Príbeh lojality a lásky od Kristin Hannah

Napísal Mário Gešvantner, Lindeni 18. február 2024

Prekliate aj požehnané. Dve kamarátky na život a na smrť. Navzájom sa vedia zachrániť, aj si ublížiť. Krehký a silný príbeh Priateľky z Firefly Lane od autorky svetoznámeho románu Slávik Kristin Hannah práve vychádza v slovenskom preklade Tamary Chovanovej vo vydavateľstve Lindeni.

lindeni_180224

Kristin Hannah ©Kevin Lynch, Lindeni

Veľký román, ktorého úspešnú seriálovú adaptáciu uviedol Netflix, je silný príbeh dvoch žien a priateľstva, ktoré sa stane leitmotívom ich života. Tully a Kate sa tridsať rokov navzájom povzbudzujú, ich priateľstvo prežíva búrky – príde aj žiarlivosť, hnev, nenávisť. Myslia si, že všetko prekonali, a vtedy ich rozdelí zrada... a ich priateľstvo podstúpi ťažkú skúšku. Toto je bezpochyby najväčší a najkomplexnejší román, aký som doteraz napísala. Zahŕňa viac ako tridsaťročné časové rozpätie a napriek tomu dokáže byť mimoriadne intímnym a osobným príbehom priateľstva. Obsahuje pre mňa najdôležitejšie a najsilnejšie posolstvo, na ktoré som obzvlášť hrdá,“ povedala o svojej knihe Kristin Hannah. Román Priateľky z Firefly Lane je podľa nej určený všetkým, ktorí radi popíjali jablčné víno a pritom počúvali Abbu alebo Fleetwood Mac. „To sa mi na písaní tohto románu obzvlášť páčilo. Spomienky, ktoré vyvolal. Všetky tie výstrelky, móda, veci, piesne, romány aj novinové články – to všetko je v tejto knihe. Na jej stránkach som sa mohla vrátiť do svojej mladosti, éry diskoték a vypiť si s mojimi hrdinkami. Meniť si účesy a tancovať na Madonnu!“ smeje sa autorka svetových bestsellerov Slávik či Proti vetru, ktoré vyšli aj v slovenčine.

Priateľky z Firefly Lane oceňujú aj mnohé jej kolegyne spisovateľky. „Kristin Hannah napísala ten najdojímavejší a nezabudnuteľný príbeh lojality a lásky,“ vyjadrila sa Jacquelyn Mitchard, autorka knihy The Deep End of the Ocean. „Krásne, dojímavé čítanie, ktoré skúma jednu z najdôležitejších vecí v našom živote: trvalé priateľstvo," ocenila Elizabeth Buchan, autorka knihy Pomsta ženy v zrelom veku. „Nikto nepíše prenikavejšie o priateľstve žien so všetkými chaotickými zmenami, humorom, bolesťou a zložitosťou ako Kristin Hannah. Je to zázrak," doplnila Susan Elizabeth Phillips, autorka románu Rodený krásavec.

Kristin Hannah je miláčikom nielen čitateľov a čitateliek po celom svete, jej romány oceňujú aj médiá. „Dojme až k slzám. A určite poteší mnohých fanúšikov autorky,“ napísali v Library Journal. „Tučná a šťavnatá kniha plná životov žien. Matky aj dcéry, triumfy aj sklamania, zakázané cigarety a divoký tanec na obľúbené hity..." oslavujú The Sunday Oregonian. „Pozitívne posolstvo sily priateľstva a rodiny,“ dodávajú v Publishers Weekly.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.