Ako sa pripraviť na pôrod? Tipy pre budúce mamičky v poslednom trimestri tehotenstva

Tretí trimester tehotenstva je časom plným očakávania, vzrušenia, ale aj neistoty, keď sa blíži deň, kedy konečne uvidíte tvár svojho bábätka. Je to obdobie, kedy je dôležité dbať nielen na fyzické, ale aj na psychické zdravie.

shutterstock_w_drink_water

Príprava na pôrod a prvé týždne s novým členom rodiny môže byť prehľadnejšia a menej stresujúca, ak máte k dispozícii správne informácie a podporu. V tomto článku ponúkneme užitočné tipy a rady pre mamičky v treťom trimestri, ako sa efektívne pripraviť na pôrod, či už ide o balenie tašky do pôrodnice, techniky relaxácie a dýchania, alebo jednoducho o to, ako si užiť posledné týždne tehotenstva. Nech sa nachádzate v akejkoľvek fáze prípravy, naše odporúčania vám môžu pomôcť cítiť sa pripravenejšie a pokojnejšie pred jednou z najdôležitejších udalostí vášho života.

Tretí trimester tehotenstva – ako ho prežiť v pohode?

Keď sa blížite k záveru vašej cesty tehotenstva, tretí trimester prichádza s radou zmien pre vaše telo aj pre vaše bábätko. Je úplne prirodzené, že sa objavia určité ťažkosti. Jednou z nich môže byť občasná bolesť hlavy. Tento čas môže byť plný radosti z očakávania, ale aj výziev, ktoré sú súčasťou prípravy na príchod nového člena rodiny.

Bolesť hlavy v tehotenstve môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Medzi bežné príčiny patrí zvýšené napätie v dôsledku fyzických zmien, ako je nárast hmotnosti a zmeny držania tela. Hormonálne zmeny, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tehotenstva, tiež môžu prispievať k pocitom nepohodlia.

Aby ste si tento čas užili čo najviac a zároveň sa cítili pohodlne, tu je niekoľko tipov, ako prežiť tretí trimester v pohode:

●      Doprajte si dostatok odpočinku. Aj keď je skvelé byť aktívna aj počas tehotenstva, je dôležité, aby ste si dopriali dostatok odpočinku. Urobte si pohodlie a ak môžete, doprajte si aj šlofíka počas dňa.

●      Dbajte na hydratáciu. Pitie dostatku vody je kľúčové, najmä v treťom trimestri. Hydratácia pomáha predchádzať únave, zápche a dokonca aj predčasným kontrakciám.

●      Cvičte pravidelne. Pravidelné nenáročné cvičenie zlepší vašu náladu, zvýši energiu a pripraví vaše telo na pôrod. Chôdza, plávanie alebo špeciálne tréningy pre tehotné sú skvelou voľbou.

●      Zdravo sa stravujte. Vyvážená strava bohatá na živiny podporí vaše zdravie a aj zdravie vášho bábätka. Zamerajte sa na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a dostatočný príjem kalcia.

●      Komunikujte so svojím partnerom. Zdieľajte svoje pocity, obavy a očakávania so svojím partnerom. Spoločné plánovanie a podpora môžu posilniť váš vzťah a pripraviť vás na novú kapitolu vášho života.

●      Nezabúdajte na pravidelné kontroly: Uistite sa, že dodržiavate všetky odporúčané lekárske kontroly. Tieto návštevy sú dôležité na monitorovanie vášho zdravia a taktiež zdravia vášho bábätka.

Pamätajte, každé tehotenstvo je jedinečné, a preto je dôležité počúvať svoje telo a konzultovať akékoľvek zmeny alebo obavy so svojím lekárom.

shutterstock_pregnant_w_yoga

Ako zvládnuť pôrod? Príprava začína oveľa skôr, než v treťom trimestri

Pripraviť sa na pôrod je dôležité nielen fyzicky, ale aj mentálne. Ideálne je začať s predpôrodnými kurzami, kde sa naučíte dôležité techniky dýchania a relaxácie, ktoré budú počas pôrodu nesmierne užitočné. Tieto kurzy vám tiež poskytnú príležitosť stretnúť sa s ostatnými budúcimi rodičmi, čo môže byť skvelým zdrojom podpory a porozumenia.

Aj keď sa rozhodnete nezúčastniť sa na predpôrodnom kurze, existuje mnoho spôsobov, ako sa môžete pripraviť na pôrod. Na začiatok vám odporúčame vyhľadávať rady od skúsených mamičiek, ako napríklad tento článok od Spokojnej mamy: Ako zvládnuť pôrod.

Tu sú niektoré ďalšie tipy, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na tento veľký deň:

●      Vzdelávanie sa cez internet a knihy: Využite online zdroje, videá a knihy, ktoré poskytujú informácie o pôrode, dýchacích technikách a spôsoboch relaxácie. Existuje množstvo kvalitných materiálov zameraných na prípravu na pôrod.

●      Relaxačné a dýchacie techniky: Naučte sa techniky dýchania a relaxácie, ktoré môžete použiť počas pôrodu, napríklad hlboké dýchanie, vizualizácia alebo meditácia. Tieto techniky môžu pomôcť pri zvládaní bolesti a stresu.

●      Fyzická príprava: Udržujte sa v dobrej fyzickej kondícii pomocou jemných cvičení zameraných na tehotné ženy, ako je chôdza, plávanie alebo prenatal joga. To môže pomôcť pri príprave vášho tela na pôrod.

●      Porozprávajte sa s inými mamičkami: Získajte perspektívu a tipy od priateľov alebo rodinných príslušníkov, ktorí už majú skúsenosti s pôrodom. Ich príbehy a rady vám môžu poskytnúť praktický pohľad na to, čo môžete očakávať.

●      Plán pôrodu: Premyslite a zapíšte si váš plán pôrodu, vrátane toho, koho chcete mať pri sebe počas pôrodu, aké pozície preferujete pri pôrode, a aké sú vaše preferencie ohľadom zmiernenia bolesti.

●      Konzultácie s odborníkmi: Aj ak sa nezúčastňujete na predpôrodnom kurze, pravidelné konzultácie s vašim lekárom alebo pôrodnou asistentkou sú nevyhnutné. Môžete s nimi prebrať vaše obavy, otázky a plán pôrodu.

Tieto kroky vám môžu pomôcť cítiť sa pripravenejšie a sebavedomejšie, keď príde čas privítať vaše bábätko na svet.

Na zmiernenie stresu z nadchádzajúcej udalosti je kľúčové nájsť čas na relaxáciu a uvoľnenie sa. Praktikujte mindfulness alebo jemné jogové pozície zamerané na tehotné ženy, ktoré môžu pomôcť uvoľniť napätie a zlepšiť vašu náladu. Rovnako dôležité je komunikovať so svojím partnerom, rodinou a priateľmi, ktorí vám môžu poskytnúť emocionálnu podporu. Nebojte sa vyhľadať profesionálnu pomoc, ak cítite, že stres je pre vás príliš veľkou záťažou.

Potom je čas na praktickú prípravu – zaobstarávanie si vecí, ktoré vy a vaše bábätko budete potrebovať.

Čo si zbaliť do pôrodnice?

Keď sa blíži koniec tretieho trimestra tehotenstva, je dôležité mať pripravenú tašku s potrebnými vecami do pôrodnice. Táto príprava zabezpečí, že budete mať pri sebe všetko dôležité pre pohodlie a potreby počas pôrodu a pobytu v pôrodnici. Pripraviť si tašku vopred vám tiež pomôže cítiť sa pokojnejšie a pripravenejšie na príchod vášho bábätka.

shutterstock_pregnant_w

Pripraviť si tašku do pôrodnice je krok, ktorý by teda mal byť vykonaný s predstihom. Tu je praktický zoznam vecí, ktoré by ste si mali vziať so sebou:

Potreby pre bábätko:

●      Oblečenie: Novorodenecké čiapky z jemnej bavlny, ponožky, body, pyžamká – overaly, perinka či zavinovačka na zabalenie bábätka.

●      Plienky (najmenšie).

●      krém proti zapareninám.

●      Autosedačku (vajíčko) pre bezpečný odvoz domov.

●      Fľaše pre deti: V prípade, že by ste sa rozhodli alebo potrebovali kŕmiť bábätko umelým mliekom, nezabudnite si pripraviť fľašky.

Potreby pre mamičku:

●      Osobné doklady: Občiansky preukaz, kartička poistenca, lekárske správy a iné dôležité dokumenty.

●      Oblečenie pre mamičku: Pohodlné oblečenie na pôrod a pobyt v pôrodnici, vrátane nočnej košele, ktoré umožňujú ľahký prístup pre kojenie, ako aj ponožky, župan a papuče, šľapky do sprchy.

●      Hygienické potreby: Základné toaletné potreby ako zubná kefka, zubná pasta, mydlo, uterák, vlhčené obrúsky, vreckovky, vložky do podprsenky pre kojace matky, popôrodné nohavičky, hygienické vložky a podložky na posteľ.

●      Pohodlné oblečenie na odchod domov: Vyberte si niečo, v čom sa budete cítiť pohodlne pri odchode z pôrodnice.

●      Nabíjačka na telefón a iné zábavné zariadenia: Nabíjačka na mobilný telefón, tablet alebo elektronickú knihu na relax, zábavu a komunikáciu s blízkymi počas pobytu v pôrodnici.

●      Občerstvenie a pitie: Vezmite si vodu a ľahké občerstvenie, ktoré vám pomôžu doplniť energiu a hydratáciu počas pôrodu.

Tento zoznam si prispôsobte podľa svojich vlastných potrieb a odporúčaní pôrodnice, do ktorej idete rodiť.

Tehotenstvo, pôrod a starostlivosť o novorodeniatko je cesta plná výziev, ale zároveň je to obdobie plné lásky, očakávania a radosti. Pamätajte, že ste silné a schopné zvládnuť všetko, čo pred vami stojí. Dôverujte svojmu telu, svojej intuícií a tímu odborníkov, ktorí sú tu, aby vám pomohli. Nezabudnite si užívať aj posledné momenty pred príchodom vášho bábätka.

Zdroj foto: Schutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.