Viete, že...

.. vhodnou skladbou jedla si môžete zlepšiť náladu, upevniť imunitu a striebro je možné liečiť? Pripravili sme pre vás zaujímavé informácie, ktorými si môžete obohatiť vašu domácu špajzu a lekárničku. Ćítajte s nami...

viete_1100x700

Jedlom k dobrej nálade

Zimné obdobie je viac náchylne na naše súkromné smútky, neurózy a depresie. Jedlo to však môže zmeniť. Avšak nadbytočné prejedanie spôsobuje skôr podráždenie. Zvoľte si ľahšiu zeleninovú stravu, s dostatkom ovocia a pravidelným pobytom na čerstvom vzduchu, pretože aj svetlo lieči. Pri depresiách sa nenadarmo odporúča, terapia svetlom.

Nedostatok svetla špatne pôsobí na citlivejších ľudí. Ovplyvňovaný je hlavne hormón šťastia serotonin. Pokiaľ ho nie je dostatok, nastupuje smútok, podráždenie a špatná nálada. V horších prípadoch dochádza k sezónnej afektívnej poruche, ktorá sa prejavuje depresiami, spomalením, nechuťou k práci a k životu. Takýto pacienti majú v období depresií nižšiu hladinu serotoninu a vyššiu hladinu melatoninu (hormón spánku). Význam serotoninu je dôležitý, pretože má vplyv aj na inzulín a pri jeho nedostatku, sa ľudia utiekajú k mlsaniu a nadmernému konzumovaniu.

Imunita

Vôkol nás, sa pohybujú ukýchaní a ukašlaní  ľudia, ktorí tak ohrozujú naše zdravie. Zimné infekcie nemusia byť neodkladným pravidlom, tvrdia odborníci.  Správnym životným štýlom a udržiavaním imunity si riziko nákazy dokážeme znížiť. Čo chápeme pod pojmom správny životný štýl? Určite dostatok kvalitného spánku, pohyb na čerstvom vzduchu a zdravú stravu.  Popri ovocí a zelenine, dopĺňajte v tomto období  aj probiotiká. Práve tie pomáhajú udržiavať imunitu a vlastnú obranyschopnosť pred chorobou.  Probiotické výrobky, obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, hlavne bifidobaktérie a laktobacily  nachádzajúce sa v črevách, ktoré sú súčasťou ľudského imunitného systému. Nesprávny životný štýl , stres a liečba antibiotikami tieto probiotiká ničí a tým sa oslabuje vlastná imunita. Probiotiká sa ponúkajú aj v mliečnych výrobkoch, ale ich množstvo nestačí nášmu organizmu. V lekárňach dostať niekoľko druhov týchto výrobkov, ktoré sú dostačujúce a magistri farmácie vám určite radi poradia.

Na podporu imunity je vhodná aj echinacea, stopové prvky vitamíny. V prípade ťažších ochorení na imunitu vám lekár určí správnu liečbu alebo predpíše očkovanie ušité priamo na mieru.

Liečenie striebrom

Striebro patrí k najvodivejším látkam a má antibakteriálne účinky, práve preto sa z neho vyrábajú aj niektoré chirurgické nástroje. Novodobé textilné technológie umožnili vyrobiť špeciálnu látku so striebornou vrstvou, ktorá sa používa na strieborné odevy a obväzy. Takýto materiál je schopný rozvádzať teplo; v teplom období chladí a v zime  zohrieva. Je schopný vytvárať slabé magnetické polia zo statickej elektriny, ktoré zmierňujú opuchy a zlepšujú krvný obeh. Okrem obväzov sa vyrábajú špeciálne liečivé tričká, zložené z 90% polyesteru alebo bavlny a 10% takmer čistej striebornej vrstvy. Takéto tričko chráni pred infekciou, zápachom, poskytuje tepelnú reguláciu, môže sa nosiť opakovane a nie je problém s údržbou. Obväzy sú jednoduché na použitie aj ich údržba. Navlhčia sa sterilnou vodou, umiestnia sa na postihnuté miesto (rôzne rany), prekryjú sa bežným obväzom  a antiseptické a antibakteriálne účinky pretrvávajú až jeden týždeň.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.