Navštívte čarovný svet krištáľov

Napísal Rakúska Turistika 21. júl 2023

Obor, ktorý tróni uprostred tirolských Álp, stráži vo svojich útrobách 17 umeleckých inštalácií od majstrov, ako sú Brian Eno, Andy Warhol a Salvador Dalí. Jazdu na kolotoči do sveta mágie a zvuk, ktorý prebúdza krištále k životu: to všetko nájdete v Swarovského Svete krištáľov.

rt_210723

Swarovského Svet krištáľov, Wattens, klenotnica, Yayoi Kusama © Swarovski Kristallwelten a Swarovského Svet krištálov © Swarovski Kristallwelten

André Heller: tvorca Sveta krištáľov

Očarujúce klenotnice v obci Wattens ochraňuje nadčasová inštalácia v podobe obra, ktorého tvoria prírodné prvky: kopec, zeleň a voda. Pri príležitosti 100. jubilea firmy poverili v roku 1995 multimediálneho umelca Andrého Hellera vytvorením zážitkového sveta. Heller vtedy povedal, že je pre neho dôležité vytvoriť niečo nadčasové, a tak vznikol nápad postaviť zeleného obra. Dnes je jeho 17 metrov vysoká hlava symbolom Sveta krištáľov a zároveň miestom inšpirácie, akýmsi kaleidoskopom, ktorý spája vodu a prírodu. Môžeme teda povedať, že zázraky sa tu dejú v pravom zmysle slova v „hlave“.

1_rt_210723

© Swarovski Crystal Worlds

Heroes of Peace – klenotnica Andrého Hellera

André Heller navrhol Svet krištáľov i jednu z klenotníc s názvom „Heroes of Peace“, ktorou vzdal poctu všetkým poslom mieru na celom svete. Vedľa Nelsona Mandelu a Berthy von Suttnerovej tak môžete na gigantickom filmovom plátne sledovať v čierno-bielej projekcii aj Johna Lennona a jeho manželku Yoko Ono.

V troch krištáľoch s priemerom 20 centimetrov sú po prvýkrát znázornené symboly mieru ako hologramy. S mierovými posolstvami sa na návštevníkov obracajú aj hologramy Alberta Einsteina a Mahátmú Gándhího. Na pozadí sprevádza túto mimoriadnu inštaláciu jediná otázka: čo môže každý jeden z nás urobiť pre svetový mier?

2_rt_210723

Krištáľový dóm © Swarovski Kristallwelten/Emanuel

Príbeh zeleného obra

André Heller si k svojmu umeleckému dielu vymyslel tento príbeh: obor sa kedysi dávno vybral na cestu okolo sveta, aby spoznal všetky zázraky a naučil sa každému umeniu na planéte. Keď precestoval celú zemeguľu, prišiel s novými dojmami do obce Wattens, kde sa usadil a odvtedy tu stráži svoje poklady v klenotniciach.

Medzičasom vzniklo v obrovi 17 klenotníc – výstavných priestorov – kde svoje diela prezentujú umelci z celého sveta. Každá klenotnica je samostatným umeleckým dielom, stačí sa zahľadieť na ich vnútornú kompozíciu, umelecké inštalácie alebo hologramy. Pri vstupe do klenotnice sa otvárajú dvere do iných svetov, ktoré návštevníkov fascinujú svojou všestrannosťou.

Klenotnice Sveta krištáľov

Existujú zázraky? Návšteva klenotníc vo Svete krištáľov vám dá jednoznačnú odpoveď. Umelci z celého sveta premietli v obci Wattens svoje osobné inšpirácie do krištáľov. Hlava obra ukrýva vo vnútri 17 takýchto zázrakov, ktoré čakajú na to, aby ste ich objavili.

3_rt_210723

Obor, Swarovskeho Svet krištáľovov © Swarovski Kristallwelten/Emanuel Kaser

Znejúce krištále: zvuk Swarovského krištáľov

Žiarivé, prekvapivé a neobyčajné

Aký zvuk majú krištále? Touto otázkou sa zaoberal známy rakúsky hudobník, skladateľ a DJ Roland Gerger, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Emil Berliner. Jeho nosnou myšlienkou bolo transformovať vizuálne pôsobenie krištáľov na zvuk. On sám vníma krištáľ ako veľmi pekný, no zároveň veľmi tichý objekt. Preto si za cieľ kompozície stanovil rozozvučať tento nádherný útvar. Aby presne vystihol jeho zvuk, opracoval Gerger dva kilogramy malých krištáľov rôznymi spôsobmi: pílkou, pilníkom i brúsnym papierom. Následne nechal tiež krištále padať do rôznych nádob, aby zachytil ich zvuk. Výsledkom je unikátna hra zvukov s prvkami basy, huslí, zvonkohry a dokonca i šumením mora. Spojenie s prírodnými zvukmi, ako sú spev vtákov alebo bubnovanie dažďových kvapiek, vytvára zo zvuku krištáľov celistvé umelecké dielo. Na rozdiel od klenotníc, ktoré sa nachádzajú v obrovi, sprevádza táto hudobná kompozícia návštevníkov od záhrady až po najvzdialenejšie miesta Sveta krištáľov, ako je kolotoč.

>> Zatvorte oči a užite si malú ukážku znejúcich krištáľov

Zážitky s krištáľmi: magická cesta na kolotoči

V sprievode jemných krištáľových melódií sa návštevníci dostanú k ďalšej kuriozite: kolotoču. Uprostred tirolských hôr môžete podniknúť nostalgickú jazdu na majstrovskom diele španielskeho umelca Jaimeho Hayona. Táto neobyčajná kreácia s monochromatickým dizajnom žiari odleskom 15 miliónov Swarovského krištáľov. Na jar a v lete čierno-biela farba kolotoča ostro kontrastuje s okolitou bujnou zeleňou. V zime, keď kolotoč obklopia hory pod bielou snehovou perinou, pôsobí dielo samo ako krištáľ vsadený do zimnej krajiny. Všetky sedadlá vo forme abstraktných figúr sú unikátne: spájajú prvky zo sveta ľudí, zvierat a mágie, ktoré návštevníkov prenesú do ríše snov. Vďaka surrealistickým tvarom v kombinácii s trochou kúziel a humoru sa každý môže rozhodnúť, čo pre neho jednotlivé figúry predstavujú. Kolotoč je totiž priamym dôkazom toho, že fantázii sa medze nekladú. Len čo zaznie veta: „Jazda začína!“, zmizne každodenný stres ako mávnutím čarovného prútika. Na nostalgickú cestu do sveta plného kúziel sa tak návštevníci vyberú s jagavými krištáľmi po boku a majestátnymi tirolskými horami na pozadí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.