriálnej krajiny, pričom prepája vápencové skaly s neďalekou stavbou cementárne.

Dielo Kukaň vytvorili Tomáš Kocka Jusko a Alex Selmeci v areáli Senianskych rybníkov, ktoré sú významnou európskou ornitologickou lokalitou. Dve samostatne stojace vertikálne štruktúry sú koncipované ako monumenty spolužitia vtáctva a ľudí.

Martin Piaček a Matej Gavula osadili do areálu Letohrádku Sans Souci v Iliašovciach Figovú jamu – dielo, ktoré pozýva k úvahám o environmentálnych výzvach, ktorým čelíme. Použitá odroda figovníka je zasadená do priehlbiny, ktorá rastline vytvára potrebnú ochranu a mikroklímu.

Jarmila Mitríková vytvorila pri jazere Turzov subtílne umelecké dielo vychádzajúce z jej vlastných spomienok s názvom Račia procedúra. Abstraktná kompozícia tvorená z farebných glazovaných keramických častí je osadená na brehu jazera na spôsob reliéfnej dlažby.

Podrobnosti o jednotlivých dielach, ich popis, polohu, ale aj tipy na ďalšie zážitky, ktoré možno na dovolenke v Košickom kraji absolvovať, nájdu návštevníci na webe www.umenienamieste.sk a videá na našom YT - TU.

Zdroj foto a video: KRT

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.