Vyskúšajte uprdelizmus. Budete šťastnejší a spokojnejší!

Napísal Milan Buno, knižný publicista 23. október 2022

Naučili sme sa pripisovať najväčšiu dôležitosť väčšinou tým najmenej dôležitým veciam a z toho vyplýva naše vnútorné nastavenie, ktoré si, bohužiaľ, v mnohých prípadoch udržíme po celý život. Jan Menděl prečítal všetky možné príručky, ako žiť lepší život. 

noxi_231022

Človeku by mali pomôcť rôzne meditácie, cvičenia či dychové cvičenia. On sa však obrátil proti tomuto trendu a našiel lepšie riešenie. Podľa neho je oveľa efektívnejšie mať všetko „u prdele“. A z toho vznikol novotvar – uprdelizmus, ktorý rozvíja v knihe.

„Dokonca som sa stále viac stával pokojnejším, šťastnejším a vyrovnanejším a pomaly mi dochádzalo, že život je iba akási hra a vyhráva ten, kto nepustí do gatí,“ vysvetľuje. „Výsledkom môjho „skúmania“ je knižka Uprdelizmus. Nech vám pomôže stať sa šťastnejšími a vyrovnanejšími ľuďmi vo svete, v ktorom sa zdá, že vám zdravý rozum a obyčajný pokoj už dávno dali svoje zbohom.“

Celý západný svet je nastavený spôsobom: Keď si nešťastný z toho, čo sa deje okolo teba, zmeň veci okolo seba a budeš zasa šťastný. Niekedy sa to naozaj dá a je to nevyhnutné, ale častejšie nie.
Oveľa múdrejší a praktickejší je skôr východný prístup, ktorý hlási: Ak si nešťastný z toho, čo sa okolo teba deje, zmeň sa tak, aby si mohol byť šťastný v tom istom.

Mať veci u prdele neznamená, že sa na všetko vykašlete, ani že svoje dieťa necháte rásť ako drevo v lese. Iba to značí, že zmeníte svoj uhol pohľadu a celý svoj postoj k danej veci. Príliš veľa ľudí plytvá väčšinou svojej energie a pozornosti na to, že donekonečna lamentujú nad všetkým, čo sa im nepáči. Sťažujú sa a vyslovujú katastrofické proroctvá.
Tým, že sa človek stane uprdelistom, prestane aktívne vykonávať národný šport sťažovania sa a svoju energiu venuje predstavám o tom, ako má život podľa neho vyzerať, namiesto toho, aby si trhal vlasy, keď všetko nie je tak, ako by chcel.

 „K uprdelizmu ma doviedla skúsenosť s prácou. Ocitol som sa v zamestnaní, ktoré sa čoskoro ukázalo ako veľmi stresujúce a náročné, a bol som presvedčený, že je nad moje sily. Cítil som ohromný vnútorný tlak, bolo mi fyzicky zle a zúfalo som sa snažil nájsť si inú prácu, aby som mohol z vtedajšej odísť. Ibaže sa mi nedarilo dostať ani jedinú vyhovujúcu ponuku,“ spomína Jan Menděl v knihe Uprdelizmus.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.