Viete, na čo všetko je dobrý klinček (FLOS CARYOPHYLLI AROMATICI)?

Klinček využívame hlavne v kuchyni pri varení a pečení pre jeho aromatickú vôňu a chuť. Je menej známy ako účinný prostriedok v kozmetike alebo pri liečbe zápalov.

klincek_0823

Klinček (FLOS CARYOPHYLLI AROMATICI)

Tento stálo zelený tropický strom rastie na Madagaskare, v Brazílii a Zanzibare. Kmeň má šedú kôru, nové listy sú najskôr svetlo žltozelené, neskôr sa sfarbia do zelena a kvety klinčeka sú usporiadané do kvetenstva tmavočervenej farby. Kalich je zrastený a jeho červené korunné plátky po čase odpadnú. Plody sú elipsovitého tvaru s jedným alebo dvomi semennými bobuľami. Drogou a súčasne obľúbeným korením sú klinčeky, ide o nerozvinuté okvetné púpätka, ktoré sa zberajú , keď ešte svetlo žltozelená farba neprešla do machovej. Zaujímavosťou je, že tento strom produkuje korenie až po piatom roku. Klinček má výrazné antibakteriálne, dezinfekčné a miestne znecitlivejúci účinok. Je nutné s ním opatrne narábať, pretože má mierne dráždivé účinky. Obsahuje 20% silice, množstvo trieslovín, flavonoidy, sliz a olej.

Klinček v kuchyni

Toto korenie v nás evokuje hlavne zimné obdobie, ke ho pridávame do vianočných koláčov, vareného vína, punču, napichávame do pomarančov, v období zavárania ho pridávame do kompótov či kyslej kapusty. Klinček je vhodný aj do marinády napríklad bravčového či kozieho mäsa, diviny a k marinovaniu sleďov.

Étericky olej, tinktúra

Vo vonnej lampe priaznivo a dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a prieduškové zápaly. Olej sa aplikuje po kvapkách. Silice tlmia citlivosť a bolesti zubného nervu. Klinčekovým čajom či tinktúrou sa vymývajú hnisavé rany a bolestivé kožné infekcie, s tinktúrou sa premazávajú aj miesta postihnuté reumatickými prejavmi či dny.

Pri bolestiach zubov je najvhodnejšia tinktúra, ktorá sa pripraví s 10 g klinčekov s polovinou škoricovej tyčinky, všetko sa naloží do 0,5 litra liehu (60%) a nechá sa aspoň 14 dní vylúhovať. Potom preceďte výluh a uschovajte v tmavej uzavretej nádobe. Pri bolestiach si tinktúru 2x denne vyplachujte a masírujte ďasná alebo zub. Klinček v zmesi s tymiánom, čiernym čajom má dezinfekčné účinky napríklad pri črevných infekciách.

Klinčekom ku kráse

Mimikou tváre alebo vekom sa nám objavujú na tvári nechcené vrásky či záhyby. Nálev z klinčekov vám môže poslúžiť ako prevencia. Pripravíte si ho následne: 5 ks klinčekov prelejte šálkou vriacej vody a nechajte 20 minút lúhovať prikryté, potom si pravidelne každé ráno a večer potierajte postihnuté miesta.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.