Rozhovor s Petrom Jelínkom o jeho novej knihe

Napísal Kristína Chudá 15. február 2022

„O čom písali a píšu spisovatelia na celom svete, to by sa dalo spočítať na prstoch - láska, smrť, práca, boj. Všetko ostatné sa dá zaradiť do niečoho z toho,“ vyriekol svetom tak známy Ernest Hemingway.

peter_jelinek_lesabotage

Nádejný spisovateľ Peter Jelínek vo svojej poslednej a „čerstvej“ knihe tieto všetky témy má. O čom je teda jeho posledný, tretí román, Le Sabotage, ktorý vyniká na undergroundovej scéne svojim steampunk štýlom?    

femme: Zdá sa, že všetci spisovatelia boli knihomoli už od detstva. Je to tak aj u teba?

Peter Jelínek: Neviem či všetci, ale ja určite. Od prvej triedy na základnej škole som začal čítať romány Karla Maya o Indiánoch, verneovky a dobrodružné knihy pre mládež. A neskôr v podstate všetko čo mi prišlo pod ruku.

femme: Ako si sa dostal k písaniu? Čo vôbec bol ten prvotný podnet, že napíšeš knihu. Prišlo to len tak zo dňa na deň? Jedno ráno si sa zobudil a povedal si si: Tak a dnes začínam písať knihu?

Peter Jelínek: Na strednej škole som sa pokúšal napísať pár poviedok, ale neboli dobré tak tým moje snahy ustali. Neskôr som sa začal zaoberať komixom a písať komixové scenáre – mám ich ešte plný šuflík. Raz som na základe jedného obrázku, ktorý mi poslala kamarátka vytvoril komixovú postavu – neskôr sa z nej vyvinula hlavná postava románu Le Sabotage – a začal som okolo nej vytvárať príbeh a vlastne celý alternatívny svet. Zistil som, že na komix sú moje nápady príliš obsiahle, hlavne som nemal kresliča na tak zložitý príbeh. Tak som si o pol piatej ráno sadol k počítaču a do obeda mal napísaných prvých 20 strán novely, ktorá bola zárodok románu Le Sabotage. Takže áno, jedného rána som sa zobudil a začal písať, ale že z toho vznikne kniha, to som netušil.

femme: Knihy sú plné rôznych bytostí a démonov. Každý z nás má svojich anjelov aj démonov. U teba pri písaní kto prevláda? Veríš v tento svet, vo svet medzi nebom a zemou?

Peter Jelínek: Neverím, ale keby svet medzi nebom a zemou existoval náš život by bol omnoho pestrejší. Mám rád rôzne mytológie, fascinuje ma s akou nápaditosťou ľudstvo vymýšľa všelijaké monštrá a nadprirodzené bytosti a táto fascinácia sa potom odráža v mojich knižkách.

femme: Čo ťa inšpiruje k písaniu? Osoba, správa, miesto, situácia...? Kedy sa ti najlepšie píše? V noci s pohárikom vína či cez deň so šálkou skvelej kávy?

Peter Jelínek: Inšpiruje ma veľa vecí. Obvykle je to rozhovor, zaujímavý obrázok, kniha alebo historický článok. Dokonca aj vlastivedná tabuľa na cyklotrase môže inšpirovať.

Najlepšie sa mi píše ráno, keď odpočinutý vstanem alebo keď mám nejaký nápad a zhodou okolností aj čas rovno ho hodiť do počítača. Víno ani kávu nepijem, keď už pri písaní niečo popíjam tak čaj alebo vodu.

femme: V decembri v roku 2019 vyšla tvoja tretia kniha s názvom Le Sabotage vo vydavateľstve Enribook. Je táto kniha niečím iná? Aj tu si ostal verný  undergroundovej scéne a steampunku?

Peter Jelínek: Napriek tomu, že som ostal verný steampunku aj undergroundu je táto kniha iná. Už len tým, že má tvrdú väzbu, oveľa väčší rozsah, bohatšiu štruktúru príbehu a odlišný štýl rozprávania ako krátke poviedky v mojich predchádzajúcich knižkách. Le Sabotage sa odohráva vo viacerých končinách Európy, nielen v Anglicku ako predchádzajúce knihy,  vystupuje v nej oveľa väčšie množstvo postáv, dej je zložitejší. Tých inakostí od predchádzajúcej tvorby je tam veľa.

femme: Aké čítaš žánre? Máš nejakých obľúbených autorov, alebo konkrétne diela, ku ktorým sa vraciaš?

Peter Jelínek: Čítam hlavne fantastiku, komixy a veľa odbornej literatúry, takže sa vlastne stále vzdelávam. Autorov ku ktorým sa stále vraciam je viacero. Hlavne tí z 19teho storočia, v ich knihách hľadám inšpiráciu na vedľajšie postavy mojich príbehov alebo sa snažím vrhnúť iné svetlo na nejakú udalosť z diel Twaina, Klapku a podobne. Z moderných autorov sa vraciam k Sapkowskému a nielen jeho Zaklínačovi, ale k hlavne jeho husitskej trilógii.

femme: Ako si na tom s množstvom kníh v tvojej domácnosti? Patríš medzi tých, ktorí pre knihy nemajú priestor na iný nábytok?

Peter Jelínek: Keby som býval sám, tak sa určite pre knihy nemám kam pohnúť, takto sa musím krotiť, ale i tak mám doma asi viac kníh ako je bežné.

femme: Čítal si aktuálne nejakú zaujímavú knihu? A o čom bola?

Peter Jelínek: V poslednej dobe, čiže za december som prečítal 4-5 kníh, ale najviac ma zaujal komix s názvom Sunstone. Veľmi citlivo a vtipne a taktne sa venuje témam, ktoré sa bežne na verejnosti nerozoberajú a kontroverzné témy ja mám rád.

femme: Ako oddychuješ po písaní? Čo máš rád?

Peter Jelínek: Keďže chodím do práce, kde denne aj s cestou trávim 12 hodín, tak písanie je pre mňa oddychom. Keď mám však v hlave veľa myšlienok alebo som zaseknutý v príbehu, tak vezmem psa a idem sa vyvetrať na cyklotrasu. Na čerstvom vzduchu si prečistím hlavu, porozmýšľam a môžem pokračovať v písaní. Takže mám rád dlhé prechádzky.

femme: Aký je tvoj najväčší sen, čo sa týka písania ako takého? Čo by si chcel dosiahnuť?

Peter Jelínek: Sen sa mi splnil v tom, že vydávam v spolupráci s vydavateľstvom Enribbook svoje knihy. Vždy som chcel byť undergroundový autor, preto zámerne píšem iba okrajový žáner neznámy širokej verejnosti a vydávam malé množstvo kníh. Takže s tým som spokojný, som presne tam, kde chcem byť. Zároveň píšem pre nezávislé vydavateľstvo, kde nie som príliš viazaný termínmi a vydávam v podstate kedy chcem a nemusím dodržiavať nejaké lehoty, čo mi popri mojej práci vyhovuje.

A čo by som chcel? Potešilo by ma, vydanie mojich kníh v češtine, pretože mám v Čechách pár svojich fanúšikov, ale mladí Česi nechcú čítať v slovenčine, čo je myslím celkom škoda.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.