Toto nesmie chýbať v detskej izbe

Napísal Kristína Chudá 09. november 2020

Plyšové hračky, bábiky, barbie, detské domčeky a tie detské očká, ktoré sa pri každej hračke rozžiaria ako tá najjasnejšia hviezda. Deti a svet hračiek jednoducho patria k sebe. Tie obrovské hračkárstva, kde z regálov na vás doslova tie hračky pozerajú. Ale čo robí dobrú hračku dobrou hračkou?

detska_izba_montessori

Detská izba s prvkami Montessori

My dospelí často zabúdame, na čo sú hračky. Hra je "práca" detstva. Prostredníctvom hry sa učia nové zručnosti, formujú sa ako jednotlivci, upevňujú svoje vzťahy s fyzickým svetom a zisťujú že zábava a učenie idú ruka v ruke. 

Existuje však niekoľko základných hračiek, ktoré by malo mať každé dieťa. Prinášame vám 9 základných hračiek pre dievčatá a chlapcov od predškolského veku až do 8 rokov. Ak vaše dieťa trávi väčšinu dňa v takom prostredí a „pracuje“, o jeho zdravý vývin a vývoj sa nemusíte báť.

1. Drevené kocky - Obyčajné drevené kocky dostatočne veľkých rozmeroch. A k čomu slúžia? K povzbudeniu fantázie vášho drobca.

2. Lego - Podporuje rozvoj jemných motorických zručností a tvorivosti.

3. Bábiky - Bábiky ako také sú skvelou hračkou pre vaše malé dievčatko. Prostredníctvom bábik si vaša malá princezná rozvíja zručnosti ako je jedenie, denná hygiena alebo prezliekanie čo deti neuveriteľne baví. S bábikami sa dá hrať akokoľvek a vždy to je zábava. Deti milujú svoje bábiky a prostredníctvom bábik sa z vašich drobcov stávajú milujúce deti, pretože deti v bábike vždy vidia človeka.

4. Detská kuchynka - Pečiete? Nechajte piecť aj vášho drobca. Je jedno, či máte dievčatko alebo chlapčeka. Deti milujú napodobňovať svojich rodičov a hra na kuchára im pomáha získavať komfort pri vykonávaní mnohých vecí. Že nemáte detskú kuchynku? K najbližšiemu sviatku ju určite kúpte.

5. Gumové alebo plastové zvieratká - (hospodárske zvieratá, zvieratá v zoologických záhradách a nesmú chýbať dinosaury). Nielenže sa vaše deti budú hodiny hrať a vytvárať farmy, zoologické záhrady no naučia sa, čím sa aké zvieratko živí a aké zvuky vydáva.

6. Umenie – Vodové farby, fixky, ceruzky či pastelky. Deti majú mnoho možností k maľovaniu. A čo je najlepšie? Kúpte domov igelitový obrus, ktorý bude určený len k maľovaniu. Vezmite svoje ratolesti, zoberte vodové farby, štetec, dostatočne veľký papier a začnite s obtlačkami detských dlaní.  Pre deti parádna zábava a pre vás z tejto chvíle ostane krásna spomienka.

7. Domček pre bábiky – Samozrejme, aj bábiky potrebujú svoje bývanie. Každá bábika vašej princeznej symbolizuje niekoho z vašej rodiny. Domček musí byť dostatočne veľký a dostatočne priestranný, aby sa deti mohli v domčeku poriadne pohrať. Aj napriek tomu, že v dnešnej  dobe sú takéto domčeky nesmierne drahé, druhú hypotéku si brať nemusíte. Zožeňte niekoľko veľkých škatúľ, vyrežte okná a dvere, ozdobte steny, zo starších látok spravte koberce a závesy. Nábytok sa dá kúpiť zvlášť a podstatne lacnejšie ako celý domček. Vualá, domček máte hotový a vaša ratolesť má o zábavu postarané.

8. Hudba – Pustite dieťa do kuchyne a nájde tam tie najlepšie hračky na svete v podobe hrncov „bubnov“ a lyžicami si bude mlátiť do „bubnov“ jedna radosť. A k čomu to je dobré? Objaví v sebe hudobný talent.

9. Cvičenie – skákanie, behanie či korčuľovanie. Pohyb pre vaše ratolesti je veľmi dôležitý. 

Niekoľko rád na záver. Pamätajte, že hra je "práca" detstva. Dobré hračky pomáhajú deťom naučiť sa nové zručnosti. Keď si vyberiete hračku, spýtajte sa sami seba, či je to hračka ozaj pre dieťa alebo pre vás. Vždy sa snažte kúpiť pre drobcov také hračky, ktoré budú formovať ich zručností, identitu a vzťahy. K rodičovstvu patrí aj hranie sa s deťmi. Tak príjemnú zábavu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.