Hurá, na lyžovačku počas prázdnin!

Školské prázdniny  a dovolenka má veľmi pozitívne účinky na zdravie a vitalitu, najmä ak nenapodobňujete zjazdárske hviezdy. Naše rady vám pomôžu prežiť lyžiarsku sezónu a pripánášame aj produktový tip, ktorý oceníte (nielen) na lyžovačke.

famiglia_inverno_sciare_23

1. NAJPRV SA OKYSLIČTE

K najvážnejším zraneniam dochádza počas prvých troch dní dovolenky. Aj keď je nádherný deň a sneh láka, nevrhnite sa okamžite na najnáročnejšie zjazdovky. Najprv zhlboka dýchajte, aby ste si okysličili krv, ponaťahujte sa a dajte svojmu organizmu čas zvyknúť si na nadmorskú výšku. Prvý deň sa nepresilujte, aby vám nasledujúce ráno svalová horúčka nezabránila vstať z postele. Horskí lekári radia mať pri sebe homeopatické lieky z bylinky Arnica montana, ktoré znižujú tvorbu krvných podliatín, ak by ste sa nevyhli pádu.

2. STE ZIMOMRAVÍ?

Vo vyšších nadmorských výškach býva suchý vzduch a chlad cítite až v kostiach, najmä ak zosilnie vietor. Vhodné oblečenie má byť nepremokavé, má chrániť pred vetrom a zároveň dovoliť potu, aby sa odparil. Radšej si oblečte tri tenšie vrstvy ako jednu hrubú, pred zimou ochránia lepšie. Pokiaľ patríte medzi „šťastlivcov“, ktorým je neustále zima na nohy, investujte do špeciálnych termoponožiek. Ak by nepomohli, môžete siahnuť po vynáleze agentúry NASA: špeciálne vložky do topánok ohrievané dobíjateľnou minibatériou. Sú vraj vhodné do všetkých typov obuvi aj do lyžiarok. Podobná vecička ohreje aj prsty na nohách. Keď ju raz vložíte do ponožky, približne päť hodín vám v nej udrží teplotu tridsaťosem stupňov. A ako ohriať ruky? V klasických palčiakoch vám bude teplejšie, väčšiu zručnosť však docielite v rukaviciach s oddelenými prstami. Aj tu už existujú rôzne špeciálne ohrievacie materiály. Rozhodne si však ruky nikdy „nerozmrazujte“ na radiátore ani pod horúcou vodou. Použite radšej jemnú masáž a krém s obsahom vitamínu A a D.

3. BUDÚCE MAMIČKY OPATRNE!

Názory odborníkov sa do istej miery líšia, väčšina gynekológov vám však lyžovanie v tehotenstve neodporučí, najmä pre riziko pádu. Nezabúdajte, že aj keď ste veľmi dobrá lyžiarka, môžete spadnúť zavinením niekoho iného. Isté riziko prináša aj nadmorská výška. Všetko závisí najmä od toho, ako sa cítite. So zjazdovým lyžovaním by ste však mali skončiť asi vo štvrtom mesiaci tehotenstva. Po bežkárskych stopách si to však môžete šinúť až do siedmeho mesiaca, samozrejme, len ak sa necítite unavená.

4. DETI NENÚŤTE

Celkom malé deti by ste nemali brávať vyššie ako do nadmorskej výšky tisíc metrov. Vždy svojho potomka chráňte pred zimou, buďte veľmi opatrní pri deťoch, ktoré ešte nechodia. Aj dobre oblečené sa totiž veľmi ľahko podchladia. Do batoha zoberte dieťaťu pre istotu vrstvu oblečenia navyše. Tak ako pri väčšine športov je aj pri lyžovaní individuálne, kedy sa ho má dieťa začať učiť. Závisí od talentu, ale aj chuti, nikdy by ste dieťa nemali nútiť. Odborníci tvrdia, že ideálny vek je okolo štyroch až piatich rokov.

5. HELMA NIE JE SMIEŠNA, NAOPAK!

Nie každé dieťa bude nadšené, keď mu na čiapku natiahnete ochrannú helmu, ak vám však záleží na jeho bezpečnosti, mali by ste ho presvedčiť. Deti sa totiž oveľa častejšie ako dospelí porania na tvári a hlave. A verte, že nejde o zbytočnosť. Počet úrazov tam rapídne klesol. Pri výbere helmy je dobré vedieť základné pravidlá: vyberajte certifikované výrobky, ktoré vlastnia schvaľovaciu samolepku CSI (musí byť vždy viditeľná), vhodnú veľkosť poznáte, keď nikde netlačí a tiež nie je voľná.

Na slovenských zjazdovkách platí od roku 2015 povinnosť nosenia prilby pre deti do 15 rokov veku.
V Poľsku platí rovnaká povinnosť pre deti a mladistvých až do 16 rokov veku.
V Česku zatiaľ povinnosť lyžiarskej prilby nie je definovaná zákonom, hoci sa o jej zavedení už dlho hovorí.
Rakúsko nemá v tomto ohľade jednotné pravidlá. Prilby sú vyžadované v prípade detí do 15 rokov vo všetkých spolkových krajinách, okrem Tirolska a Vorarlberska.
Talianska legislatíva umožňuje za jazdu bez helmy udeliť pokutu 200 EUR – povinnosť mať prilbu sa vzťahuje na lyžiarov a snowboardistov do 14 rokov veku.
V Nemecku je prilba dobrovoľná (hoci odporúčaná).
V Chorvátsku a Slovinsku je helma povinná do 15 rokov veku lyžiara.
Vo Švajčiarsku ani vo Francúzsku neexistujú žiadne obecne platné predpisy, ktoré by definovali povinnosť lyžovania či snowboardingu v prilbe. Niektoré francúzske lyžiarske strediská však vydali vlastné predpisy, preto je vždy důležité sledovať všetky podstatné informácie priamo v stredisku, kde budete lyžovať. 

6. POZOR NA SLNKO

Slnko v zime nás, samozrejme, láka, treba naň však dávať pozor rovnako ako v lete. Nikdy by ste nemali zabúdať na kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom. Nadmorská výška, odraz lúčov od snehu a vzduch bez znečistenia, ktoré inokedy pôsobí ako filter, môžu spôsobiť až takzvanú snežnú slepotu. Rovnakú opatrnosť vyžaduje pokožka, nanášajte si preto niekoľkokrát za deň opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom. Opálite sa tak či tak, vyhnete sa však spáleniu pokožky. Ak trpíte alergiou na slnko, oplatí sa niekoľko týždňov pred lyžovačkou užívať beta-karotén.

7. LYŽIARSKE OKULIARE

Lyžiarske okuliare, podobne ako pri helmách vyberajte kvalitné výrobky, pretože len tie vás ochránia a spríjemnia pobyt na svahu.
Chránia zrak pred ultrafialovým žiarením, ktoré sa úmerne zvyšuje s nadmorskou výškou, v ktorej sa lyžujete. Ďalej chránia zrak pred snežením a hmle. Moderné lyžiarske okuliare (napr. SWANS) sú funkčné do každého počasia. Majú polarizačnú vrstvu chrániacu pred nebezpečnými druhmi slnečného žiarenia(ultrafialové, modré a žlté), chránené sú pred oderom a zahmlievaním.

8. LYŽE NA MIERU

Farba a vzor lyží sú síce dôležité, lyžiarsky výstroj si však treba vyberať aj podľa iných kritérií. Lyže môžeme rozdeliť na tri skupiny, pre začiatočníkov, stredne zdatných a zdatných lyžiarov. Odlišujú sa kvalitou, vlastnosťami aj cenou. Lyže pre začiatočníkov sú lacnejšie, ľahšie, ale znesú menšiu záťaž. Veľmi dôležitá je dĺžka. S príchodom carvingových lyží, ktoré sa v strede zužujú a na špičke a päte rozširujú, sa odporúčaná dĺžka znížila. Začiatočníci a mierne pokročilí by mali používať lyže asi o pätnásť až dvadsaťpäť centimetrov nižšie, ako je ich telesná výška. Nech vás nemýli, keď vidíte v televízii pretekárskych slalomárov s lyžami po hrudník. Tie ich majú celkom inú kvalitu a vlastnosti, sú konštruované na mieru presne podľa potrieb pretekárov. Priemerne zdatnému lyžiarovi budú najväčšmi vyhovovať lyže dlhé desať až pätnásť centimetrov pod telesnú výšku, nároční, zdatní lyžiari by si mali vybrať lyže vysoké, ako sú sami, prípadne o päť až osem centimetrov kratšie. Aj v tomto prípade platí: príliš dlhé lyže sú zbytočné, tie, ktoré vidíte u pretekárov, sú vyrobené špeciálne pre zjazd a superobrovský slalom a sú stavané úplne inak ako lyže, ktoré si môžeme kúpiť v obchodoch. A aká má byť dĺžka palice? Keď ju uchopíte a odmyslíte si približne dva centimetre, ktoré sa pri jazde zapichávajú do snehu, mali by vaše ramená a predlaktie zvierať pravý uhol.

TIP: Oceníte ho (nielen) na lyžovačke

Chystáte sa aj vy s deťmi počas jarných prázdnin na lyžovačku? Je skvelé len tak si užiť sneh a vychutnať si jazdu na lyžiach či snowboarde. Po celom dni na svahu však každý rieši dilemu, ako čo najefektívnejšie vysušiť mokré zvršky. Zatiaľ čo usušiť oblečenie na radiátoroch nie je až také ťažké, s lyžiarkami, hrubými lyžiarskymi rukavicami či zimnými topánkami to nie taká „brnkačka“. Keď sú premočené až do nitky, sotva ich vysušíte len položením pod radiátor, sálajúcim teplom z kozuba či vystlaním novinami. Vtedy vám príde vhod elektrický sušič obuvi a rukavíc Orava SW-482. Naraz si poradí s dvoma pármi mokrých topánok či rukavíc - stačí ich nastoknúť na tepelné trubice zariadenia a zakrátko ich budete mať suché a pripravené na ďalšie nosenie. Sušič sa rýchlo zahreje a mokré veci usuší dôkladne, avšak veľmi šetrne. Keďže má príkon len 42 W, ide naozaj o energeticky úsporný spotrebič, ktorý ani počas dlhej zimy nezruinuje váš rodinný rozpočet. Je skladací, ľahko sa obsluhuje aj prenáša a jeho služby si nebudete vedieť vynachváliť nielen v zime, ale aj počas daždivej jesene.

orava_sw_482_24

Kúpite ho v e-shope značky Orava za 59,90 eur. www.orava.eu  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.