Informácie, ktoré ste možno pred dovolenkou nevedeli

Napísal Kateřina Pavlíková 18. júl 2023

Tlieskajú v lietadle iba Slováci? A prečo sa musí pred vzlietnutím vypínať svetlo? Cestovanie do cudzích krajín, ktoré obľubujú milióny ľudí po celom svete, spája predovšetkým letecká doprava. A práve s lietadlami sú spojené viaceré bezpečnostné úkony, zvláštne tradície a pravidlá.

istock_aeroplane_23

Je tlieskanie v lietadle bizarné alebo sa z neho posádka teší? Prečo hasiči polievajú lietadlo aj keď nehorí? Treba si ešte tlačiť letenky pred odletom? Poďme si prejsť informácie, ktoré ste možno pred cestou nevedeli alebo ste sami dumali nad tým, prečo také pokyny od posádky pred letom do vysnívanej destinácie dostali.

Tlieskať alebo netlieskať pri pristávaní lietadla?

Kto to nezažil, asi ešte nikdy neletel. Minimálne nie charterovým letom do nejakej turistickej destinácie. Potlesk cestujúcich celého lietadla hneď potom, čo lietadlo dosadne na pristávaciu dráhu, je veľmi častý, najmä ak letíte so slovenskými či českými spolucestujúcimi, ale na palube tlieskajú nielen Česi a Slováci, ale stretnete sa s potleskom v lietadle aj u cudzincov a inde v zahraničí. Znamená to pre cestovateľov poďakovanie pre pilotov a posádku za kvalitný a bezpečný let aj pristátie. Podľa špecialistov na dovolenky z Čedoku sa názory na tlieskanie rôznia. Tento zvyk sa traduje ešte z čias bratov Wrightovcov, priekopníkov v letectve, kedy sa priaznivci novej leteckej dopravy tešili z každého úspešného pokusu a pristátia. „Vo veľkej väčšine prípadov pilotov potlesk za zatvorenými a zabezpečenými dverami kokpitu vôbec nepočujú, piloti majú aj po dosadnutí na ranvej plné ruky práce, musia nasledovať pokynov riadiacej veže a smerujú lietadlo k státiu pri termináli. Zároveň kontrolujú celú sadu úloh, ktoré majú po pristátí na checkliste, a v ušiach cez slúchadlá rovnako komunikujú,“ prezradila hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková. Aj keď turisti nielen z našich končín vo veľkej miere tlieskajú, nájdu sa aj takí, pre ktorých je tlieskanie prejavom neostrieľaných cestovateľov a za potlesk sa skôr hanbia. Ak ide o pravidelnú linku či charterový let, mnohí dôvod na potlesk nevidia. je to práca ako iná a úlohou posádky je bezpečne dopraviť cestujúcich z bodu A do bodu B. „Niektoré letušky a stevardov potlesk teší, ale oveľa viac ocenia úsmev počas celej cesty a poďakovanie pri servise aj výstupe z lietadla, rovnako tak ako rešpektovanie pravidiel, od pripútania pásov po zapnutý letový režim na mobilnom telefóne,“ dodáva Kateřina Pavlíková, hovorkyňa Čedoku. V prípade, že pristátie komplikuje nejaká zložitá situácia, počasie a ide o objektívne náročné manévre, potlesku po vypätej situácii sa neubráni takmer nikto. Takže tlieskať či netlieskať? Pravdepodobne neexistuje správna odpoveď a ideálne je riadiť sa vlastným pocitom.

Je potrebné si ešte tlačiť letenku?

Predovšetkým zo starších amerických filmov poznáme situácie, kedy hlavné postavy bežia k lietadlu a mávajú veľkými papierovými letenkami. Ak máte obavy, čo všetko si máte v súvislosti s letenkou pred odletom vytlačiť, odborníci z Čedoku vás upokoja. Žiadnu letenku si už tlačiť nemusíte. Všetky potrebné doklady do lietadla sú dnes už elektronicky naviazané na váš občiansky preukaz alebo cestovný pas. Stačí sledovať pokyny, ktoré dostanete s potvrdením zájazdu alebo rezerváciou leteniek do e-mailu či cestovnej aplikácie od leteckých spoločností alebo cestovnej kancelárie. Pred odletom si stačí spraviť check-in. „Pokiaľ idete s cestovnou kanceláriou na dovolenku, príďte klasicky k okienku v odletovej hale podľa destinácie a leteckej spoločnosti, pripravte si doklady a dostanete palubnú vstupenku, tzv. boarding pass. Odbavenia sa na letisku obvykle otvára dve až tri hodiny pred plánovaným odletom, treba byť na mieste včas a naplánovať si dopravu. Lietadlo na oneskorencov nečaká,“ poradila hovorkyňa. Pri turistických zájazdoch pri priehradke aj tak musíte odovzdať batožinu, pretože málokomu stačí na týždennú dovolenku len batoh, ktorý je povolené vziať si do lietadla. Pokiaľ letíte bez cestovky, je ideálne si urobiť check-in online na webe alebo v aplikácii, u nízkonákladových spoločností navyše zaň priamo na letisku platíte. Ak si predsa len potrebujete niečo pre vlastnú spokojnosť vytlačiť, vytlačte si pokyny k ceste či potvrdenie o poistení, letenka sa však dnes už naozaj netlačí. Do lietadla tak nastupujete len s boarding passom.

Prečo sa v lietadle zhasína svetlo?

Kto niekedy letel lietadlom si určite na tú chvíľu spomenie. Pri vzlietnutí alebo pristávaní sa na palube lietadla, najmä v čase, keď je tma, zhasínajú v kabíne aj svetlá. Chcú vás nechať letušky odpočívať? Alebo na čo má toto opatrenie slúžiť? V leteckej doprave platia jedny z najprísnejších bezpečnostných reštrikcií vôbec. Cieľom rôznych zdanlivo nelogických či zvláštnych opatrení je predovšetkým obmedziť riziká, ktoré so sebou pobyt kilometre nad zemským povrchom prináša. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí pri vzlete či pristátí a práve vtedy sa vypínajú svetlá. Špecialisti z Čedoku vysvetľujú, že je to najmä preto, aby boli vaše oči zvyknuté na tmu, aby ste sa v prípade nejakej neočakávanej situácie, prípadne evakuácie, dokázali v priestore orientovať, aby ste zreteľne videli prípadné evakuačné osvetlenie, šípky, navádzacie svetlá a nasledovali pokyny posádky. Ak by ste si zvykli na svetlo, ktoré by zrazu nesvietilo, všetky bezpečnostné postupy by sa spomalili a skomplikovali. Pokiaľ si počas štartu lietadla alebo pristátia chcete aj tak čítať, môžete si rozsvietiť nad sedadlom lampičku alebo sa len pohodlne usaďte a užívajte si zázrak lietania pohľadom z okienka.

Vieš, prečo ti letuška zdvíha roletku na okne, aj keď ju chceš mať stiahnutú?

Rovnako, ako pri zhasnutí svetla na palube lietadla, ide o bezpečnostný pokyn. Ak by totiž nastala núdzová situácia, je potrebné, aby mali cestujúci i posádka lietadla prehľad o okolnostiach v exteriéri. Pri potenciálnej evakuácii sa ráta každá sekunda, preto je dôležité reagovať na neočakávané udalosti naozaj rýchlo a nasmerovať cestujúcich k správnym núdzovým východom.

Máš sa báť, keď špeciálna technika polieva lietadlo?

Všimli ste si, že k niektorým lietadlám je pristavená v zimnom období špeciálna letisková technika s tryskami ktoré lietadlo polieva? Dôvod je veľmi prozaický. Je to kvôli námraze. Pri lietadle však nestačí bežná škrabka ako pri aute, preto prichádza na rad ťažšia technika. Námraza, rovnako aj sneh či ľad, sú na lietadlách nebezpečné, pretože dokážu meniť aerodynamické vlastnosti lietadla a pri vzlete môžu spôsobiť dokonca stratu vztlaku, čo v najhoršom prípade môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti letu. Preto sa námraza pred vzletom nesmie podceniť. Najčastejšie sa lietadlo musí odmrazovať pri teplotách v rozmedzí nula až mínus päť. Pri nižších teplotách už námraza nie je taká častá. Vďaka špeciálnej tekutine sa námraza a zvyšok snehu z povrchu lietadla odstránia, navyše sa aplikuje počas procesu aj ochranná vrstva, ktorá pri takom počasí chráni stroj ešte skôr než odštartuje. Vo vzduchu sa potom lietadlo odmrazuje samo. „V lete vás takáto situácia pravdepodobne nestretne, ale kto vie, počasie je niekedy nevyspytateľné. Rozhodnutie o tom, či je potrebné lietadlo odmraziť, je plne v právomoci kapitána a posádky lietadla,“ prezrádza Katarína Pavlíková z Čedoku. Sú však aj výnimočnejšie prípady, kedy je lietadlo naopak kropené vodou. Je to najmä pri prvom, tzv. inauguračnom lete, okrúhlom výročí, odchode pilota do leteckého dôchodku alebo pri poslednom lete lietadla. „Pri takom okamihu ide o oslavu, slávnostný akt, kedy sa k lietadlu zídu dve hasičské autá. Spoločne potom vytvoria vodnú bránu, pod ktorou lietadlo prejde. Vodnú slávobránu sme mohli vidieť napríklad pri začatí priamych letov z Bratislavy do albánskej Tirany tento rok v polovici júna," spomenula Pavlíková. Pokiaľ budete mať niekedy šťastie a budete práve na historickom prvom prílete alebo špeciálnom lete, možno takúto udalosť zažijete aj na palube. Nezabudnite fotiť a natáčať.

Zdroj foto: iStock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.