Poznáte KISS syndróm? S bozkávaním ale nemá nič spoločné

Napísal Kristína Chudá 05. december 2023

Pod označením KISS syndróm by ste hľadali asi čokoľvek iné, než je jeho skutočný význam. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Manual Medicine zistila špecifickú dysfunkciu, teda blokádu krčnej chrbtice pri pôrode.

istock_baby_23

Nazýva sa Kinematická nerovnováha spôsobená subokcipitálnym kmeňom, tiež známa ako KISS syndróm. Zistilo sa, že priamou príčinou tohto syndrómu bolo veľa príznakov a symptómov, ktoré sa bežne vyskytujú u novorodencov. Narodené deti sú citlivejšie voči dotykom, môžu byť plačlivejšie a hlavičku otáčajú len na jednu stranu. K tomu sa však môžu neskôr pridať ďalšie ťažkosti.

KISS / KIDD syndróm je u nás prekladaný ako syndróm blokády krčnej chrbtice. Tento syndróm prvýkrát pomenoval v roku 1991 nemecký chirurg Heiner Biederman, ktorý tvrdí, že toto ochorenie je spôsobené neprirodzeným tlakom na krčnú chrbticu pri pôrode. Pokiaľ nie je včas odhalený a liečený, môže mať pre dieťa trvalejší následky.

Ako vzniká KISS syndróm

Často sa jedná o následok ťažkého pôrodu, pri ktorom musí byť použité kliešte alebo vákuumextraktorom, čo je modernejší alternatíva kliešťového pôrodu, pri ktorom sa namiesto klieští priloží na hlavičku dieťaťa zvon. Nevyhýba sa však ani deťom narodeným cisárskym rezom a ohrozené sú aj deti z viacpočetného tehotenstva alebo deti s vysokou pôrodnou váhou (nad 4kg) aj tie narodené koncom panvovým. Problém môže spôsobiť tiež dlhý pôrod.

Aké sú prejavy KISS syndrómu

Medzi príznaky KISS syndrómu patrí preferencie hlavičky k jednej strane, skolioza, spomalený vývoj bedrových kĺbov, plačlivosť, problémy so spánkom, asymetria v tvári, ale objaviť sa môže aj asymetrický vývoj bedier alebo ťažkosti so saním.

KISS syndróm je opísaný ako „tichý zabijak“, pretože ho mnohí lekári často ignorujú, zle diagnostikujú a prehliadajú. Biedermann uvádza, že: „patogénna dôležitosť asymetrického držania tela u dojčiat a malých detí sa často neberie do úvahy, pričom príznaky sa považujú za nepodstatné alebo sa vôbec neuznávajú .“

Ak sa syndróm nelieči, môže podľa Biederman prerásť v tzv. KIDD syndróm, u ktorého sa objavujú problémy s rovnováhou, zlé držanie tela, dieťa sa nemusí chcieť plaziť, ale veľmi skoro vstáva, potkne a môžu sa u neho prejaviť záchvaty hnevu alebo zlá koncentrácia.

Nemecký chirurg tiež zdôrazňuje, že jednotlivé problémy sa môžu líšiť, a preto rozlišuje dva druhy tohto syndrómu. Pre KISS prvého typu je typický bočný náklon hlavičky. Táto asymetria sa môže prejaviť aj u iných častí tela.

KISS druhého typu sa prejavuje sploštenú lebkou a záklonom hlavičky najmä pri spánku. Syndróm ovplyvňuje tiež svaly tváre, čo môže viesť k už spomínaným problémov s dojčením. Tieto deti tiež nemajú polohu na brušku a pasenie koníčkov im nerobí dobre.

kiss_syndrom_bild

Ako sa KISS syndróm lieči?    

Kiss syndróm, ktorého príčinou je zjednodušene vychýlenie dvoch krčných stavcov, je žiaľ stále podceňovaný, pritom sa dá pomocou skúsených odborníkov - terapeutov a chiropraktikov napraviť. S terapiou je potrebné začať čo najskôr, aby KISS syndróm nevyvolal ďalšie ťažkosti ako dysgnózia a dyspraxia (už spomínaný KIDD syndróm).

Obe poruchy sa liečia pomocou manuálnej terapie. Medzi účinné metódy patrí Vojtova metóda či Kraniosakrálna terapie.

Ak máte podozrenie, že má vaše dieťa KISS syndróm, je dobré si ešte pred začatím liečby porozprávať s lekárom.

Zdroj foto: iStockPhoto


http://www.transformingadjustments.com/blog/kiss-syndrome-chiropractic

https://www.platohealthclinic.com/conditions/babies-kiss-and-kidd-syndrome/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.