Detské knihy prichádzajú vo veľkom (formáte)!

Letné prázdniny sú ideálnym časom, kedy začať čítať malým deťom, alebo rozvíjať záujem o čítanie. Vydavateľstvo SLOVART vydáva štyri knižné novinky pre deti s peknými ilustráciami a pútavým obsahom.

slovart_040721

Spoluautor populárnych ilustrovaných kníh VčelyStromy Wojciech Grajkowski sa tentoraz spojil s ilustrátorom Wojciechom Stachyrom a vytvorili edukačnú detskú publikáciu Zuby. Kniha hravým spôsobom učí deti ako sa vyvíjajú zuby od narodenia až po dospelosť a ako sa o ne treba starať. Kniha vznikla pod záštitou Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Dievčatko Pavla a jej dvaja kamaráti – Zrkadlo a Sonda – vám porozprávajú a vysvetlia, aká je starostlivosť o zuby dôležitá: ako a s čím si ich čistiť, čo sú mliečne a čo trvalé zuby, prečo im sladkosti i baktérie ubližujú a prečo treba absolvovať preventívne prehliadky u zubára, keby je potrebný zubný strojček a mnoho ďalších zaujímavostí!

Ďalšou novinkou je titul Poznáš Pippi Dlhú pančuchu? od Astrid Lindgrenovej, ktorý zoznamuje deti so svetoznámou postavičkou Pippi a jej kamarátmi a je určená už pre deti od 5 rokov.

Do vily Vilôčky, čo susedí s domom Tommyho a Anniky, sa nasťahuje najsilnejšie dievčatko na svete - Pippi Dlhá pančucha – s Pánom Nilssonom a koňom. Pippi nemá rodičov, ktorí by jej niečo prikazovali či zakazovali, preto si vždy robí presne to, čo sa jej zachce. Spolu s novými kamarátmi zažíva veselé dobrodružstvá: stávajú sa „vecohľadačmi“, zájdu do cirkusu, pečú, upratujú, lapajú zlodejov, no predovšetkým sa veselo zabávajú!

Zvieracie mláďatá a ich dobrodružný život je určená pre všetky zvedavé deti, ktoré sa chcú pomocou celostranových ilustrácií dozvedieť viac o zvieracom svete. Jej autor Miloš Anděra je český zoológ, ochranca prírody, ekológ a dlhoročný pracovník zoologického oddelenia Národného múzea v Prahe.

Šteniatko, levíča, slonie aj ľudské mláďa, káčatko alebo vtáča, čo ešte nevie lietať – všetky mláďatá sú roztomilé, ale ony ani ich rodičia to nemajú vždy jednoduché. Niektoré mláďatá sa o seba vedia postarať hneď po narodení, iné zase dosť dlho potrebujú rodičovskú starostlivosť. V knihe nahliadneš do prvých dní či týždňov mnohých druhov zvierat a uvidíš, aký je svet živočíchov rôznorodý a zaujímavý. Napríklad kengura po narodení „býva“ vo vaku na bruchu svojej mamy a opúšťa ho až po roku. Vtáky stavajú pre svoje vtáčatká rozmanité hniezda, cicavce sa starajú o mláďatá v brlohoch, norách aj ľadových skrýšach. Dozvieš sa, čím všetkým rodičia kŕmia svoje mladé, ako sa s nimi dohovárajú, ako ich učia či trestajú za neposlušnosť, ako ich prenášajú alebo chránia pred nebezpečenstvom či ako sa starajú o ich čistotu. V knihe plnej kreslených obrázkov a krátkych textov nechýba humor a hádanky na precvičenie nových poznatkov.

V sérií veľkých kníh od autora/ilustrátora Yuvala Zommera vychádza Veľká kniha o divokých tvoroch. Je to už štvrtá kniha, ktorá vychádza v slovenskom preklade po úspešných tituloch - Veľká kniha o operených tvoroch, Veľká kniha o malých tvorochVeľká kniha o morských tvoroch.

Naozaj sú líšky prešibané, paviány nadurdené a netopiere slepé? Prečo vlky vyjú na mesiac? Ako veľmi lenivý je leňoch? Koľko bradavíc má prasa bradavičnaté? V tejto knihe nájdete odpovede na tieto i mnohé iné otázky a dozviete zaujímavosti o tom, ako sa predátory bránia, ako dávajú o sebe vedieť, čo sa stalo s predátormi ľadovej doby a ktoré predátory sú ohrozené a prečo. Zoznámite sa s mnohými druhmi nádherných i prekvapivých divokých tvorov z celého sveta.

Yuval Zommer je absolventom Royal College of Art v Londýne, kde získal titul MA v odbore ilustrácia. Pracoval ako kreatívny riaditeľ vo viacerých reklamných agentúrach, vyhrala však láska k obrázkovým knihám.

Yuval získal za svoju knižky mnohé ocenenia, napríklad Heart of Hawick’s Children’s Book Award 2015 za najlepšiu ilustrovanú knihu ako aj cenu za najlepšiu detskú literatúru faktu pre deti vo veku 4-7 v súťaži 4-11 Picture Book Award. Jeho knihy boli nominované na SLA Information Book Award 2017 ako aj CILIP Kate Greenaway Medal.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.