Chcete mať z vašich „zlatíčok“ úspešných „dospelákov“?

Napísal Kristína Chudá 15. február 2024

Toto je alfa omega úspechu a raz vám  poďakujú. Máte pocit, že ste niekedy až príliš tvrdou mamou pri výchove svojich expertov? Vedia vás dostať svojimi fintami či doslova usedavým plačom? Podľa novej štúdie, ktorú uskutočnila univerzita v Essexe...

shutterstock_170124

... deti, na ktoré boli ich mamy počas dospievania trocha „tvrdšie“, majú väčšiu pravdepodobnosť, že v dospelosti dosiahnu úspech. Výskum v priebehu šiestich rokov sledoval životy 15 500 detí vo veku od 13 do 14 rokov. A čo odhalil? Mamy, ktoré neboli príliš benevolentné a ich výchova bola ozaj výchovou, získali pre svoje „zlatíčka“ skvelú budúcnosť v oblasti vzdelávania, vzťahov aj profesie.

A teda, ako vychovať z vašich ratolestí úspešných a sebavedomých ľudí?

1. "Time Out" v žiadnom prípade NIE!

Nahnevalo vás vaše „zlatíčko“ a vy ste ho poslali, aby premýšľalo o tom, čo sa udialo? Keď pošlete po malej hádke vášho pubertiaka do svojej izby, vy to chápete ako čas, kedy mu dávate priestor upokojenie. A ako to môže pochopiť vaša ratolesť? "Choď preč a vráť sa, až keď budeš pripravená/ý počúvať, čo ti hovorím," V takomto prípade si pustí hudby do uší a hneď zabudne, čo sa stalo. Takéto nepríjemné pocity poškodzujú psychiku dieťaťa. Neposielajte ho preč v žiadnom prípade, zdieľajte jeho frustráciu a dajte mu vedieť, že ho milujete a ste s ním. Pevnosť výchovy musí byť spojená s láskavosťou. Váš pubertiak musí vedieť, že ho milujete aj vtedy, keď neposlúcha.

2. Rodičovské „úplatky“

"Keď spravíš všetko, čo ti hovorím, môžeš isť von, inak nepôjdeš nikam, " tieto rodičovské „úplatky“ sú dvojsečnou zbraňou. Áno, síce dieťa spraví to, čo chcete, ale vždy za niečo? Ruku na srdce, je to správne? Vaše „všetko“ si na tento systém odmien rýchlo zvykne a vy už nebudete vedieť, ako z toho začarovaného kruhu von. Takýmito malými „úplatkami“ podkopávate svoju rodičovskú autoritu. A váš pubertiak? Ten si bude istý, že keď niečo od neho budete chcieť, vždy za to niečo dostane.

3. Ospravedlňujte sa od srdca

Je nesmierne dôležité, aby vaše „všetko“ vedelo povedať "Mrzí ma to. Je mi to ľúto." Týmto sa naučí, že každý nesie vždy za svoje správanie zodpovednosť. Ak sa niečo nepodarí, ak niečo nevyjde, tak ako by malo, treba to priznať a ospravedlniť sa. No ospravedlnenie ako ospravedlnenie. Vždy je cítiť, kedy sú to len prázdne slová a kedy mu je to ozaj ľúto.  Ak uvidia, že vaše ospravedlnenia sú úprimné a tú ľútosť skutočne cítite, naučia sa to od vás.

4. Nastaviť hranice

Máte liberálnu výchovu? Zmeňte ju. Aj keď sú už vaše deti dospievajúce, potrebujú priadok, rutinu, ba dokonca hranice. Ak im toto nedáte, môžu mať  pocit, že sa v tom veľkom priestore, ktorý ich obklopuje, môžu stratiť. Nedostatok pravidiel bráni ich schopnosti rozvíjať sa. Byť hlučný a skúšať hranice sú prirodzené a zdravé spôsoby, ako si vás testujú, milí rodičia.

Takže milé mamičky, aj oteckovia. Ak vaše dospievajúce deti neustále vyvracajú oči dohora, kričia na vás, aby ste im už dali pokoj, nepočúvajte! Robíte pre nich to najlepšie, čo môžete. A verte, príde čas, kedy vám za výchovu poďakujú.

Zdroj foto: Shutterstock


Zdroj:

https://www.purewow.com/news/study-confirms-nagging-mothers-raise-more-successful-daughters

https://zeny.iprima.cz/deti/5-nejcastejsich-chyb-ktere-rodice-delaji-pri-vychove-deti

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.