Štýl i pre tých najmenších. Trendy detskej obuvi na jar/leto 2024

Napísal Mária Halajová, Deichmann 16. január 2024

Konečne si zasa užívať slnko a čas strávený vonku – to je pre našich najmenších ten najväčší poklad. Detské chodidlá preto potrebujú bezpečné, ale, samozrejme, aj štýlové obutie. Je množstvo kritérií, ktoré musí obuv spĺňať.

deichmann_160124

Potrebné parametre môžeme rozdeliť do troch bodov. Na prvom mieste by malo byť zdravotné hľadisko, potom cena a vzhľad. Ale skutočnosť je úplne opačná, na prvom mieste je cena, potom vzhľad a nakoniec zdravotné hľadisko.

Mali by sme si uvedomiť, že naše dieťa je veľmi aktívne a to si vyžaduje vhodne zvolenú topánku, potrebnú pre zdravý vývoj chodidla a pohybových návykov. Malé deti lezú plazia sa, behajú a skáču, kopú do lopty a podobne. Objavujú svet okolo seba v závislosti od svojho veku a limitov vyplývajúcich od fyzických a psychických schopností. Práve preto je dôležité vybrať vhodnú obuv.

Detské chodidlo rastie vo fázach:
0 až 2. rok– v priemere rastie 20 mm za rok, asi 1/2číslo každé dva mesiace
2. až 3. rok- v priemere rastie 15.cm za rok, asi 1/2číslo každé tri mesiace
3. až 13.-15. rok- rast sa pomalý a rastie asi 10 mm za rok

Preto je dôležitá kontrola detských topánok. Podstatná nie je len veľkosť chodidla, ale aj jeho tvar, proporcia a štruktúra. Materiál musí spĺňať vysokú funkčnosť a kvalitu, topánka má byť zdravotne vyhovujúca, pohodlná, ľahká a funkčná. Nezanedbateľný je aj uzatvárací systém topánok, ktorý okrem klasických šnúrok ponúka suché zipsy, rôzne uzatváracie spony, ktoré sú dobre ovládateľné aj pre menšie deti.

Dobrá rada nakoniec, pri kúpe a výbere topánky pre vaše dieťa, si vyžiadajte certifikát garantujúci vlastnosti, ktoré zdravá detská obuv má mať. Pretože nie je vždy podmienkou, že drahá topánka je aj kvalitná.

Rovnako ako u dospelých pozorujeme v kategórii obuvi pre deti a tínedžerov trend prírodných farieb a materiálov. Tlmené farby, ako je olivová, hnedábéžová, pôsobia harmonicky v kombinácii s bledoružovou a modrou.

Ak ide o dievčenskú obuv, stretávame sa s neónovoružovou, orgovánovou, pastelovomodrou alebo citrónovožltou, roztomilými aplikáciami v podobe kvetiniek
a hviezdičiek a farebným leopardím vzorom, prípadne potlačou konfiet. Flitre v dúhových farbách a zlaté metalické detaily budú žiariť na jarnom a letnom slnku.

Tenisky, sandále a šľapky pre chlapcov majú tradične tlmené farby. Dominuje hnedá, modrá, koňaková alebo olivová s detailmi v neónovozelenej a oranžovej.

Zdroj foto: Deichmann

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.