Programovanie nie je iba pre „bifľošov“

Napísal Barbora Rusnáková 06. jún 2023

Digitálne zručnosti a programovanie môžu detí naučiť viac ako sa môže javiť na prvý pohľad.  Majú nespočetné východy pre ich školské úspechy, ale aj pre ich kariéru. Podpora a povzbudenie vašich detí v týchto oblastiach im môže poskytnúť dôležitý náskok.

freepik_children_using_comp

Zoznámte sa s dôvodmi, prečo by sa mali vaše deti naučiť okrem rolovania Instagramu a TikToku, aj základnú prácu s kancelárskymi programami a aspoň základy programovania.

 1.     Príprava na moderný svet

Žijeme v ére, kde sú technológie a digitálny svet neoodeliteľnou súčasťou každodenného života. Digitálne vzdelávanie a programovanie pomáhajú deťom získať základné zručnosti, ktoré budú nevyhnutné vo väčšine povolaní. Bez týchto zručností môžu deti stratiť konkurencieschopnosť na trhu práce a zmeškať príležitosti v modernom svete.

2.     Posilňuje ich logické myslenie

Programovanie učí deti rozkladať problémy na jednoduché kroky a hľadať riešenia na zdanlivo neriešiteľné ťažkosti. Tieto schopnosti majú vplyv nielen na technologickú oblasť, ale aj na ich všeobecné analytické schopnosti.

3.     Otvárajú dvere kariére

Digitálne zručnosti a programovanie pomáhajú deťom k množstvu pracovných možností. Ako všetci veľmi dobre vieme, vek digitálnych technológií prináša nové profesie a odvetvia, ktoré sú založené práve na týchto zručnostiach. Už sa čoraz menej stretávame so zamestnaniami, ktoré boli v minulých generáciách najobľúbenejšie a vymieňajú ich práve tie, pri ktorých väčšinu času trávime pred monitorom počítača. Naučiť deti tieto schopnosti znamená, že budú mať lepšie šance na úspech vo svojej kariére.  

4.     Posilnenie sebadôvery

Ovládanie digitálnych zručností a programovania posilňuje aj sebadôveru detí. Keď dokážu vytvoriť vlastné aplikácie, interaktívne projekty či webové stránky a prekonávať pri ich tvorbe problémy, cítia hrdosť, ktorú im nikto nezoberie. Ak vaše dieťa trpí nízkym sebavedomím, dajte mu príležitosť zažiariť v tom, čo mu ide. Základy programovania sa naučí každé dieťa. 

5.     Tvorivé myslenie a kreativita

Možno sa to nezdá, pretože programovanie je o číslach a programovacích jazykoch, ale ovládanie digitálnych zručností rozvíja aj tvorivé myslenie a kreativitu. Umožňujú im vyjadriť svoje nápady a predstavy a zmeniť ich na reálny projekt, ktorým sa budú môcť pochváliť.

Projekt ENTER pomáha učiť deti aj učiteľov pracovať s technológiami

Projekt ENTER je inovatívna iniciatíva, ktorá si kladie za cieľ naučiť deti digitálnym zručnostiam. V dnešnej digitálnej ére je dôležité, aby deti získali tieto nevyhnutné schopnosti. Dôvod je, že im otvárajú dvere k množstvu príležitostí a pomáhajú im pripraviť sa na ich budúce zamestnanie. Projekt ENTER je veľkou príležitosťou pre všetkých žiakov základných a stredných škôl. Vznikol v roku 2020 a umožňuje deťom aj učiteľom získavať dôležité schopnosti, ktoré budú mať veľký vplyv na ich fungovanie. Jeho cieľom je sprístupniť žiakom a žiačkam druhého stupňa základných škôl a žiakom a žiačkam stredných škôl hravou, zaujímavou a interaktívnou formou, svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom mini „doštičiek“ micro:bitov. Mladí ľudia sa za pomoci svojho vyučujúceho učia tímovej práci, prezentačným schopnostiam a riešeniu problémov.

„S micro:bitmi pracujeme na škole už tretí školský rok. Viditeľne sa zvýšil záujem žiakov o programovanie. Výhodou je, že žiaci majú v ruke hardvér, ktorý svieti, bliká, hrá a nie je to iba suché programovanie postavičky. Micro:bity určite do škôl patria. My ich vyťahujeme pri každej možnej príležitosti, kde sa to aspoň okrajovo dá. Máme niekoľko spoločenských hier, kde používame micro:bity. Tieto hry žiaci používajú aj cez prestávku. Micro:bity nosíme tiež na fyziku, ale aj na matematiku. Väčšie projekty s micro:bitmi prepájame s ostatnými predmetmi tak, že napr. dizajn sa vytvára na výtvarnej výchove. Zaujímavejšie sú aj hodiny geografie, kde sme s piatakmi skúšali orientáciu. Stále atraktívna je aj naša autodráha z minuloročnej olympiády, na ktorej dodnes organizujeme preteky micro:bitových autíčok,“ vysvetľuje učiteľka informatiky, Eva Mižaková zo ZŠ ČSA 15 u Moldavy nad Bodvou.  

Micro:bity na programovanie môže používať aj vaše dieťa

Počas troch rokov existencie projektu ENTER bolo vyškolených v oblasti digitálnych zručností viac ako 1 500 učiteľov z viac ako 700 základných a stredných škôl. Zaujímavé workshopy plné obohacujúcich informácií zažilo takmer 7 000 žiakov školám bolo odovzdaných takmer 10 000 micro:bitov na kreatívne vzdelávanie. Ak chcete, aby sa aj vaše deti nadchli pre informatiku a stali sa z nich sebavedomí a logicky uvažujúci dospelí ľudia s perspektívnou kariérou, motivujte školy, aby sa zapojili do grantovej výzvy. Môžu získať sady micro:bitov, ich príslušenstva a školenie k nim zadarmo. Nadačný fond Telekom pri Nadácií Pontis vyčlenil na výzvu 30 000 eur. Školy si môžu podať žiadosť o poskytnutie finančnej podpory do 20.6. 2023. Všetky dôležité informácie o grantovom programe nájdete na Nadačný fond Telekom (nadacnyfondtelekom.sk)

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.