Tehotenstvo si už nemusíte odtrpieť

Napísal Adriána Kovačechová 02. marec 2024

Približne 42 000 žien u nás trpí miernou tehotenskou nevoľnosťou a zvracaním. Celkom zbytočne. „Už aj na Slovensku existuje bezpečný liek, ktorý tento problém rieši už od prvého dňa,“ vysvetľuje prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v ružinovskej nemocnici Jozef Záhumenský.

kniha_020324

Hovorí sa, že ráno nalačno vracajú alkoholici a tehotné ženy. V oboch prípadoch je dôvodom nahromadenie látok v krvi, ktoré majú vplyv na centrálny nervový systém tak, že vyvolávajú pocit nevoľnosti. Tento veľmi častý a nepríjemný prejav tehotnosti je natoľko častý, že o ňom písala aj stredoveká náboženská literatúra a pred zavedením ultrazvuku sa považoval za jeden z potvrdzujúcich príznakov tehotnosti. Pre mnohých banálnu komplikáciu sprevádzajú rôzne mýty – čím viac je tehotnej žene zle, tým sa má dieťa v brušku lepšie, každá žena si to musí odtrpieť alebo nevoľnosť sa vyskytuje len ráno. Aj preto ženy s týmto problémom len málokedy zaklopú na dvere lekára. Považujú to za bežný príznak a snažia sa s ním vysporiadať samy.

Mierna nevoľnosť, nutkanie na zvracanie alebo zvracanie je najčastejšou zdravotnou komplikáciou v tehotnosti, ktorá postihuje až 85% žien. Dokáže znepríjemniť celý prvý trimester a často ovplyvňuje všetky aktivity počas dňa, vrátane starostlivosti o deti a domácnosť, chodenie do práce, či intimity partnerov.

Na tehotenskú nevoľnosť a zvracanie existuje genetická predispozícia. „Ak ňou trpela mama, riziko, že sa s ňou stretne aj dcéra, je 3-krát vyššie. Ak ju mala sestra, riziko je dokonca 17 násobné,“ vysvetľuje známy gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský, ktorému len prednedávnom vyšla nová kniha Pôrodníctvo pre všetkých – odpovede na vaše otázky.Tento zdravotný problém trápi častejšie ženy v domácnosti alebo so sedavým zamestnaním, u ktorých sa v minulosti vyskytli ochorenia žalúdka a čriev alebo podstúpili gastroskopiu. Naopak ženy, ktoré v tehotenstve cvičia alebo majú rady chladené nápoje, sa s týmto problémom stretávajú zriedkavejšie. Hovoríme síce o ranných nevoľnostiach, najčastejšie sa dostavia medzi 9. a 12. hodinou pred obedom, ale občas pretrvávajú až do večera. Ich presná príčina nie je známa, a aj keď sú nepríjemné, nebývajú zvyčajne vážne. V niektorých prípadoch však môžu spôsobiť podvýživu, dehydratáciu, elektrolytovú nerovnováhu alebo dokonca nespavosť. Závažná forma rannej nevoľnosti, hyperemesis gravidarum, postihuje 0,8 až 2 % žien. Na rozdiel od mierneho zvracania v tehotnosti nereaguje na ambulantnú liečbu, preto je potrebná hospitalizácia.

„Nový liek na liečbu tehotenskej nevoľnosti a zvracania sa predpisuje ženám, ktorým nezaberú režimové opatrenia. Je bezpečný pre matku aj dieťa a pri užívaní neboli zaznamenané žiadne významné vedľajšie účinky, ubezpečuje J. Záhumenský. Obsahuje dve zložky – účinnú látku doxylamín a vitamín B6. Liek sa do tela uvoľňuje postupne, a pretože sa užíva preventívne vždy večer, a nie zakaždým, keď sa dostaví nevoľnosť, nedá sa ním predávkovať. Tehotné ženy si ho môžu vyžiadať od lekára.

„Som presvedčený, že je to výborná správa pre tehotné ženy,“ dodáva aj prednosta a primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Peter Kaščák. „Kedysi sme predpisovali lieky, ktoré mali kontraindikácie alebo boli len veľmi málo účinné a základom liečby boli režimové opatrenia.“ Liek, ktorý má priamu indikáciu na nevoľnosť a vracanie v tehotnosti s dokázanou bezpečnosťou a účinnosťou doteraz na Slovensku chýbal.

Liek, ktorý sprevádzala aféra

Tento liek má dlhú históriu. Na americkom trhu sa objavil prvýkrát v roku 1956 pod názvom Bendectin. Odhaduje sa, že bol predpísaný 33 miliónom žien. Od roku 2013 sa predáva pod iným názvom, ale s tou istou účinnou látkou - doxylamínom, v USA, v roku 2018 vo Veľkej Británii a v roku2021 sa dostal na trh do Európy. U nás ho lekári môžu predpisovať od konca minulého roku.

„V Španielsku tento liek pre jeho bezpečnosť nazvali „Aspirinom“ na tehotenskú nevoľnosť a zvracanie. Americká spoločnosť FDA, ktorá hodnotí bezpečnosť liekov v tehotnosti, mu udelila „áčko“. Kombinácia doxylamin a pyridoxin má podľa nej nielen (ako jediná) preukázateľnú účinnosť, ale aj rokmi preverenú bezpečnosť,“ uzatvára primár Peter Kaščák.

Bežné režimové opatrenia pre ženy trpiace rannými nevoľnosťami

Jesť častejšie a menšie porcie.

Uprednostňovať potraviny s vyšším obsahom polysacharidov a nižším obsahom tukov.

Zázvor (500 mg 2x denne)

Vitamín B6 (25 mg každých 8h)

Akupunktúra alebo akupresúra

Kniha Pôrodníctvo pre odbornú a laickú verejnosť

Viac o tomto probléme, ale aj iných tehotenských komplikáciách, sa dočítate v knihe prof. Jozefa Záhumenského Pôrodníctvo pre všetkých – odpovede na vaše otázky. Laickej verejnosti jednoducho vysvetľuje význam starostlivosti o zdravie už pred začatím tehotenstva, detailne sa venuje fyziológii tehotenstva a dôležitým zmenám v ženskom tele. Tehotenská poradňa poskytuje nielen lekárske informácie, ale aj psychologickú podporu, čím prispieva k celkovému zdraviu a pohodliu žien počas tehotenstva.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.