Svetový deň vody 2024

Napísal Klára Mráčková 03. marec 2024

Svetový deň vody pripadá každoročne na 22. marca a tohtoročným mottom je "Voda za mier". Tento medzinárodný sviatok sa koná na pamiatku dôležitosti vody a potreby trvalo udržateľného hospodárenia s vodnými zdrojmi. 

Tradícia Svetového dňa vody sa začala písať v roku 1993 a bola vyhlásená Organizáciou Spojených národov. Na webovej stránke OSN je hlavná myšlienka prezentovaná nasledovne. "Voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. S rastúcimi vplyvmi zmeny klímy a rastúcou populáciou existuje naliehavá potreba spojiť sa v rámci krajín a medzi nimi, aby sme chránili a zachovali náš najcennejší zdroj."

1_falk_3324

Na začiatku bola voda...
... a taktiež v histórii spoločnosti Falkensteiner. Konkrétne malé jazero v Južnom Tirolsku, kde bol pred 66 rokmi otvorený prvý penzión rodinného podniku. Odvtedy je téma vody súčasťou histórie spoločnosti a sprevádza rakúsku hotelovú skupinu dodnes.

Blízkosť vody
Takmer všetky hotely skupiny Falkensteiner sa nachádzajú buď priamo, alebo v tesnej blízkosti vodných plôch - či už sú to jazerá, rieky alebo more. Preto hotelová spoločnosť kladie osobitný dôraz na ochranu prírody a vody.

2_falk_3324

Starostlivé používanie vody
Vďaka prísnemu monitorovaciemu systému sa spotreba vody v posledných rokoch neustále znižuje. Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) tiež pokračuje v prijímaní opatrení v rámci svojej celoskupinovej stratégie ESG na jej ďalšie zlepšenie.

Morská voda - pitná voda - procesná voda - morská voda
Chorvátsky 5* Falkensteiner Resort Punta Skala má vlastnú čistiareň pitnej vody a čistiareň odpadových vôd. Výsledkom je, že morská voda sa čistí, používa a znovu čistí predtým, ako sa vráti späť do mora.

Užitočná dažďová voda
Dažďová voda sa zhromažďuje na streche rezortu Falkensteiner Balance Resort Stegersbach a slúži na napájanie hotelovej permakultúrnej záhrady – mimochodom najväčšej hotelovej permakultúrnej záhrady v Rakúsku.

Deti a voda
V dvoch rodinných hoteloch skupiny Falkensteiner Group je voda témou zábavy. V 5* rodinnom hoteli Diadora v Chorvátsku sa všetko točí okolo morskej biológie. Tu sa deti hravou formou učia o podmorskom svete a o tom, prečo je dôležité udržiavať oceány čisté.

3_falk_3324

5* rodinnom hoteli v Montafone sa ekologická zábava zameriava na vodnú energiu, ktorá prechádza celým hotelom od výstavby cez prevádzku až po koncept zábavy. V jedinom rodinnom hoteli v Európe, ktorý je členom Leading Hotels of the World, sa deti učia vo vlastných vedeckých laboratóriách alebo na výletoch do vodnej elektrárne Illwerke VKW a vodných nádrží,. Ako sa elektrina vyrába z vody a prečo je neporušená príroda a čistá voda také dôležité.

4a_falk_3324

Voda bez plastov
Jednorazové plasty už boli zakázané vo väčšine hotelových zariadení skupiny. Zameriavajú sa na udržateľné a ekologické materiály, ako je sklo alebo vysokokvalitné recyklovateľné plasty.

Zdroj vody s názvom Alexandra
V 5* Spa Resort Mariánské Lázně disponuje firma Falkensteiner vlastným prameňom - Alexandra. Jeho liečivé vlastnosti hostia vysoko oceňujú a sú tiež začlenené do hotelového konceptu zdravia a terapie.

4b_falk_3324

Falkensteiner Acquapura
Kúpeľný koncept Falkensteiner Acquapura, ktorý ponúkame v každom hoteli skupiny, je tiež zameraný na vodu. Kúpeľní profesionáli sa plne spoliehajú na liečivú, energizujúcu a upokojujúcu silu tohto všadeprítomného lieku pri svojich početných procedúrach a masážach.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.