Viete, ako počasie ovplyvňuje jeleniu ruju?

Napísal Počasie & Radar 30. september 2023

September je nielen mesiacom vinobrania či pekného počasia mariánskeho alebo babieho leta. Mnohí obyvatelia horských oblastí (ktorých máme na Slovensku neúrekom) ho vnímajú aj ako mesiac jelenej ruje. prečítajte si. Rozhovor s dlhoročným lesníkom.

shutterstock_jelen_blizko_cesty

Riziko stretu so zverou je v čase ruje zvýšené. Zdroj: Shutterstock

Môže jej intenzitu ovplyvniť práve počasie? Viac nám o tejto problematike v rozhovore prezradil odborník – lesník VLM SR so 40-ročnou praxou – Ján Krempaský. 

Prosím, vysvetlite nám stručne, čo vlastne jelenia ruja je a kde ju na Slovensku môžeme pozorovať.

Ján Krempaský: Jelenia ruja je obdobie párenia sa zveri, preto v tomto období dochádza k častejšiemu stretu so zverou, ktorá je menej ostražitá. Má v hlave iné veci, ako dávať na seba pozor. Okrem nížin ju môžeme pozorovať takmer všade v okolí lesov (jeleň sa totiž vyskytuje v lesoch na celom území Slovenska).

Tohtoročný september je zatiaľ až na pár dní neobvykle veľmi teplý na celom Slovensku. Pozorujete počas vašej lesníckej práce nejaké zmeny v správaní sa jeleňov, resp. v intenzite celej ruje vplyvom počasia? Ak áno, aké?

Ján Krempaský: Počasie má veľký vplyv na aktivitu nielen jelenej zveri. Samozrejme, pre zver je lepšie, keď je chladnejšie. Vtedy zver reaguje väčšími hlasovými prejavmi ako bežne. Ak je teplejšie počasie, môže sa stať, že je jelenia ruja takzvaná tichá. To znamená, že prebieha s veľmi slabými zvukovými prejavmi samcov jeleňov.

Lesníkom ste v chladnej severnej časti Slovenska v nadmorskej výške okolo 600 m n. m. Ako je to však v rámci iných nižšie položených a teplejších oblastí na Slovensku, kde je jeleň rozšírený? Keďže je tam teplejšie ako na severe, žiadna ruja tam neprebieha?

Ján Krempaský: Ruja aj tam určite prebieha, avšak to, čo my ľudia vnímame, je iba hlasový prejav. Ruja tak prebieha aj v prípade teplejšieho počasia, avšak nie je taká počuteľná ako za chladnejšieho počasia. Zver v teplom počasí nejde tak skoro von, pretože lieta hmyz, ktorý ich otravuje. Preto v teplom počasí počujeme hlasové prejavy až neskôr večer po zotmení (a ochladení) až cca po 22. hodine. 

Môžeme pri prechádzkach lesom cez deň stretnúť jeleňa alebo je viac aktívny v noci? Ak áno, ako môžeme zistiť, že sa v blízkosti pohybuje jeleň v ruji?

Ján Krempaský: Samozrejme, môžeme sa v tomto čase v lese stretnúť s jeleňom, a to v prípade, ak sme ticho a vietor nefúka od nás smerom k jeleňovi. Prípadný stret s jeleňom však nemusí byť žiadaný. Prejavy, teda pobytové znaky zveri v ruji, sú v prvom rade pach, ktorý sa dá v lese cítiť (pripomína pach capa). Ďalším výrazným znakom sú tzv. rujoviská, čo sú akoby „kolieska“ vydupané a vyhrabané v zemi samotným jeleňom, kde prebieha párenie zveri. Ak sa však v lese nechceme priamo stretnúť s jeleňom (ale iba počúvať), platí, že treba na seba upozorňovať.

Pretože to, že by sme ho prekvapili a jeleň by o nás nevedel, môže byť pre nás nebezpečné. Jeleň si nás totiž môže pomýliť so svojím sokom a sú zaznamenané prípady, kedy jeleň na človeka nevedomky zaútočil.

pocasie_radar_ruja

Ak sa chcete stretu s jeleňom vyhnúť, vietor by mal smerovať od vás smerom do lesa. Vtedy o vás jeleň bude vedieť. Smer vetra viete zistiť priamo v aplikácii Počasie & Radar alebo aj nonstop na veternom radare prostrednítcvom malých bielych pohybujúcich sa šípok.

Ak chceme počuť jeleniu ruju na vlastné uši, kedy by sme mali byť pripravení a kde by sme sa mali zdržiavať, aby sme ostali v bezpečí (napr. pred poľovníkmi)?

Ján Krempaský: Jelenia ruja je pekné divadlo, a áno, vo väčšine prípadov je to dovolené. Treba však pre vašu osobnú bezpečnosť dodržiavať pár zásad. V prvom rade treba ostať v dolinách na menej frekventovaných cestách, kde je vjazd povolený, a v žiadnom prípade neísť až do lesa. V tomto čase jelenej ruje sa po lesoch vo zvýšenej miere pohybujú a lovia poľovníci i poľovní hostia a tí by vás v prípade, že by ste išli priamo do lesa, nemuseli spozorovať. Tak isto je dôležité prichádzať na spomínané (nie lesné) cesty ešte pred zotmením, aby o vás lesníci vedeli. I oni sa musia zapisovať do knihy návštev daného poľovného revíru, aby nedošlo ku kolízii s inými poľovníkmi. Myslite, prosím, na tieto zásady.

Na cestách je v súčasnej dobe mnoho áut, keďže skoro každý človek vlastní auto. Hrozí počas ruje zvýšené riziko stretu so zverou? Ak áno, kedy a najmä na akých úsekoch cesty si dávať na to pozor?

Ján Krempaský: Zver má svoje prechody, ktorými prechádza nielen počas ruje, ale aj mimo nej. Tie sú štandardne označené zvislými dopravnými značkami. Treba sa mať však na pozore aj mimo nich všade tam, kde cesta prechádza cez alebo v blízkosti lesného porastu. V čase ruje však – najmä jelenia zver – má otupené zmysly a nedáva si taký pozor, ako v inú časť roka. O to pravdepodobnejší je potom potencionálny stret so zverou.

Čo robiť, ak sme už mali to nešťastie a zver sme zrazili autom? Treba to niekomu nahlásiť alebo oznámiť rovno polícii?

Ján Krempaský: V prvom rade to treba nahlásiť polícii, keďže s vysokou pravdepodobnosťou budete mať na vozidle nejakú škodu. Zver, ktorú zrazíte, však patrí danému poľovníckemu združeniu, na území ktorého sa nachádzate. Polícia už potom priamo kontaktuje dané poľovnícke združenie, ktoré v prípade usmrteného jedinca zabezpečí jeho odvoz, v prípade zraneného jedinca jeho dohľadanie a postaranie sa o neho.

Na otázky odpovedal lesník so 40-ročnou praxou z Vojenských lesov a majetkov SR Ján Krempaský.

shutterstock_ruja_jelen

Jelenej ruji vyhovuje chladnejšie počasie s hmlami, avšak najmä s kladnými jednocifernými teplotami. Tie sa dosahujú skoro ráno pred východom slnka (okolo 5.00 hod.) a neskoro večer po západe slnka (okolo 21 – 22:00 hod.).

Zdroj: Shutterstock


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 160-členný tím spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.