Tekvicové recepty

Jeseň je typickým obdobím prípravy tekvicových pokrmov v slanej aj v sladkej podobe, my vám prinášame recepty na polievku a dva dezerty - Tekvicovú polievku s Harisou, Sladkú tekvica v mlieku a Tekvicový koláč.

Tekvicová polievka s Harisou

P o t r e b u j e t e:  2,5 kg tekvice, 600 ml zeleninového vývaru, 600 ml mlieka, cukor, čierne  korenie
Harísa: 250 g čerstvých alebo niekoľko sušených čili papričiek, 1 PL rasce, 1 PL semien koriandru, 2 ČL rímskej rasce, 4 – 6 strúčikov cesnaku, 1 PL sušenej mäty, 1 ČL soli, 100 ml panenského olivového oleja 

freepik_pumpkin_soup_1023

P o s t u p: Tekvicu olúpete, rozkrojíte, dužinu zbavíte vlákien a semien a nakrájate na kúsky. Dáte do hrnca s vývarom a mliekom. Pomaly varíte cca. 20 minút do mäkka. Potom necháte trochu vychladnúť. Dužinu dobre rozmixujete, prisladíte a okoreníte.

V gumových rukaviciach zbavíte stopky a semená čili papričiek. Tie rozpolíte a necháte asi 5 minút zmäknúť v horúcej vode (sušené 30 minút). Počas tej doby, nasucho pražíte asi 2 minúty rascu, koriander a rímsku rascu. Korenie s cesnakom, mätou a soľou dáte do mixéra, pridáte scedené papričky a mixujete za pozvoľného prilievania oleja, až vznikne hustá pasta. Pasta slúži na dochutenie podľa vlastnej potreby. 

Sladká tekvica v mlieku

P o t r e b u j e t e: 1  kg žltej tekvice, 50 g cukru, soľ, škoricu, plnotučné mlieko 

P o s t u p: Tekvicu olúpete a nakrájate na kúsky. Dáte do keramickej alebo sklenej nádoby na pečenie, ľahko osolíte a pečiete do mäkka v predhriatej rúre na 180°C. Po dopečení tekvicu posypete cukrom,  škoricou a rozdelíte na štyri porcie do plytkých misiek. Podľa ročného obdobia prelejete teplým, alebo studeným mliekom

Tekvicový koláč

P o t r e b u j e t e:
CESTO - 1 ¼ hrnčeka hladkej múky, 100 g masla, 2 ČL cukru, 4 PL ľadovej vody, 1 žĺtok rozšľahaný s lyžicou mlieka na potretie
PLNKA – 2 vajcia, ¾ hrnčeka hnedého cukru, 500 g uvarenej, roztlačenej a vychladnutej tekvice, 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie, 1 PL sladkého sherry, 1 ČL  mletej škorice, ½ ČL nastrúhaného muškátového orieška, ½ ČL mletého zázvoru

freepik_pumpkin_pie_23

P o s t u p: 

Múku preosejete do nádoby a pridáte nakrájané maslo. Cesto spracujete na drobenku, potom pridáte cukor, väčšinu vody a spracujete na tuhé cesto. Cesto vyklopíte na pomúčenú dosku a ešte spracujete.
Cesto vyvaľkáte na placku, aby vyplnila ozdobnú formu na pečenie. Prebytočné cesto odkrojíte a z neho vytvarujete sezónne dekoračné motívy, ktoré ozdobia koláč. Formu s pripraveným cestom dáte do chladničky na 20 minút. Z papiera na pečenie si vystrihnete kruh v priemere formy, ktorý položíte na cesto a vysypete ryžou alebo fazuľou a pečiete 10 až 15 minút do zlata. Necháte vychladnúť.

Rúru predhrejete na 180 stupňov, v nádobe rozšľaháte vajce s cukrom, pridáte roztlačenú tekvicu, smotanu, sladké sherry a korenie, všetko dobre zamiešate. Plnku nalejete do vychladnutého upečeného korpusu a pečiete v rúre asi 40 minút, aby sa vám okraje cesta nepripiekli po určitom čase cely korpus zakryte papierom na pečenie alebo alumíniovou fóliou. Po upečení koláč necháte vychladnúť a ozdobíte. Podávate so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.