10 tipov, ako obliecť deti na slávnostné udalosti

Napísal Eva Dedinská 10. december 2023

Špeciálne udalosti sú ideálnou príležitosťou, aby sa na jednom mieste stretla celá rodina. Je to tiež výnimočná možnosť, ako sa predviesť v čo najlepšom svetle. Dospelí zvyčajne majú jasno v tom, čo si idú obliecť.

Aj keby vás pozvali napríklad na svadbu, ktorá sa bude konať v lete nasledujúceho roka, priveľmi nestresujete, pretože viete, že na výber šiat máte ešte dosť času. O niečo zložitejšie je to pri výbere oblečenia pre deti. Detské šaty, ktoré dnes pasujú, už o niekoľko mesiacov môžu byť malé. Kedy nakupovať oblečenie a ako sa nepopáliť? Odpovede nájdete v týchto 10 tipoch, ktoré by vám mali uľahčiť výber slávnostného oblečenia pre vaše ratolesti.

freepik_1_081223

1. Na svadbu slávnostnejšie, na oslavu výročia menej formálne

V priebehu ľudského života sa vyskytne niekoľko príležitostí, ktoré si zaslúžia oslavu. Môže to byť svadba niekoho z rodiny, zlatá svadba starých rodičov, oslava okrúhlin, narodeninová oslava, krst, sviatosť prijímania alebo birmovania. Toto sú veľké okamihy, ktoré chcete osláviť v kruhu najbližších.

Ak teda vyberáte oblečenie pre svojich drobcov, je potrebné rozlišovať, o ako formálny event ide. Svadba si pýta niečo iné ako oslava 60-tky babky alebo dedka. Informujte sa, či slávnosť má nejaký dress code. V akom duchu sa organizuje? Kde sa koná? To vám pomôže určiť, do akého štýlu ísť.

Čo sa týka oslavy narodenín vašej dcérky či syna, tam máte voľnú ruku. Je to ich veľký deň, preto je v pohode, keď budú za hviezdu. Vždy však treba mať na pamäti, aby šaty boli pohodlné a umožnili dieťaťu vstať od stola a užiť si trochu zábavy.

2. Zvážte vek dieťaťa

Spoločenské princeznovské šaty u dievčat vyhrávajú. Možnosti sú nekonečné a môžete vyberať z rôznych materiálov, štýlov, farieb a pod. Nedajte sa však veľmi ovplyvňovať módnymi trendami. Súčasná detská móda je menej upätá a odvážnejšia, preto je na vás, ako na rodičoch, zvážiť, čo je pre vašu dcéru vhodné a čo nie.

Prispôsobte oblečenie veku dieťaťa. Prečo by batoľa nemohlo vyzerať ako ružový kvietok? Prečo 10-ročnému dievčaťu kúpiť šaty, ktoré sa hodia skôr tínedžerkám? Nikam sa neponáhľajte. Vaše dcérky prirodzene dospejú do veku, kedy už chutné spoločenské šatôčky nebudú vhodné.

S vekom sa vytráca aj nezbednosť a potreba stále niekam odbiehať a hrať sa. Kým staršie slečny si už dokážu dať pozor na svoje nové šaty, u mladších je väčší predpoklad, že dôjde k nehode. Ani malí šibali nebudú veľmi dbať na drahý smoking. Tu je povolené ležérnejšie oblečenie aj na veľmi slávnostnú udalosť.

Viete, dokedy chystať deťom oblečenie a kedy to zvládnu samé? Staršie deti sa už dokážu vyjadriť k tomu, čo si oblečú. Doprajte im preto pri výbere určitú voľnosť. Dieťa vám samo povie, čo sa mu páči a čo nie. Naznačí vám, čo je ochotné si obliecť a do čoho ho za nič na svete nedostanete.

freepik_2_081223

3. Pohodlie pred štýlom

Ako sme už v prechádzajúcom bode naznačili, aby dieťa vydržalo v šatách niekoľko hodín, je veľmi dôležité, ako sa v nich cíti. Ak synovi pripravíte nohavice z drsného materiálu a k tomu topánky, ktoré ho budú tlačiť, verte, že vám to počas oslavy dá pekne pocítiť. Ak malej princeznej kúpite príliš nadýchané šaty, ktoré sa jej všade zachytávajú, šaty to v konečnom dôsledku nemusia prežiť.

Dôležité sú aj veľkosť a strih šiat. Je lepšie voliť oblečenie, ktoré dobre sedí alebo je trochu voľnejšie, než to, ktoré je tesné a dieťa obmedzuje v pohybe. Dieťa určite bude chcieť behať, skákať, liezť, hrať sa s inými deťmi, zo zvedavosti sa bude krútiť na stoličke, len aby mu neušiel nejaký dôležitý moment.

Ak obliekate novorodenca alebo batoľa, myslite na to, že ho budete dojčiť a prebaľovať. Uľahčite si to správnym výberom oblečenia.

4. Slow fashion

Slow fashion je opak rýchlej módy a má veľký význam najmä z hľadiska udržateľnosti. Ako sa hovorí: nie ste takí bohatí, aby ste kupovali lacné veci. Slávnostné oblečenie vás bude najlepšie reprezentovať, ak investujete do kvality. Kvalitné látky vám zabezpečia dlhú životnosť šiat, šitie je pevnejšie, farby sú trvácnejšie, látky sa iba tak neroztrhnú, takéto oblečenie si vaše deti môžu obliecť na ďalšie príležitosti.

Na udržateľnosť oblečenie prihliadame najmä v spojení s oblečením pre dospelých. Dospelí akosi prirodzene siahnu po modeloch, ktoré si môžu vziať aj na pracovný večierok alebo obchodné rokovanie. Elegantné blúzky sa preto často stávajú súčasťou slávnostného outfitu, stačí ich doplniť klasickou čiernou sukňou. S myšlienkou na všestrannosť oblečenia by ste mali pristupovať aj k výberu slávnostných šiat pre dieťa.

To zákonite neznamená, že za šaty musíte zaplatiť majland. Skúste sa poobzerať v rôznych bazároch alebo sa pýtajte ľudí v okolí. Určite natrafíte na kúsok, ktorý pamätá staré dobré návyky módneho priemyslu. Keď vaše dieťa z oblečenia vyrastie, môžete ho posunúť ďalej, čím si pripíšete ďalší bod vo vzťahu k životnému prostrediu.

5. Vyhnite sa syntetickým látkam

Ak sú šaty drahé, ešte to neznamená, že sú ušité z kvalitnej látky. Pri kúpe slávnostného oblečenia skontrolujte, aký materiál bol použitý na jeho výrobu. Hľadajte oblečenie vyrobené z bavlny a iných prírodných materiálov. Vyhnite sa syntetickým vláknam, pretože môžu spôsobiť podráždenie pokožky a nepohodlie. Naopak, prírodná tkanina je zárukou, že sa vaše deti budú cítiť pohodlne počas celej akcie.

Syntetické látky bývajú často doplnené rôznymi filtrami, výšivkou, čipkou, sponami a pod. Aj tieto ozdoby môžu dráždiť jemnú detskú pokožku. Takéto oblečenie nemusí vydržať samotnú akciu, šaty s trblietkami a flitrami sú navyše náročné na starostlivosť a už po prvom praní nemusia vyzerať dobre.

6. Nakupujte v správnom čase

Aj keď pozvánka na špeciálnu udalosť môže vo vás vzbudiť eufóriu, vyhnite sa tomu, že si to hneď nasmerujete do nákupného centra. Najmä, ak sa akcia koná až o niekoľko mesiacov. Deti rastú veľmi rýchlo, ich telíčka sa menia, preto šaty, ktoré kúpite dnes, už o mesiac sedieť nemusia.

Nákup si však nenechávajte ani na poslednú chvíľu. Keď sa bude oslava blížiť, zamestná vás výber a nákup vhodného darčeka, možno starosti s prepravou a pod. Preto by ste mali mať šaty kúpené v predstihu, alebo minimálne vybraté, o to menší stres budete zažívať pred akciou.

Jednou z možností je navštíviť krajčíra a nechať si ušiť šaty na mieru. Aj tu je potrebné počítať s dostatočnou časovou rezervou na skúšky, prípadne na drobné opravy. To isté platí, ak si za šijací stroj sadnete sami.

freepik_3_081223

Tip: Viete, ako sa pustiť do šitia vlastného oblečenia?

7. Voľte správne farby

Aj keď ružová sa najviac spája so spoločenskými šatami pre dievčatá, neznamená to, že do ružovej navlečiete svoju dcéru, ktorá očividne dáva najavo svoj odpor voči cukríkovým odtieňom. Opatrní by ste mali byť aj pri bielej, najmä, ak sa chystáte na svadbu. Predsa nechcete, aby vaša malá princezná zatienila nevestu!

Pekne potrápiť by vás mohla napríklad aj biela chlapčenská košeľa. Hrozia nielen fľaky od jedál a nápojov, ale aj od trávy či piesku. Deti síce milujú svetlé farby, odtieň však treba prispôsobiť štýlu akcie a miestu, kde sa oslava koná.

Ak však do výberu šiat zapojíte aj svoje dieťa, svetlým farbám sa zrejme nevyhnete. Je to ich spôsob, ako vyjadriť svoju individualitu. Svetlé odtiene predstavujú hravosť, pozitivitu a čistotu. Svet v očiach detí je čistý a plný farieb, preto je prirodzené, že sa priklonia k farbám dúhy.

Veľmi dobre funguje aj kontrast medzi tmavými a svetlými farbami. Ak váš chlapček má pripravený tmavomodrý alebo čierny oblek, pridajte košeľu v žiarivej farbe, napríklad žltú alebo oranžovú.

Trendom naďalej ostáva zladiť farbu oblečenia všetkých členov rodiny. Stačí si zvoliť dominantný odtieň. Ak sa napríklad rozhodnete pre modrú, môže to byť košeľa v námorníckej modrej pre otca a syna a belasé šaty pre mamu a dcéru.

Na oslave na záhrade alebo v parku zas zahviezdite, ak si vyberiete rovnaký kúsok. Môžu to byť napríklad pánske a dámske košele v rovnakej farbe a podobnom strihu, potom ešte jedna košeľu pre vášho syna a jedna pre vašu dcéru. Košele môžete doplniť svetrami a pulóvrami v jednotnom farebnom tóne.

8. Vrstvite

Niektoré oslavy sa konajú pod šírym nebom. Preto si vopred preverte, aké počasie je hlásené na daný deň. Tu je potrebné, aby ste boli tak trochu kúzelníkom. Ak sa zatiahne a ochladí, mali by ste mať po ruke nejakú bundičku alebo vestu. Na druhej strane, oblečenie by určite malo byť z voľného a priedušného materiálu, aby drobcovi nebolo horúco, ak predpoveď počasia nevyjde a mračná ustúpia silnému slniečku.

Slávnostné oblečenie dieťaťa by malo pozostávať z niekoľkých vrstiev aj vtedy, ak sa oslava koná na jeseň či v zime. Nie je riešenie obliekať dieťa do šiat z hrubej látky. Ak totiž budete sedieť vo vykúrenej miestnosti, bude to viesť k nepohodliu. Radšej si pripravte teplý kabát a bundu a doplnky ako čiapka, šál a rukavice.

9. Vhodná detská obuv na párty

Keď pred odchodom dievčatám zapínate sandálky alebo chlapcom viažete šnúrky na vyleštených lakovkách, dúfate, že v topánkach vydržia do záverečnej. Slávnostná obuv dokonale dopĺňa slávnostné oblečenie, je však naozaj potrebné trápiť detské nôžky neforemnou obuvou?

Deti sú zvyknuté na tenisky a papučky, ktoré sa prispôsobujú ich chodidlám. Spoločenské topánky nie sú také poddajné, nehovoriac o tom, že ak ich kúpite len tesne pred akciou, majú tendenciu odierať a dráždiť pokožku. Šupnite si preto do tašky náhradnú obuv, obľúbené tenisky alebo topánky, aby sa vaše dieťa mohlo v kritickej chvíli prezuť. Dievčenské slávnostné oblečenie pokojne znesie aj balerínky, ktoré malé slečny jednoducho milujú.

Nájsť vhodnú spoločenskú obuv pre vaše dieťa sa môže javiť ako poriadna výzva. Topánky by mali byť pohodlné a mali by dokonale sadnúť na detskú nôžku. Ak sa totiž chystáte na svadbu, oslavu alebo večierok, je pravdepodobné, že deti strávia veľa času na nohách, a ak topánky nebudú pohodlné, môžu sa vytvoriť pľuzgiere alebo drobné ranky.

10. Zvážte doplnky

Doplnky sú záverečnou bodkou každého oblečenia, ponúkajú možnosť pridať do vášho outfitu zábavný a pútavý prvok. Kravaty, motýliky, čelenky, šatky, klobúky a slnečné okuliare môžu posunúť oblečenie dieťaťa na vyššiu úroveň.

Dievčenské spoločenské šaty ozvláštnite náhrdelníkom alebo jednoduchou striebornou retiazkou. Chlapčenské nohavice opaskom s výraznou prackou. Aj pri výbere doplnkov však treba mať na pamäti pohodlie dieťaťa a bezpečnosť. Doplnky by mali byť zdravotne nezávadné, prispôsobené veku dieťaťa a určite by ho nemali obmedzovať pri pohybe a prekážať pri hraní.

Šikovné maminky dokážu aj z jednoduchého outfitu vyčarovať originálny kúsok. Ak napríklad viete šiť, môžete pre svoju dcéru ušiť sukňu zo vzorovanej látky, z ktorej potom vyrobíte aj mašľu alebo čelenku do vlasov. Podobne tak môžete ušiť vestičku pre malého elegána a z rovnakej látky vyrobiť motýlika.

Tip: Šikovné gazdinky ušetria na slávnostnom oblečení, ak šaty a doplnky ušijú z lacných látok.

Na záver

Špeciálne a výnimočné udalosti sa nedejú každý deň. Preto je prirodzené, že sa na nich chcete blysnúť. Týchto 10 tipov vám má pomôcť s prípravou a minimalizovať stres.

Na záver možno povedať, že obliekanie detí na špeciálne príležitosti môže byť so správnou prípravou zábavnou skúsenosťou. Určite plánujte, zvážte dress code, zamerajte sa na pohodlie, vyberajte všestranné kúsky, nevynechajte doplnky.

freepik_4_081223

Výber šiat vnímajte ako rodinnú aktivitu. Máte možnosť spoznať preferencie vášho dieťaťa, sledovať, ako sa mení, a najmä stráviť spolu krásne chvíle. Potom, v deň “D”, nezabudnite na fotenie. Ak ste nahodení a vyfintení, bola by škoda, keby ste si neurobili spoločnú rodinnú fotografiu. 

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.