Poradíme, čo dať do dovolenkovej lekárničky

Napísal MojaLekáreň.sk 08. jún 2023

Slováci v prevencii pred tráviacimi problémami na dovolenke robia TÚTO chybu. Zákazníci prvej internetovej lekárne na slovenskom trhu, MojaLekáreň.sk, nakupujú vo veľkom lieky na hnačku. Za posledný týždeň stúpol ich predaj o 71%

freepik_first_aid_summer

Frekvencia cestovania stúpa. Naši odborníci upozorňujú, že Slováci robia veľkú chybu v tom, že práve na prevenciu tráviacich problémov používajú čierne uhlie. Povinnou dovolenkovou výbavou by mali byť probiotiká, ktoré ale Slováci nakupujú na našich stránkach najviac na začiatku roka.

Úpal a problémy s trávením, sú v online poradni MojaLekáreň.sk. podľa farmaceuta Ondřeje Pleskota, hlavnými témami zdravotných komplikácií na dovolenkách. Práve tráviace problémy sú podľa neho najviac rastúcim predmetom otázok v poradni za posledných 5 rokov. Nasledujú respiračné virózy z klimatizácií hotelov a áut. Najviac dopytovanou je aktuálna prevencia.

Niektorí Slováci robia veľkú chybu v tom, že práve na prevenciu tráviacich problémov používajú čierne uhlie. Dokonca ho konzumujú už pred dovolenkou. Určite to nie je vhodná cesta,“ upozorňuje lekárnik. Dlhodobé užívanie aktívneho uhlia môže podľa neho organizmus oslabiť. Vysvetľuje, že čierne uhlie funguje ako huba: “v tomto prípade na seba viaže okrem zlého, aj pre človeka prospešné vitamíny a minerálne látky. Hovoríme však o horizonte pravidelného užívania napríklad jeden mesiac.“ O aktívnej a zmysluplnej prevencii však hovorí Pleskot v prípade probiotík: „ak to naozaj myslíte s prevenciou pred tráviacimi problémami na dovolenke vážne, tak si nasaďte 2-3 týždne pred odchodom na dovolenku probiotiká v bežnom dávkovaní. Prvý až tretí deň pobytu dávku zdvojnásobte. Od štvrtého dňa až do návratu domov užívajte opäť bežnú dávku.

Opatrne ale pri ich prevoze a skladovaní. Probiotiká sú živé priateľské baktérie, patria do chladného prostredia. Mali by teda byť súčasťou dovolenkovej lekárničky, ale určite nie vo vyhriatom kufri auta.

Na stránkach MojaLekáreň.sk probiotiká a laktobacily nakupujú ľudia najviac na začiatku roka, kedy si zrejme potrebujú uľaviť po konzumácii sviatočných jedál. Dobrá správa je, že medziročný nárast ich nákupu je 25%.

Najjednoduchšia cesta, ako sa vyvarovať žalúdočným komplikáciám stále zostáva hygiena rúk, konzumácia hygienicky a tepelne spracovaných nápojov a potravín, spomínané aktívne uhlie ako pomoc pri už vzniknutých problémoch.

Postačujúca lekárnička obsahuje:

PROBIOTIKÁ,

√ chladivý gélový vankúšik,

pinzeta na kliešte,

gél na popáleniny od slnka a uštipnutie hmyzu,

lieky na alergiu,

univerzálnu hojivú masť,

lieky na bolesť hlavy a teplotu,

čierne uhlie,

kvapky na výplach očí,

obväz, náplaste na pľuzgiere a odreniny.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.