Vedeli ste, že sneh...?

Napísal Radar&Počasie 30. november 2023

Zima a sneh jednoducho patria k sebe. To biele, trblietavé tajomstvo bolo vždy zdrojom radosti i fascinácie a dokáže vykúzliť úsmev na tvárach malých i veľkých. Keďže sa podľa našej predpovede počasia v najbližších hodinách očakáva sneženie na mnohých miestach na Slovensku, poďme si naňho trochu bližšie posvietiť.

shutterstock_sneh_cesty_27

Sneh na cestách potrápi mnohých - vodičov, chodcov i cestárov. Zdroj: Shutterstock

8 faktov o snehu, ktoré vás možno prekvapia

1. Sneh nie je zamrznutý dážď

Snehové vločky sa tvoria priamo z vodnej pary v oblakoch procesom zvaným resublimácia. Snehová vločka, tak ako ju vidíme padať, nikdy nedosiahla kvapalné skupenstvo.

2. Sneh vie byť hlučný

Pri hustom snežení bez silného vetra je hlasitosť padajúcich vločiek okolo desiatich decibelov, niekedy dokonca aj viac. To je zhruba hlasitosť normálneho dýchania. Pokiaľ však ide o sneh a hlasitosť, nič neprekoná valiace sa lavíny!

3. Vzhľad snehovej vločky je závislý od teploty

Veľkosť a tvar snehových vločiek veľmi závisí od teploty. Pri teplotách okolo nuly nadobúdajú snehové vločky najväčšie rozmery, niekedy sa môžu aj navzájom spájať do veľkých „supervločiek“.

Tvar snehových kryštálov závisí od teploty priamo v oblaku. Ľadový kryštál s priemerom jeden milimeter sa skladá z približne 100 biliónov molekúl vody. A pravdepodobnosť, že by dve snehové vločky mali presne rovnaký tvar, je takmer nulová.

4. Bez špiny nie je snehu

Zdá sa vám toto tvrdenie nezmyselné? Hneď si to vysvetlíme. Na vytvorenie snehovej vločky sú na začiatku vždy potrebné takzvané kondenzačné jadrá vo vzduchu. To môžu byť prachové častice, peľ alebo aj kryštáliky morskej soli. Pri vhodných podmienkach slúžia práve tieto jadrá ako základ, okolo ktorého sa začne tvoriť nová vločka.

5. Najväčšia snehová vločka na svete

Najväčšia zaznamenaná snehová vločka na svete mala priemer nepredstaviteľných 38 centimetrov a bola pozorovaná v americkom štáte Montane v roku 1887. Možno tento rekord niekedy čoskoro ešte prekonáme, kto vie?

6. Sneh je vlastne teplý

Alebo presnejšie povedané, sneh je skvelý izolant, ktorý dokáže udržať pod povrchom, ktorý pokrýva, relatívne vysoké teploty. Využíva to sama matka príroda, ktorá sa snehom snaží chrániť korene rastlín a stromov pred zamrznutím. A svoje o tom vedia aj pôvodní obyvatelia polárnych oblastí, ktorí tento fakt využívajú pri stavbe iglu. Ak je vonku napríklad mínus 30 stupňov, môže byť vo vnútri iglu okolo nuly.

vlocky_1123

Pravdepodobnosť, že by dve snehové vločky mali presne rovnaký tvar, je takmer nulová. Zdroj: Shutterstock

7. Sneh ako tlmič

To trochu súvisí aj s predchádzajúcim bodom. Sneh totiž perfektne izoluje zvuky. Zasnežené prostredie je tak výrazne tichšie. Medzi kryštálmi snehu sa tvoria vzduchové vrecká, ktoré pomáhajú zvuk z okolia pohlcovať.

8. Umelý sneh nie je sneh

Umelý sneh, presnejšie označovaný termínom technický sneh, sa nedá porovnávať so skutočnými kryštálmi z neba. Produkcia umelého snehu sa spolieha na mrznutie vody rozprašovanej do vzduchu. Ide teda skôr o ľad.

pocasie-a-radar_1123

Ak sa chcete dozvedieť, kde bude v najbližších dňoch snežiť, kliknite na meteoradar v aplikácii Počasie & Radar, kde rýchlo a jednoducho nájdete odpoveď na túto otázku. Zdroj: Počasie & Radar


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 160-členný tím spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.