Základná výbavička pre novorodenca

Príchodom nového člena do rodiny sa zvyšujú aj náklady v domácom rozpočte, obzvlášť pri narodení prvého dieťatka. Možno vám pomôžu naše tipy a rady, ako to zvládnuť bez zbytočného stresu, aby ste si tieto okamihy dokázali užiť naplno.

maternity_06_1200x800

Možno vám pomôžu naše tipy a rady, ako to zvládnuť bez zbytočného stresu, aby ste si tieto okamihy dokázali užiť naplno. Oblečenie v prvých mesiacoch veľmi rýchlo bábätko vyrastie, preto sa zvyčajne dobre zachová a ďalej sa spravidla dedí, či daruje. Koľko vás to bude všetko stáť, záleží len na vašich finančných možnostiach, prípadne prioritách, či sa uspokojíte s vecami aj z druhej ruky. Usporiť môžete aj keď nakúpite pri zľavách.

Základná výbava

Budete potrebovať kočiarik. Základné vybavenie mnohých detských kočíkov, kladú dôraz predovšetkým na vysokú funkčnosť. Nové kombinované kočíky s korbičkou kúpite od 1000€, môžu byť v kombinácii so športovým kočíkom alebo aj s autosedačkou – kolískou. Mnoho kombinovaných kočíkov umožňuje vymeniť bežnú hlbokú korbičku za autosedačku alebo korbu zo športového typu. Novinka ľahko nastaviteľný pás systémom CLICK & GO sa skladá z dvoch do seba zapadajúcich dielov, ktoré vytvárajú bezpečné upevnenie medzi podvozkom kočíku a korbou, respektíve autosedačkou. Moderné kočíky po novom dostávajú do výbavy praktické pásky 3M Scotchlite z reflexného materiálu. Strieborný povrch pokrytý množstvom drobných guličiek alebo hranolov, z ktorého sú pásky vyrobené, presahuje najvyššiu kategóriu jasu podľa normy ČSN EN 471, a poskytuje teda vysoký stupeň bezpečnosti.

freepik_mother_baby_24

Pred kúpou, porovnávajte s inými modelmi z vašej kategórii dôležité parametre - bezpečnosť a praktickú manipuláciu kočiarika. Významným kritériom pri výbere detského kočíku býva jeho rýchle zloženie a rozloženie, vďaka čomu sa s ním ľahšie manipuluje. Novinkou je automatický zámok proti sklápaniu.Všímajte si, brzdy, systém bezpečnostných pásov na uchytenie dieťaťa, typy kolies, či je rukoväť polstrovaná , aký majú odkladací košík, respektíve tašku. Nezabudnite na sieťku, letnú striešku alebo slnečník v letnom období a obal proti dažďu.

Ďalej potrebujete...

... postieľku s matracom, ku ktorej treba zarátať chránič matraca, vnútorný štvordielny komplet, aspoň dve plachty, vankúšik, paplónik, obliečky a deku.

... vaničku na kúpanie a lehátko či penovú podložku do nej. Prebaľovaciu podložku zvoľte radšej s okrajmi.

... kvalitnú autosedačku, ktorá odzrkadľuje váhu a výšku dieťaťa. Pre novorodencov a deti s hmotnosťou do 13 kilogramov sa často používajú autosedačky, ktoré sú súčasťou kombinovaných kočiarikov. Sú ľahké, maximálne prenosné, prispôsobené dokonalej ochrane a umiestňujú sa proti smeru jazdy. Sedačky najvyššej kvality využívajú päťbodový systém pásov. Tento systém zároveň najlepšie zabraňuje vymršteniu a funguje ako ochranná ulita počas rôznych typov nehôd. Takzvaná ATS technológia pre aktívne napínanie pásu, informuje rodičov pomocou svetelných a zvukových signálov, že je dieťa úplne správne pripútané. Populárnym prostriedkom je aj systém ISOFIX, ktorý reaguje na znepokojivé množstvo nesprávne pripevnených autosedačiek k vozidlu.

... plienky a ortopedické nohavičky. Na výber máte jednorazové plienky vo veľkostiach 1-2 a na začiatok ich spotrebujete do 80 kusov. V jednom balení ich je okolo 160 kusov. Na výber máte aj textilné, bavlnené plienky, ktoré sú pri vstupe nákladnejšie, ale neskôr ušetríte. Textilné plienky (10 kusov) využijete pri ortopedických nohavičkách veľkosti 1 a 2. Zakúpte si aspoň po 2 kusy nohavičiek z uvedených veľkostí.

1.TIP: Určite využijete látkové plienky, ktoré sa skrátka hodia na akúkoľvek príležitosť. Skvelé sú aj detské uteráky s kapucňou na hlavičku, do ktorých ich môžete zabaliť ihneď po vykúpaní. Pre odrastenejšie bábätká, ktoré už skúšajú príkrmy, určite kúpte podbradníky.

1_kik_23224

Súprava podbradníkov, 3 ks, 2,99 €.Látkové plienky, 3,19 €.Detská osuška, 4,99€.

... výbavičku. Nezávisle od ročnej doby, bábätko potrebuje pár detských košielok a kabátikov vo veľkosti 56 až 62, aspoň 5 - 6 kusov dojčenských dupačiek a body (56-62), 4 páry ponožiek a 2-3 bavlnené čiapočky. Náklady na výbavičku sa líšia aj s ročným obdobím. V zime potrebujete detský teplý fusak, ktorý sa v priemere pohybuje od 21 do 70 eur a deku, na jar a leto postačí ľahšia zavinovačka. Zimní novorodenci sa nezaobídu bez teplejšieho oblečenia, rôznych kombinéz, rukavičiek a teplých čiapočiek.

2. TIP:  Dieťatko po narodení strávi veľa času spánkom, a tak je dôležité zaistiť mu maximálne pohodlie. Iste sa budú hodiť pyžamové overaly s rozopínaním vpredu. Vďaka tomu ho aj počas noci rýchlo prebalíte a môžete sa obaja opäť ponoriť do spánku. Možno sa bude hodiť aj detská deka z príjemného materiálu, ktorú môžete voziť v aute alebo v kočíku. V KiK nájdete takmer všetko, čo potrebujete do základnej výbavy pre dieťatko, aj množstvo ďalších praktických doplnkov.

2_kik_23224

Dojčenské pyžamo, 3,99 €.Detská deka, 7,99 €.

...detskú kozmetiku, ktorá zahŕňa krém proti zapareninám a tuhé mydlo na umytie bábätka, vlhké obrúsky, kefku na vlásky, prípadne hrebienok na homporu – mliečnu detskú chrastičku, ktorá sa objavuje u novorodencov. Detské nožničky s tupým koncom na zastrihnutie nechtíkov na rukách do oblúku, na nôžkach zarovno.

.... k základnej výbave patrí teplomer, v neskoršom období odsávačka hlienu a vatové tampóny do nošteka a uší

... kojenecké fľaše s kefkou, cumlíky ak je dieťa na umelej výžive

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.