Viete, ako správne triediť obaly od rýb a rybích výrobkov?

Napísal Mgr. Jana Gemeranová 23. august 2023

Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu, pritom odporúčaná dávka je 17 kg. A hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov rýb na svete, malo by nám záležať na tom, do akých obalov sa výrobky z rýb balia,...

... a následne ako sa tieto obaly správne triedia a recyklujú. Na dôležitosť správneho triedenia týchto obalov upozorňuje OZV ENVI - PAK.  

Najviac rýb zjedia na Islande

Ryby by mali mať svoje pevné miesto v našich jedálničkoch a konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát do týždňa. Jeme ich však hlavne v letnom, dovolenkovom období, nakoľko sú ľahko stráviteľné. Navyše sú zdrojom kvalitných bielkovín, cenných minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. S vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín majú priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém.

Odborníci odporúčajú zjesť za rok aspoň 17 kg rýb a rybích produktov, pričom celosvetový priemer je 20,5 kg na osobu za rok. Určite nie je žiadnym prekvapením, že medzi krajiny s najväčšou spotrebou rýb na obyvateľa patria prímorské a ostrovné krajiny, ako Island (91 kg/osoba/rok), Maldivy (85 kg/osoba/rok), Portugalsko, Južná Kórea (obe 57 kg/osoba/rok) a Japonsko (46 kg/osoba/rok). Naopak, v Afganistane, Etiópii alebo Tadžikistane sa za rok skonzumuje menej ako 1 kg rýb na obyvateľa ročne.

Na Slovensku je spotreba rýb veľmi nízka

Spotreba rýb na Slovensku je veľmi nízka a nedosahuje ani celosvetový priemer. Podľa údajov zo Štatistického úradu sme v roku 2021 zjedli v priemere 5,9 kg rýb na osobu ročne, z toho sladkovodné ryby tvorili necelý 1 kg. Z výsledkov prieskumu Eurobarometer o spotrebiteľskom správaní zase vyplýva, že aspoň raz za mesiac konzumuje ryby a morské plody iba 45 % Slovákov a Sloveniek. Zo sladkovodných rýb sa u nás konzumuje hlavne kapor a pstruh, prípadne sivoň, sumec, šťuka alebo zubáč. Z morských prevláda losos, makrela, slede, tresky a tuniakové ryby.

Rybie výrobky sa balia do rôznych obalov

Rôzne druhy výrobkov z rýb sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú ryby a výrobky z nich balené v obaloch, ktoré patria do zberných nádob na kov (či už sú to konzervy alebo hliníkové obaly). Rôzne rybie šaláty sú balené v plastových obaloch. Do plastu, prípadne do papiera sa balia mrazené ryby a rybie výrobky. Medzi rybími produktmi nájdeme aj také, ktoré sú balené v skle. Väčšinou to záleží od toho, aký druh ryby si kupujeme.

„Obaly od rýb a rybích výrobkov sa dajú pomerne ľahko vytriediť. Konzervy z rýb patria do kovov, mrazené výrobky a rôzny rybie šaláty sú balené hlavne v plaste. Čo sa dá z obalu oddeliť, je potrebné oddeliť a vytriediť samostatne. Plastové obaly, ale napríklad aj papierové krabice od rybích prstov pred vyhodením najprv stlačte, aby ste v zbernej nádobe minimalizovali ich objem,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK a dodáva: „Ak si stále nie sme istí, ako obaly správne triediť, pomôžu nám aj samotné symboly a informácie, ktoré sú uvedené priamo na obaloch.“

2_envpak_823


O ENVI - PAK

OZV ENVI - PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkoch podľa zákona o odpadoch. Zabezpečuje triedený zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnocovanie a recykláciu. ENVI - PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Je pre ne dôležitá transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI - PAK zasadzuje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.