Svet farieb II.

Máte radi pastelové farby? Veľmi dobre... Broskyňová, marhuľová a citrónová uľahčujú vytváranie nových vzťahov a bystria úsudok. Poznatky o povzbudivých a liečivých účinkoch farieb sú staré ako ľudstvo samo. No veriť jednoduchým veciam je niekedy zložité...

farby_1122

Skúste však zabudnúť na predsudky a rozohrajte veľkú hru s farbami!

Tyrkysová farba je spojená s harmóniou, náklonnosťou, priateľstvom a súdržnosťou. Obľubujú ju výrazne tvoriví ľudia a jedinci s prirodzeným šarmom.

+ P o z i t í v a : Tyrkysová farba pomáha hojiť popáleniny a zapálené rany. Podporuje tiež celkovú obranyschopnosť organizmu, a preto je vhodné zahaliť sa do tyrkysovej počas prechladnutia a chrípky. Okrem toho pomáha prekonávať plachosť, trému, nepokoj a posilňuje jasné myslenie.
– N e g a t í v a : Priveľa tyrkysovej môže podnietiť vrtošivosť, egocentrizmus, vystatovačnosť a nevšímavosť.

Fialová farba je symbolom duchovna, hĺbavosti, mágie a kúziel. Obklopujú sa ňou senzitívni introverti, túžiaci po ústraní - silné individuality alebo podivíni a vydedenci. Fialová býva obľúbená aj u detí.

+ P o z i t í v a : Fialová farba svojimi vibráciami posilňuje obličky a môže pôsobiť ako diuretikum. Z psychologického hľadiska podporuje osobnostný vývoj a snahu "dospieť". Potláča násilnícke sklony. Pozitívne vplýva na organizačné schopnosti.
– N e g a t í v a : K negatívam, ktoré môže fialová podnecovať, patrí pocit nadradenosti, prehliadanie okolia, nevšímavosť k odlišným názorom a vnútorný pocit neistoty.

Čierna farba je príznačná pre tajuplnosť, odťažitosť, vážnosť a smútok. Zvyčajne ju uprednostňujú ľudia, ktorí túžia byť zaujímaví a neuchopiteľní, ako aj ľudia milujúci dramatično a risk.

+ P o z i t í v a : Čierna prepožičiava svoju moc farbám, s ktorými je skombinovaná: v spojení s červenou zdôrazňuje telesnosť a sexualitu; v spojení s ružovou spoločenské postavenie, v spojení so žltou mentálnu nadradenosť...
– N e g a t í v a : Priveľa čiernej podnecuje neprístupnosť, rozladenosť a vyvoláva vyčerpávajúcu potrebu mať všetko pod kontrolou.

Biela farba sa spája s čistotou, nevinnosťou, úprimnosťou a eleganciou, ako aj perfekcionizmom, citlivosťou a rezervovanosťou. Obľubujú ju ľudia, ktorým záleží na dobrej povesti a rešpekte.

+ P o z i t í v a : Biela farba pomáha rozvíjať kultivovanosť, distingvovanosť a prezieravosť. Spája sa tiež s disciplinovanosťou. Radi sa v nej prezentujú napríklad lekári.
– N e g a t í v a : Priveľa bielej unavuje zrak a vedie k odmeranosti, bezvýraznosti, prázdnote a unavujúcej kritičnosti.

Šedá farba je farbou neutrality, múdrosti (šedá kôra mozgová) a zrelosti. Spája sa tiež s neurčitosťou (šedá eminencia, šedá zóna), utiahnutosťou (sivá myška) alebo strachom (sivé mraky, sivá budúcnosť). Šedú uprednostňujú navonok ušľachtilí jedinci, ktorým však často chýba vnútorná integrita a stabilita.

+ P o z i t í v a : Šedá farba podporuje opatrnosť, zdržanlivosť, spoľahlivosť a rozvahu. Je mimoriadne vhodná na športové a domáce oblečenie. Svetlošedá a strieborná dávajú pocit nádeje.
– N e g a t í v a : Šedej farbe by sa mali vyhýbať ľudia skleslí, nezáživní a nerozhodní. Prevaha tmavošedej pôsobí hrozivo.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.