Pozrite sa spoločne s Kiwi.com na „netradičné tradície“ z rôznych kútov sveta!

Na večeru KFC, húsenice namiesto koláčov alebo jazda na kolieskových korčuliach.... Vianoce sú jedným z najkrajších sviatkov v roku, s ktorými sa spája množstvo tradícií. Zatiaľ čo my zdobíme stromček, pečieme koláče a krájame jablko na polovicu...

vianoce_braga12

... vo svete možno nájsť množstvo ďalších zaujímavých zvyklostí.Medzi ne patria napríklad vianočná jazda na kolieskových korčuliach alebo drevené poleno, ktorý vás obdaruje veľmi osobitým spôsobom. Pozrite sa spoločne s Kiwi.com na „netradičné tradície“ z rôznych kútov sveta!

Vyprážané vianočné kura

Namiesto kapra vyprážané kura z KFC? V Japonsku je to celkom bežné. Korene tejto tradície siahajú do roku 1974 a vznikli vďaka kampani KFC s názvom „Kentucky na štedrovečerný stôl“. Podľa najnovších odhadov navštívi každý rok na Vianoce tento americký reťazec rýchleho občerstvenia približne 3,6 milióna Japoncov, a to napriek tomu, že Vianoce nie sú v Japonsku oficiálnym štátnym sviatkom.

Venezuelská jazda na korčuliach 

Venezuelčania si Vianoce užívajú po svojom. Obyvatelia hlavného mesta Caracas sa skoro ráno stretávajú v kostole. V zásade by na tom nebolo nič zvláštne, keby sem neprišli na kolieskových korčuliach. Táto tradícia je taká obľúbená, že mesto vždy uzatvára ulice pre motorové vozidlá až do ôsmej hodiny ráno nasledujúceho dňa, aby si jazdu mohla vychutnať celá rodina. Po omši sa ľudia zhromažďujú na uliciach a vo svojich domovoch, aby spoločne oslávili Vianoce jedlom, hudbou a tancom.

Pivné turné v Írsku

Veľmi obľúbenou (hoci pomerne mladou) írskou tradíciou je návšteva 12 krčiem počas vianočného týždňa. Účastníci musia počas tohto obdobia dodržiavať niekoľko pravidiel: nosiť čo najvianočnejšie oblečenie (čím krikľavejšie, tým lepšie) a v každej krčme vypiť aspoň polliter piva. Aby toho nebolo málo, pivárne a partie návštevníkov si vytvárajú ďalšie vlastné pravidlá – napríklad hovoria s cudzím prízvukom alebo používajú len jednu ruku (nechávame stranou, či je to zámer alebo vplyv alkoholu).

Vianočné poleno – Tío de Nadal

Tío de Nadal (akési „vianočné poleno“) je zvláštna bytosť, ktorá na Štedrý večer v Katalánsku prináša deťom darčeky. Táto drevená postavička pripomína prasiatko s pomaľovanou tvárou a červenou čiapočkou, o ktoré sa deti musia dobre starať a kŕmiť ho, aby im mohlo dať niečo pekné. Na Štedrý večer sa poleno položí ku krbu a členovia rodiny sa striedajú pri jeho hladení a potľapkávaní, za čo im prasiatko ochotne „vykaká“ darčeky a sladkosti.

Húsenice namiesto koláčov a babička – vrahyňa

V Južnej Afrike majú inú predstavu o vianočnej pohode. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa ich tradície od zvyšku sveta až tak nelíšia – aj tu sú v obľube koledy a pančuchy nad krbom. Avšak vianočné rozprávky sú v Južnej Afrike trochu iného kalibru. Najznámejšia je o chlapcovi menom Danny, ktorý údajne zjedol sušienky určené pre Santu a stará mama ho za to zabila. Odvtedy je duša malého Dannyho odsúdená na večné strašenie. Po dobrodružnej rozprávke si všetci pochutnajú na sviatočnej dobrote – vyprážaných húseniciach (larvách veľkých molí), ktoré majú jedákovi priniesť šťastie.

Čriepky šťastia v dánskom štýle

Silvester sa v Dánsku oslavuje netradične. Počas silvestrovskej noci chodia Dáni po domoch svojich priateľov, rodín a blízkych a rozbíjajú im porcelán pred dverami. Ľudia v Dánsku veria, že čím väčšiu hromadu črepín nájdu pred svojím domom, tým viac šťastia budú mať v nasledujúcom roku. A to sa oplatí!

Islandský ľudožravý kocúr

Anjeli? Prasiatko? Soby? Vedľa ako jedľa! Na Islande je symbolom Vianoc zlý čierny kocúr, prezývaný „Yale Cat“. Podľa povery sa tento kocúr potuluje po uliciach a zje každého, kto na sebe nemá nové oblečenie. Ako presne táto povera vznikla, nie je známe. Hovorí sa však, že ju vymysleli feudáli v časoch pred priemyselnou revolúciou, keď odmeňovali svojich sluhov za celoročnú prácu novým oblečením. Tí, ktorí pracovali dobre, dostali nové šaty a ostatných zjedol zlý kocúr. Ak sa teda rozhodnete navštíviť Island v tomto období a nie ste si istí svojím pracovným výkonom, odporúčame vám v záujme zachovania života navštíviť adekvátny butik.

Talianska čarodejnica Befana

V niektorých častiach Talianska nenosí deťom darčeky Ježiško, ale čarodejnica Befana, a to dokonca až 6. januára, na sviatok Troch kráľov. Ak boli deti počas celého roka dobré, priletí k nim na metle a dá im do vianočnej pančuchy sladkosti a ďalšie darčeky, pričom nezbedníkom necháva uhlie. Deti jej na oplátku nechajú niečo dobré na cestu, napríklad víno alebo vianočné dobroty, ako sú orechy alebo sušienky. 

Zdroj: Kiwi.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.